Lars von Trier hét év kitiltás után visszatér Cannes-ba

Lars Von Trier Cannes-ban.
Vágólapra másolva!
A hét évvel ezelőtt provokatív mondatai miatt kitiltott Lars von Trier dán rendező visszatér a cannes-i filmfesztiválra, de legújabb filmjét versenyen kívül mutatják be a seregszemlén.
Vágólapra másolva!

Nuri Bilge Ceylan török, Yann Gonzalez francia és Szergej Dvorcevoj kazah rendező filmjei is meghívást kaptak a hivatalos versenyprogramba, így 21-re bővült az Arany Pálmáért induló alkotások listája - jelentették be a szervezők csütörtökön Párizsban.

A török Nuri Bilge Ceylan, aki 2014-ben elnyerte az Arany Pálmát Téli álom című filmjéért, Ahlat Agaci (Vadkörtefa) című alkotásával versenyezhet a fődíjért.


A másik két rendező az idei meghívottak többségéhez hasonlóan újoncnak számít a világ legrangosabb filmfesztiváljának versenyében, a kazah Szergej Dvorcevoj azonban 2008-ban Tulpan című vígjátékával a mustra második legfontosabb válogatásában, az Un Certain Regard programban elnyerte a fődíjat. Legújabb filmjének címe Ayka.

A francia Yann Gonzalez Un couteau dans le coeur (Kés a szívben) című alkotásának főszerepét Vanessa Paradis alakítja.

A szervezők azt is bejelentették, hogy a fesztivál igazgatótanácsa úgy döntött, a Hitlert éltető megjegyzései miatt 2011-ben a fesztiválról kitiltott Lars von Trier dán rendező visszatérhet a hivatalos programba.


A 2000-ben a Táncos a sötétben című filmjével Arany Pálmát nyert rendező legújabb filmjét (The House That Jack Built), melynek főszereplői Matt Dillon és Uma Thurmann, versenyen kívül mutatják be.

A fesztivál május 19-én Terry Gilliam brit rendező The Man Who Killed Don Quixote című filmjével zárul, a főbb szerepeket Adam Driver, Jonathan Pryce és Olga Kurylenko játsszák. Ezt az alkotást is versenyen kívül mutatják be Cannes-ban.


A fesztivál Aszgar Farhadi iráni rendező Nyílt titok című, spanyolul forgatott filmjével veszi kezdetét május 8-án, amely része a versenyprogramnak. A pszichológiai thriller főszerepeit Penélope Cruz és Javier Bardem alakítják. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Cate Blanchett kétszeres Oscar-díjas ausztrál színésznő lesz.