Terror a párizsi vonaton

2018.03.07. 13:22

Március 15-től vetítik a hazai mozik Clint Eastwood legújabb filmjét. A 4 Oscar-díjjal jutalmazott, legendás színész-rendező ismét a férfias erényeket dicséri: a részben az eredeti szereplőkkel forgatott A párizsi vonat nagyon izgalmas és nagyon valóságos. A rendező az expresszvonat hőseivel önmagukat játszatta el – a film egyik feszültségét, és hitelességét az adja, hogy a főszereplők az eseményeket a valóságban is átélték.

2015 augusztusában a világ döbbenten értesült egy újabb terroristatámadásról. A Párizsból Brüsszelbe tartó expresszvonaton egy állig felfegyverzett terrorista lendült támadásba. Egyszerű és kegyetlen terve volt, de valamit kifelejtett a számításból: hogy az utasok között bátor emberek lehetnek.Három amerikai srác is a vonaton utazott. Egyszerű, békés fiúk, akik gyerekkoruk óta barátok, és együtt határozták el, hogy katonák lesznek, és a szabadságuk idején együtt vágtak neki, hogy felfedezzék Európát. A film nemcsak egy esztelen támadás és a fegyvereknek ellenszegülő önzetlen hősiesség története – az is kiderül belőle, hogy hogyan vált Spencer, Alek és Anthony olyan emberré, aki a jó ügy érdekében a legnagyobb önfeláldozásra is hajlandó.

A 4 Oscar-díjas Clint Eastwood legújabb filmjének egyik feszültségét, és hitelességét az adja, hogy a főszereplők az eseményeket a valóságban is átélték. A rendező az expresszvonat hőseivel önmagukat játszatta el.

Nagyon sokan le akartak beszélni erről. De én nagyon hosszan kerestem a jó színészt, találkoztam is sok tehetséges fiatallal, akik kiválóan megcsinálták volna, amit kérek tőlük. De én ezeknek a fiúknak az arcát kerestem. A hitelességüket. Úgyhogy bátran (vagy felelőtlenül) döntöttem, ők meg nagyon lelkesen belementek. De még az a pár is játszik a filmben, amely férfitagjának keresztüllőtték a torkát, és majdnem meghalt. Neki igazi katarzis volt, hogy újraélhette, ami történt. Szerintem, a nézőnek is az lesz.

- mondta a forgatásról a rendező.

Clint Eastwood egyébként is szeret hétköznapi hősökről filmet készíteni, Oscar-díjas (Nincs bocsánat, Millió dolláros bébi) és -jelölt (Titokzatos folyó, Levelek Ivo Dzsimáról, Amerikai mesterlövész) közös vonása, hogy hétköznapi embereket ábrázol, nem hétköznapi helyzetekben, rávilágítva arra, hogy bárkiből lehet hős (vagy gonosztevő).

Ha szeretné megtekinteni A párizsi vonat című filmet a premier előtti vetítésen, március 14-én, este 19 órakor a Westendben, nem kell mást tennie, mint megválaszolni az alábbi kérdést, és a helyes választ a lakcímével együtt elküldeni a filmklub@origo.hu címre. A levél tárgya "A párizsi vonat" legyen. Egy olvasó csak egy választ küldhet be.

Melyik híres jazz fúvósról rendezett filmet Clint Eastwood, Forest Whitaker főszereplésével?

A) Charlie Parker
B) Chet Baker
C) Miles Davis

A helyes megfejtést beküldők közül 25 játékost sorsolunk ki, akiket mozipartnerükkel együtt meghívunk a Westend moziba március 14-én, 19 órakor kezdődő vetítésünkre. Az előadásra jegyet vásárolni nem lehet.

A játék egyfordulós, ideje: 2018. március 7. – március 12. A sorsolás 2018. március 13-án lesz. A játékban a New Wave Media Group Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben kérdés merült volna fel önben a játékkal kapcsolatban, írjon a filmklub@origo.hu címre.