Az Oscar-díj történetének 10 felejthetetlen pillanata

2018.03.04. 21:03

1979: Duke utolsó nyilvános szereplése

Az 1979-es Oscar-gála legmeghatóbb pillanata az volt, amikor a nagybeteg John Wayne lépett a színpadra, hogy átadja a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Köszönöm, hölgyeim és uraim, ez a létező egyetlen orvosság, amire egy embernek szüksége lehet - kezdte beszédét a Duke becenévvel illetett színészlegenda, akit állva tapsolt meg a közönség.

John Wayne az 1979-es Oscar-gálánForrás: AFP

A láncdohányos John Wayne-nél 1964-ben diagnosztizáltak tüdőrákot, ami miatt az egész bal tüdejét és négy bordáját távolították el az orvosok, de a betegség évekkel később újra megtámadta, ám ezúttal a gyomrát. Ez volt John Wayne utolsó nyilvános szereplése, aki két hónappal később, 1979. június 11-én halt meg 72 éves korában.

1992: A színész, aki 73 évesen egykezes fekvőtámaszokat csinált a színpadon

Jack Palance-t az ötvenes évek elején kétszer is jelölték Oscar-díjra, ám a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot csak négy évtizeddel később, 1992-ben vehette át az Irány Colorado! című vígjátékban nyújtott alakításáért. Az akkor 73 éves színész felejthetetlen köszönőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a korosodó színészeket Hollywoodban méltatlanul mellőzik, majd néhány egykezes fekvőtámasszal demonstrálta, hogy ennyi idősen is kirobbanó formában van – a közönség pedig alig hitt a szemének.

A gála házigazdája, Billy Crystal az este folyamán pedig később azt a fergeteges poént is elnyomta, hogy Jack Palance az imént bungee jumpingolt le a Hollywood tábláról.

2002: Az ember, aki azt hitte, hogy vissza kell adnia az Oscarjait

24 jelölése és négy Oscar-díja ellenére Woody Allen mindössze egyszer tette csak tiszteletét az Oscar-gálán – de akkor is imádott városa, New York miatt, nem azért, hogy a sztárokkal parolázzon. A 2002-es Oscar-gála legnagyobb meglepetése volt ő, aki a fél évvel korábbi szeptember 11-i terrortámadások miatt döntött úgy, hogy életében először részt vesz a ceremónián, és felkonferálja a Szerelmes levél New Yorkhoz a filmekben című montázsfilmet, amiben természetesen az ő híres jelenetei is helyet kaptak. Mintegy négyperces beszédében a rá jellemző ironikus módon sziporkázott: Hadd mondjam el Önöknek, hogy miért is vagyok itt pontosan. Négy héttel ezelőtt felhívott az Akadémia, én pedig rögtön bepánikoltam, hogy vissza akarják kérni az Oscarjaimat - kezdte vallomását, de poénjai ezzel még nem fogytak el, hiszen azt is megtudhattuk tőle, hogy azért esett rá az Akadémia választása, mivel Sidney Lumet, Martin Scorsese és Spike Lee nem ért rá, de New York szerelmeseként ő bármit megtesz kedvenc városáért.

2009: Joker posztumusz Oscart kap

A 2009-es Oscar-gála legszívszorítóbb pillanata volt a 2008-ban 28 éves korában véletlen gyógyszer-túladagolásban elhunyt Heath Ledger posztumusz győzelme, akit A sötét lovag-ban nyújtott hátborzongató alakításáért jutalmazott a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal a Filmakadémia.

Heath Ledger A sötét lovagbanForrás: InterCom

Az aranyszobrot édesapja, édesanyja és testvére vette át a nevében, a közönség pedig állva tapsolta meg őket, miközben Brad Pitt és Kate Winslet is a könnyeivel küszködött. Az Oscar-díj történetében számos posztumusz Oscar-díjast találhatunk, de színészek közül rajta kívül mindössze egyetlen ember nyert Oscar-díjat a halála után: Peter Finch, aki 1977-ben a Hálózat-ért kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot.

2013: Az Oscar-gálák eddigi legnagyobb pofára esése

Az elmúlt években sem szenvedtünk hiányt felejthetetlen Oscar-pillanatokban, gondoljunk csak Ellen DeGeneres legendássá vált 2014-es szelfijére, a tavalyi kellemetlen borítékfiaskóra vagy Leonardo DiCaprio régóta várt 2016-os győzelmére, aki a globális felmelegedés ellen szólalt fel köszönőbeszédében.

Az évtized eddigi legemlékezetesebb Oscar-pillanatát mégis Jennifer Lawrence-nek köszönhetjük, aki a Napos oldal című romantikus filmért kapta meg 2013-ban a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrot. A sokak által imádott színésznő a színpadra menet azonban óriásit esett terebélyes ruhája miatt a lépcsőkön, de egyetlen pillanatra sem jött zavarba: Tudom, hogy most csak azért álltok fel, mert rosszul érzitek magatokat amiatt, hogy hasra estem, ami nagyon zavarba ejtő, de tényleg köszönöm - mondta a közönségnek a fiatal színésznő, amivel megint csak sikerült mindenki szívébe belopnia magát.

Előző
  • 1
  • 2
Következő