Budapest Európa új Hollywoodja

Melissa McCarthy, A kém, robogó
Vágólapra másolva!
Andy Vajna filmügyi kormánybiztos hivatalos honlapja számolt be arról a riportról, amely az egyik legnézettebb francia tévéműsorban, a 50 minutes inside című, szombat esti magazinban ment le. A riport arra keresi a választ, miért olyan népszerű Budapest a külföldi produkciók számára.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz évben Budapest lett a „filmesek Mekkája", nevezhetnénk akár „Budawood"-nak is – a legnézettebb francia tévé, a TF1 stábja 12 perces riportban kereste a választ arra, hogy minek köszönhető a magyar főváros vonzereje.

Andy Vajna Fotó: Csudai Sándor - Origo

A stáb meglátogatta a Korda Stúdiót, ahol éppen a Ransom című sorozatot forgatták. Sturla Gunnersson kanadai filmrendező dicsérte a magyar filmes szakemberek munkáját, a stúdióban felépített Boeing 747 repülő díszlet pedig teljesen lenyűgözte. A külföldi stábtagok elismerően nyilatkoznak a magyar filmesek szakmai tapasztalatáról és a szolgáltatások magas minőségéről.

2017-ben mintegy 300 filmet forgattak Budapesten, köztük a közelmúltban készült legnagyobb költségvetésű filmeket: a Szárnyas fejvadász 2049-et és az Infernót.

London után Budapest lett a filmesek legkedveltebb forgatási helyszíne Európában. A francia stáb, otthonában látogatta meg Andy Vajnát, azaz „Mr. Cinemát", ahol a kormánybiztos sosem látott közös fotókat mutatott meg Stallonéval és Schwarzeneggerrel. A producer szerint

a kiváló szakembereken és infrastruktúrán kívül a magyarországi adókedvezmény is rendkívül vonzó a külföldi filmes produkcióknak.

A Korda Stúdióban meglátogatták azt a kültéri reneszánsz díszletet, amit a Borgiák sorozathoz építettek fel. A stúdiókon belül valójában bármit meg lehet oldani: 2014-ben 200 tonna földet és homokot hozattak a Marson játszódó Mentőexpedíció című hollywoodi szuperprodukcióhoz, melynek Matt Damon volt a főszereplője.

A filmstúdiók mellett Budapestnek egyedülálló természeti és építészeti értékei is vannak, köztük a Lánchídra néző Gresham Palota, mely már-már szereplői rangban jelent meg A kém című Melissa McCarthy főszereplésével készült amerikai akció-vígjátékban.

Melissa McCarthy A kém című filmben Forrás: InterCom

Az idén százéves Gellért Fürdőt Budapest kihagyhatatlan nevezetességei között mutatja be a riport valamint feleleveníti a GQ magazinban megjelent, Ryan Goslinggal készült fotósorozatot, mely bejárta a világot.

Manapság Budapesten bármikor összefuthatunk a leghíresebb filmsztárokkal, Tom Hanks a legnagyobb kedvenceiről, régi autókról posztolt fotókat, Harrison Ford pedig a bicikliboltok visszatérő látogatója volt budapesti tartózkodása alatt.

Ma már mindenki tudja: „Los Angelesi szél fúj a Duna felett", amiből leginkább a turizmus profitál, a világhírű filmek és filmsztárok nagyszerű nagykövetei Budapestnek. A magyar fővárost jelenleg évente 4 millió turista választja úti célnak.