Cseh és Szlovák Filmkarnevál lesz a jövő héten Budapesten

Lucie Orbók(b), a Cseh Centrum és  
 Ildiko Síposová, a Szlovák Intézet igazgatója
Lucie Orbók(b), a Cseh Centrum és Ildiko Síposová, a Szlovák Intézet igazgatója
Vágólapra másolva!
Filmes utazás a cseh és szlovák történelemben, plusz Menzel-maraton. Az idei Cseh és Szlovák Filmkarnevált két szóban talán így lehetne a legjobban jellemezni: történelem dióhéjban, azaz filmszalagon. A többéves hagyománynak megfelelően, idén is a fővárosi Toldi Mozi ad otthont a február 21-25. között megrendezésre kerülő cseh és szlovák filmfesztiválnak.
Vágólapra másolva!

Az idei már a 5. Cseh és Szlovák Filmkarnevál(CsSzF) lesz a Toldi Moziban. A fesztivált idén is közösen szervezi meg a budapesti Cseh Centrum és a Szlovák Intézet. Az igazgatók a Masaryk című film sajtóvetítése előtt elmondták: nem lehet véletlen, hogy az elmúlt évben az ottani filmesek történelmi témákkal foglalkoztak, alkotásaikban a cseh és szlovák történelem fontos időszakaira reflektáltak.

Lucie Orbók, a Cseh Centrum és Ildiko Síposová, a Szlovák Intézet igazgatója Forrás: Steinmetz Anikó - Origo

Ugyanis a két országban 2018-ban több fontos évfordulóról is megemlékeznek.

Száz éve jött létre Csehszlovákia, nyolcvan éve írták alá a müncheni egyezményt, hetven éve történt meg a kommunista hatalomátvétel, ötven évei ndultak el a prágai tavasz néven ismert politikai változások, illetve huszonöt éve született meg az önálló Csehország és Szlovákia.

A Masaryk c. film sajtóvetítése a Toldi Moziban. Forrás: Steinmetz Anikó - Origo

2018. február 21-én este a Masaryk című alkotás lesz a Filmkarnevál nyitófilmje, amely begyűjtötte szinte az összes cseh filmes díjat, és amelyben a híres cseh színész, Karel Roden brillírozik Jan Masaryk egykori csehszlovák külügyminiszter szerepében.

Az első csehszlovák köztársasági elnök, T. G. Masaryk fiaként nehezen viselte az 1938-as müncheni egyezmény következményeit, így londoni csehszlovák nagykövetként a háború végéig Angliában maradt. Visszatérése utáni szándékát, hogy hazájában apja öröksége szellemében helyreállítsa a demokratikus jogállamot, azonban a kommunista hatalomátvétel meghiúsította.

Azonos időszakkal foglalkozik a Milada Horáková történetét felelevenítő Milada. David Mrnka elsőfilmes cseh rendező a kommunisták által kivégzett politikusnő szerepét Ayelet Zurer izraeli színésznőre osztotta, akit Spielberg München-jében, vagy a nagy klasszikus Ben-Hur-ban is láthattunk.

A csehszlovák történelem kiemelkedő időszaka a szintén „mágikus" nyolcasra végződő 1968, a Prágai Tavasz éve.

Az 50 évvel ezelőtti korszakra reflektál az Olthatatlan (Hořící keř) című film, amelynek rendezője, a híres lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland, a hatvanas évek végén a prágai Színművészeti Egyetem diákja volt. Filmje Jan Palach jogászhallgatónak állít emléket, aki 1969-ben a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát, majd belehalt sérüléseibe.

Két új szlovák film is a vasfüggöny lehullása utáni időszakra reflektál.

Mariana Čengel Solčanská filmje,az Emberrablás (Únos) közvetlenül a Csehszlovákia szétválása utáni időkbe kalauzol el bennünket, és az alvilág szerepét mutatja be a fiatal Szlovák Köztársaság létrejötte idején. A történet középpontjában az akkori köztársasági elnök, Michal Kovac és Vladimír Meciar kormányfő közötti ellentét áll, amit a felek nem épp tisztességes módszerekkel, többek közt az elnök fiának elrablásával próbáltak feloldani.

Időben a másik szlovák rendező, Peter Bebjak A határ (Čiara) című alkotása áll hozzánk a legközelebb. A szlovák-ukrán határon tevékenykedő embercsempészek és seftelők történetét örökíti meg, akiknek Szlovákia a schengeni övezetbe való belépése megnehezíti az életét.

A fent említetteken kívül társadalmi problémákkal foglalkozó alkotásokat is bemutatnak.

Ilyen Tereza Nvotová Léna (Špina) című filmje, amely a nők elleni erőszakról, és Bohdan Sláma Jeges nagyi (Bába z ledu) című mozija, amely az öregedésről szól.

A filmek tartalmáról lejjebb részletesen is olvashatnak, egy linkre kattintva pedig megnézhetik azok előzeteseit is.

Az idei cseh és szlovák filmszemlén 3 filmjét is levetítik Jiri Menzelnek, aki 2018. február 23-án lesz 80 éves, és akin tavaly novemberben életmentő fejműtétet hajtottak végre Prágában. Fotó: Hajdú D. András [origo]

A szervezők nem feledkeznek meg Jiří Menzelről sem, aki 50 éve, 1968-ban kapott Oscar-díjat a Szigorúan ellenőrzött vonatok-ért. A hazánkban is jól ismert cseh film - és színázi rendező (sz.:1938. február 23, Prága ) 80. születésnapját február 24-én Menzel-maratonnal ünnepelik a Toldi moziban.

A Szigorúan ellenőrzött vonatok ( Ostře sledované vlaky /1966) egyik legemlékezetesebb, a "pecsételős" jelenete:

Természetesen a Menzel-maratonból nem hiányozhat, az idehaza talán legnépszerűbbnek mondható 1980-ban forgatott mozifilmje, a Sörgyári capricco sem.

Sörgyári capricco (Postřižiny /1980 ) részlet, Pepin megérkezése :

Egyébként a Cseh és Szlovák Filmkarneválon a szervezők megemlékeznek a közelmúltban meghalt nagyszerű szlovák színészről, Marián Labudáról is, akinek emléke előtt az egyik legismertebb filmjének, a szintén Menzel által rendezett "Az én kis falum" levetítésével tisztelegnek.

Marián Labuda mellett a másik főszerepet Bán János alakította.

Az én kis falum (Vesničko má středisková/1985):

A Cseh és Szlovák Filmkarneválon szereplő filmek leírása, és a vetítési időpontok:

2018. 02.21. 19:00
Masaryk (Életrajz / dráma / történelem)

CZ/SK, 2016, 113 perc, Julius Ševčík

cseh és angol nyelven, magyar és angol felirattal

A londoni nagykövet, majd későbbi csehszlovák külügyminiszter Jan Masaryk drámai története a második világháborút megelőző időszakba kanyarodik vissza. Briliáns szónok, társasági ember és az élvezetek habzsolója volt, életének azonban megvolt az árnyékos oldala is. Menekül a saját neve (apja, T. G. Masaryk alapította meg Csehszlovákiát) és az önmagával szemben érzett felelősség elől - leginkább az alkohol és drogok világába. A nagypolitika hátterében egy lenyűgöző, de kiegyensúlyozatlan, önpusztító férfi élete, valamint a hazája jövőjéért vívott reménytelen harca rajzolódik ki.

2018.02.22. 10:00
Olthatatlan / Hořící keř (Életrajz / dráma)

CZ/PL, 2013, 80 perc, Agnieszka Holland
magyar szinkronnal

Az HBO sorozata a csehszlovák történelem drámai eseményét eleveníti fel. Jan Palachnak állít emléket, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul 1969-ben felgyújtotta magát. Története a szabadságért vívott harc, az önfeláldozás példája lett. Áldozata nem volt hiábavaló, hiszen húsz esztendővel később halálának évfordulója generálta azokat a diákmegmozdulásokat, amelyek Csehszlovákiában megnyitották az utat a kommunista rendszer bukása felé. A történteket a fiatal ügyvédnő, Dagmar Burešová szemszögéből látjuk, aki a fiú családját védi, amikor az a bíróság előtt összecsap a kommunista rendszer képviselőivel.

A vetítés előtt a film történelmi hátteréről, az 1968-as szovjet megszállásról beszél Mitrovits Miklós történész, az MTA tudományos munkatársa.

2018.02.22. 20:00
Léna / Špína (Dráma)

CZ/SK, 2017, 87 perc, Tereza Nvotová
szlovák nyelven, magyar felirattal

A tizenhét éves Léna felnőtté válásának története. Az első fiatal szerelem, a határtalan kaland- és szabadságvágy, a kamaszok gondtalansága pillanatok alatt törik szilánkokra, amikor Lénát megerőszakolja a tanára. Léna eltitkolja a traumát, ami öngyilkossági kísérlethez vezet. A pszichiátriáról kikerülve Lénának végül fel kell dolgoznia a lemoshatatlannak vélt mocskot, és ezt csak saját erejéből teheti meg.

A vetítés után vendég lesz Róbert Jakab színművész, a film férfi főszereplője.

2018.02.23. 18:00
Emberrablás / Únos (Dráma)

SK, 2017, 98 perc, Mariana Čengel Solčanská
szlovák nyelven, magyar felirattal

A '90-es évek fiatal Szlovák Köztársaságában játszódó, megtörtént események alapján íródott történet. Marta újságírónőként dolgozik. Újév reggelén öccsének levágott fejét találja kertjükben és a rémtett utáni nyomozása sodorja őt a hatalomért folytatott harc világába, ahol politikai és alvilági szereplők játsszák a főszerepet. Itt nem válogatnak az eszközökben, még attól sem riadnak vissza, hogy fényes nappal elrabolják és külföldre hurcolják az elnök fiát.

2018.02.23. 20:00
Jeges nagyi / Bába z ledu

Dráma / vígjáték / romantikus
CZ, 2017, 106 perc, Bohdan Sláma
cseh nyelven, magyar felirattal

A három generáció együttélését boncolgató film azt mutatja be, hogy az ember bármilyen korban képes saját kezébe venni sorsa alakítását. Az özvegy Hana egyhangú élete gyökeresen megváltozik, amikor találkozik Broňával, egy prágai rozmárklub tagjával. Hana mindennapjait addig főleg fiai és azok családjai töltötték ki, Broňa megjelenésével azonban a családi villában tartott hétvégi ebédek kezdik elveszíteni idilli hangulatukat. Felszínre kerül a családi szennyes, az addig megbúvó konfliktusok és súlyos titkok. Vajon ugyanolyan nehéz lesz-e Hanának végre kiállnia önmagáért, mint a rozmárokkal megtanulnia a jeges Moldvában úszni?

Menzel-maraton: válogatás az idén 80 éves Jiří Menzel (1938.02.23, Prága) filmjeiből:

2018.02.24. 16:00
Szigorúan ellenőrzött vonatok / Ostře sledované vlaky (Szatíra / dráma)

CS, 1966, 89 perc, Jiří Menzel
magyar szinkronnal

A történet egy cseh kisváros vasútállomásán játszódik a II. világháború utolsó napjaiban. Miloš Hrma, az ifjú forgalmista, szolgálatra jelentkezik az állomáson, ahol különös társaság verődött össze. Itt van Hubička forgalmista úr, a nagy szoknyavadász és bohém életművész, illetve az állomásfőnök úr, a megszállott galambtenyésztő, aki ideje nagy részét legszívesebben madarai körében tölti.
Hétköznapi kisemberek ők, távol a nagyvilágtól, akikből észrevétlenül hősök lehetnek. Az állomásukon haladnak át ugyanis a szigorúan ellenőrzött katonai vonatok a frontra...

A film 1968-ban elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

2018.02.24. 18:00
Sörgyári capriccio / Postřižiny (Vígjáték)

CS, 1981, 93 perc, Jiří Menzel
magyar szinkronnal

A cseh kisváros sörfőzdéje körül az élet a megszokott mederben folyik. Francin, a sörfőzde visszafogott és rendszerető, de pozícióját féltő gondnoka igyekszik mindent kézben tartani, sőt fejleszteni, amíg életrevaló felesége Maryska (Magda Vášáryová) szinte gyermeki örömmel habzsolja az életet. Egy napon Francin bátyja, Pepin bácsi érkezik látogatóba, aki felforgatja a szürke hétköznapokat. Amikor a sörházi sertések egyikének eltörik a lába, Maryska disznótorosra hívja vendégül a sörfőzde igazgatósági tanácsának tagjait.

2018.02.24. 20:00
Az én kis falum / Vesničko má středisková (Vígjáték)

CS, 1984, 98 perc, Jiří Menzel
magyar szinkronnal

A filmben találkozhatunk az elbűvölő Skružný doktorral, akit mindig elbűvöl a cseh táj festői szépsége. A szövetkezet sofőrjével, Pávek úrral, és kocsikísérőjével, Otíkkal, akire Pávek úr úgy tekint, mint a saját fiára, annak ellenére, hogy Otík, együgyűsége okán egyik malőrből a másikba rántja. A vadbarom Turekkel és feleségével Janával, aki az állattenyésztő technikus Kašpar szeretője, továbbá Ryba festőművész úrral és egy sor különös alakkal, akik Křečovicében élnek. Amikor nyaralót kereső prágaiak érkeznek a faluba, és Otík házára esik a választásuk, Pávek úr közbelép...

A filmmel tisztelegnek a nemrég elhúnyt népszerű szlovák színművész, Marián Labuda emlékének

2018.02.25. 17:00
Milada (Életrajz / dráma / történelem)

CZ, 2017, 130 perc, David Mrnka
angol nyelven, magyar felirattal

Egy bátor nő története, aki nem félt kiállni a szabadságért és az igazságért, nem törődve azzal, ha saját magát vagy családját is veszélybe sodorja. Az 1937-1950 között játszódó film a Milada Horáková jogásznő ellen folytatott eljárást követi. Horákovát a kommunisták koncepciós perben hazaárulás és összeesküvés vádjával halálra ítélték, majd 1950. június 27-én kivégezték, bár számos neves ember, többek között Albert Einstein, Winston Churchill és Eleanor Roosvelt is kegyelmet kért számára.

A vetítés utáni beszélgetés vendége Kerekes Vica színművész, aki a filmben Milada Horáková testvérét, Věrát játssza.

2018.02.25. 20:00
A határ / Čiara (Krimi / thriller / dráma)

SK/UA/CZ, 2017, 108 perc, Peter Bebjak
szlovák nyelven, magyar felirattal

Adam Krajňák egy kelet-szlovákiai családfő, aki a szlovák-ukrán határon működő cigarettacsempészek egyik bandáját vezeti. A csempészek világát kényes egyensúly határozza meg, amelyet egyre nehezebb fenntartani. Krajňák lánya kezét egy helyi bűnöző kéri meg, az ukrán partnerek egyre vakmerőbbek, végül a schengeni határ létrehozásának tervei és az újonnan megjelenő narkotikumok teljesen felborítják ezt az egyensúlyt. Amikor az egyik szállítmányt elfogják, Krajňák kénytelen elgondolkodni saját erkölcsi határain is...

Cseh és Szlovák Filmkarnevál előzeteseit a linkre kattintva nézheti meg.

A jegyelővétel február 8-án elkezdődött a Toldi mozin keresztül. A jegyek ára egységesen 1200 forint.