Meghalt az IKEA alapítója

Ingvar Kamprad
Ikea founder Ingvar Kamprad poses prior the inauguration of the Margaretha Kamprad Chair of Environmental Science and Limnology on December 3, 2012 at the Swiss Federal Institutes of Technology of Lausanne (EPFL) in Lausanne. Kamprad, 86, is determined to keep the Swedish furniture giant off the stock exchange, he told AFP ahead of the inauguration in honour of his late wife. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Meghalt Ingvar Kamprad, az IKEA cég alapítója. 91 éves volt.
Vágólapra másolva!

A cég vasárnapi közleménye szerint a 91 éves üzletembert szombaton, a svédországi Smalandban található házában érte a halál.

Ingvar Kamprad Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

.

Ingvar Kamprad 1943-ban alapította meg a lakberendezést forradalmasító IKEA vállalatot.

A név az Ingvar Kamprad, a családi farm Elmtaryd, valamint a közeli Agunnaryd kezdőbetűiből tevődik össze.

Szögekkel, képkeretekkel indította a boltot, főként rendelésre szállított. A kínálatban 1948-ban jelent meg a helyi üzemek által készített bútor. 1951-re ez vált az IKEA fő profiljává, az első bemutatótermet 1953-ban nyitották meg.

Az első IKEA áruház 1958-ban nyílt meg Almhultban, akkor ez volt Skandinávia legnagyobb bútorüzlete, és itt nyílt meg 1960-ban az első IKEA-étterem is.

Az 1980-as évek elejére már szinte minden nyugat-európai országban volt IKEA áruház, az első amerikai bolt 1985-ben nyitott.

Múlt év novemberében világszerte 49 országban 411 IKEA áruház működött. Magyarországon tavaly júniusban nyílt a harmadik IKEA, 17 milliárd forintos beruházással Soroksáron.


Az IKEA-birodalom éves forgalma megközelíti az 50 milliárd eurót.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Legendásan fukar és legendás adóelkerülő volt. Egy 18. századi kastélyban lakott, de 20 éves Volvóval járt, vonaton mindig másod, repülőn turista osztályon utazott, az étteremből pedig hazavitte a csomagolt sót. 42 évig Svájcban élt, mert ott alacsonyabbak az adók. 2015-ben tért haza, ekkor viszont kiszervezte maga alól a céget, így igazából nem tudni, mekkora vagyont hagyott maga után.

Hivatalosan "mindössze" 3,4 milliárd dollár volt a vagyona 2016-ban, a valóság azonban ennek alighanem több mint tízszerese.