Pornósok színész szerepben

2018.02.06. 20:53

A „pornó királynője" címmel „büszkélkedő" Jenna Jameson már a kilencvenes években lett felnőtt filmes sztár. Akkor, amikor kezdett kevésbé kínosnak számítani a műfaj, a sebészkéseknek köszönhetően megnőttek a mellek és a felkapott szereplők egyre nagyobb gázsit kérhettek egy forgatási napért (amivel tulajdonképpen le is tudták a filmet). Jameson egyike volt az internetes pornó „úttörőinek" is, s bár 2008-ban visszavonult az iparból, 2013-ban webcam-modellkedni kezdett.

Jenna Jameson a Zombie Strippers-benForrás: Getty Images

Azt, hogy mennyire izgatja az iparág és Jameson „karrierje" az embereket jól mutatja, hogy a How to Make Love Like a Porn Star: A Cautionary Tale című önéletrajza hat héten keresztül a The New York Times Best Seller listáján volt. 2008-ban főszerepet kapott a másodvonalbeli, zombis horror-vígjátékban, a Zombie Strippers-ben, ahol a Freddy Kruegerként ismert Robert Englund partnere volt.

Az erőszakosabb vonulat (fojtogatás, fizikai és verbális megalázások és hasonló gyomorforgató perverz dolgok) felkapott szereplője volt a Belladonna művésznévre hallgató Michelle Anne Sinclair, aki 2000-ben, 18 évesen állt először a kamerák elé. Csaknem egy évtizeden keresztül bírta a gyűrődést. 2014-ben két olyan filmet is forgatott, amelyben nem kellett élesben szexelnie: kiemelt mellékszerepet kapott a sztriptíztáncos kannibálnőkről szóló The Ladies of The House című horrorban, és egy kisebb szerepet (a pornósok felé igen megengedő) Paul Thomas Anderson kultfilmjében, a Beépített hibá-ban.

A "következő Jenna Jameson"-ként kezdték emlegetni a kétezres évek derekán az akkor még épp csak 18 éves Sasha Greyt. Grey összesen három évet töltött pornózással, majd modellkedni kezdett, fotókönyveket jelentet meg, zenével és filmszínészettel is próbálkozik. Valóban emlékezeteset alakított Steven Soderbergh Barátnő rendelésre (2009) című fimjének call-girl főszerepében.

Barátnő rendelésre (Sacha Grey)Forrás: AFP

Persze a férfi kemény pornósok sem esélytelenek a filmes szerepekre. A "Südisznó" gúnynévvel illetett Ron Jeremy ma már popkulturális ikonnak számít, aki sokadik kategóriás trash-filmekben és fősodorbeli mozikban egyaránt szerephez jut (például TestvérbosszúCrank 2. – MagasfeszültségA minden6óA vonzás szabályai), de előszeretettel hívják szakértőnek olyan produkciókhoz, amelyek erotikus jeleneteket tartalmaznak (9 és 1/2 hét) vagy épp a pornóiparról szólnak (Boogie Nights).

Hasonlóképp átjárást élvez a legfelkapottabb európai férfi pornós, Rocco Siffredi, bár Catherine Breillat rendezőnő filmjeiben (Románc és A pokol anatómiája) jórészt ugyanazt csinálja, csak több színészettel. A Románc-ban (1999) Siffredi állítása szerint élesben szexelt Caroline Ducey színésznővel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő