Világsztárokkal jön a 8. Frankofón Filmnapok

Vágólapra másolva!
Három budapesti moziban, a Corvin, Toldi és Puskin filmszínházakban is láthatók a február 28-án induló 8. Frankofón Filmnapok műsora. A legújabb francia filmeket bemutató rendezvény idei válogatása is bővelkedik olyan nevekben, amikre minden moziba járó felkapja a fejét, de fiatal tehetségek is láthatók lesznek a szélesvásznon. 
Vágólapra másolva!

A francia film nagyasszonya, Catherine Deneuve két filmben is látható lesz a február 28-án kezdődő Frankofón Filmnapokon. Két egymástól nagyon távol álló világ találkozásáról szól a Külön világ (Tout nous sépare) című thriller, melyben egy tehetős asszony és autóbalesetből lassan felépülő lánya piti drogdílerekkel kerül összetűzésbe. Deneuve partnere Diane Kruger és a francia hiphopsztár, Nekfeu.

Második alkalommal a Louis Garrel-retrospektív programjában vetített Szerelem nélkül soha (Les bien-aimés) című filmben láthatjuk Louis Garrel, valamint a színészként kevéssé ismert rendező, Milos Forman partnereként, akikkel a "kinek jobb, aki szeret, vagy akit szeretnek?" kérdésre próbálnak választ találni.

Romain Duris is két filmben, két igen eltérő szerepben lesz látható: a Tűzszünet (Cessez-le-feu) című történelmi drámában, és a Mrs. Hyde (Madame Hyde) című thrillerben.

A Tűzszünet főhőse, Georges Laffont az első világháború borzalmai után a távoli Nyugat-Afrikába menekül, majd a harcok óta megnémult bátyja kedvéért visszatér Párizsba. Georges egyedül a jeltolmács Hélène mellett lel némi nyugalomra. A filmet a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyen kívül mutatták be.

Romain Duris a francia film másik istennőjével, Isabelle Huppert-rel játsszik együtt a Mrs. Hyde (Madame Hyde) című, fantasztikus thrillerben.

A külvárosi szakközépiskola félénk, távolságtartó és nem túl népszerű fizikatanárnőjébe egy viharos éjjelen belecsap a villám. Amikor Madame Guéquil magához tér, úgy érzi, valami megváltozott. De képes-e uralni azt a különös és cseppet sem veszélytelen erőt, amely feléledt benne? Isabelle Huppert ezért a szerepéért a 2017-es Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női főszereplőnek járó díjat kapta.


A 8. Frankofón Filmnapok alkalmából mindkét film rendezője Budapestre érkezik.

A francia mozi két nagy alakja egy vígjátékban találkozik. A Derült égből család (Momo) főszereplői, Christian Clavier és Catherine Frot házaspárt alakítanak, akik egy este arra érnek haza, hogy a házukba beköltözött egy ismeretlen férfi, aki a fiuknak mondja magát. A párnak nem rémlik, hogy valaha gyerekük született volna, de minden jel arra utal, hogy a fiatalember igazat mond...

A fiatal tehetségek közül Adèle Exarchopoulos-t lesz alkalmunk megcsodálni az Árva lány (Orpheline) című, különleges filmdrámában, mely egy lány életének négy stádiumát mutatja be. Vidéki kislány, akinek az életében a bújócska komolyra fordul. Majd lázadó kamasz, aki férfiak karjaiba menekül, mert bárhol, bárkivel jobb, mint otthon. Fiatal nő, aki felmegy a fővárosba, és másnak adja ki magát. És felnőtt anya, aki talán megtalálta a maga útját, de a múlt utoléri.

A 2017-es Velencei Filmfesztiválon a legjobb rendezés és a legjobb első filmnek járó Arany Oroszlán díját kiérdemlő Láthatás (Jusqu'à la garde) feszült thriller, mely a családon belüli erőszak bugyrait mutatja be.

Válása után Miriam volt férje erőszakos természetére hivatkozva kizárólagos felügyeletet kér a gyerek fölött, a bírónő azonban nem érzi megalapozottnak a vádat, így rendszeres láthatást ítél az apának. A 12 éves Julien pedig túszként őrlődik a szülei között.

A 8. Frankofón Filmnapokat február 28. és március 7. között rendezik meg. A teljes programot itt lehet elolvasni.