Vágólapra másolva!
Január 2-án töltötte be az 50-et Cuba Gooding Jr. Oscar-díjas afroamerikai színész. A nyolcvanas években kezdődött pályafutása, és 1996-ban, a Jerry Maguire – A nagy hátraarc című filmmel ért a csúcsra.
Vágólapra másolva!

A színész a New York-i Bronxban nőtt fel, és már egész fiatalon eldöntötte, hogy színész lesz. Épp ezért már kamaszkorában Los Angelesbe költözött, de a filmes szerepek még várattak magukra, eleinte a japán harcművészeteket tanulmányozta, majd break-táncosként dolgozott, fellépett például Lionel Ritchie háttértáncosaként az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpiai játékok záróünnepségén.

Eleinte kisebb tévés szerepeket kapott, például az Amen és a MacGyver című sorozatokban (1987-88). Első komolyabb filmszerepét John Singleton gettókrimijében, a Fekete vidék-ben (Boyz n the Hood) kapta 1991-ben. A film két Oscar-jelölést kapott, Goodingra pedig felfigyelt Hollywood.

Fekete vidék (Cuba Gooding Jr. és Ice Cube) Forrás: AFP

Igaz, főleg mellékszerepekben gondoltak rá.

1992-ben játszott Rob Reiner Egy becsületbeli ügy című filmjében, majd jött a Hajnalhasadás, Az ítélet éjszakája és a Jack, a villám.

A valódi áttörést persze Cameron Crowe 1996-os Jerry Jerry Maguire – A nagy hátraarc című filmje hozta a színész számára, ahol Tom Cruise oldalán játszott. Bár ez is mellékszerep volt, a nagyszájú, arrogáns, mégis szeretetre méltó másodosztályú amerikai focista szerepéért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, ráadásul úgy, hogy a több kategóriában jelölt filmért végül csak Gooding kapott szobrot.

A film híres felszólítása, miszerint „virítsd a lóvét" (show me the money) pedig a mai napig világszerte bevett szólás lett.


A következő évben Jack Nicholson, Helen Hunt és Greg Kinnear oldalán tűnt fel a Lesz ez még így se! című romantikus komédiában – amelyért Nicholson és Hunt is Oscar-díjat kaptak.

Sajnos az Oscar bűvöletében hozott rossz döntéseket is, visszautasított több komoly felkérést is, így például az Amistad (1997) egyik főszerepét.

Helyette játszott a Csodás álmok jönnek-ben, és Anthony Hopkins pszichiáterét alakította az Ösztön című filmben. A 2000-ben bemutatott, megtörtént eseményeken alapuló Férfibecsület című film főszerepében az USA első fekete búvártisztjét alakította, Robert De Niro oldalán. Akármennyire jól játszott is, a pályája kezdett megtörni.

A legnagyobbakkal játszott együtt (Cuba Gooding Jr. és Robert De Niro a Férfibecsület-ben) Forrás: 20th Century Fox

A Pearl Harbour – Égi háború című világháborús film nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, az olyan filmekkel pedig, mint az Árnyékra vetődve és a Hajó a vége, majd később az Árnyékboksz és a Norbit kezdték kiírni Hollywood nagykönyvéből.

Gooding egyre inkább beszorult a tévés és a csak DVD-s filmszerepekbe. Egy-egy üdítő kivétel azért akadt, például 2007-ben, a Ridley Scott rendezte Amerikai gengszter-ben remekelt Nicky Barnes szerepében.

Utolsó filmszerepét 2014-ban kapta. Noha a Selma című fekete polgárjogi drámát Oscar-díjra is jelölték, Gooding csak egy aprócska szerepet játszik benne.

A 2002-ben a Hollywoodi Hírességek Sétányán csillagot szerző színész magánélete is válságban van, felesége, akivel 1994-ben házasodtak össze, 2014-ben és 2017-ben is válókeresetet nyújtott be.