Meghalt a Francia kapcsolat Oscar-díjas producere

Philip D’Antoni az Oscar-gálán
Vágólapra másolva!
89 éves korában meghalt Philip D'Antoni Oscar-díjas producer. Olyan filmeket hozott tető alá, mint a Bullit (A chicagói tanú) vagy William Friedkin legendás alvilági mozija, a Francia kapcsolat. Utóbbiért producerként 1972-ben átvehette az Oscar-díjat.
Vágólapra másolva!

A Francia kapcsolat összesen 5 aranyszobrot kapott 1972-ben. A legjobb film díja mellett William Friedkin lett a legjobb rendező, Gerald B. Greenberg a legjobb vágó, Ernest Tidyman a legjobb adaptált forgatókönyv szerzője, és persze Gene Hackman a legjobb színész, Roy Scheider pedig a legjobb férfi mellékszereplő elismerésének örülhetett.

Philip D’Antoni az Oscar-gálán Forrás: AP/REX/SHUTTERSTOCK

Scheider lett aztán a főszereplője Philip D'Antoni egyetlen mozis rendezésének, a Francia kapcsolat spin-offjának szánt Hétpróbás gazemberek (1973) című New York-i zsarumozinak.

Az 1929-ben született Philip D'Antoni különleges, sztárok útjait megörökítő tévéműsorokkal producerkedésével kezdte karrierjét: Elizabeth Taylor in London, Sophia Loren in Rome, Melina Mercouri's Greece.

Később is írt, rendezett és producerkedett a televíziónak, a film csak ritka kitérő volt. De nem akármilyen. 1968-ban első fimes munkája a kiváltképp autós üldözései miatt mai napig legendás Bullit, Steve McQueen San Franciscó-i rendőrfilmje Peter Yates rendezésében (a film szintén Oscart nyert kiváló vágásáért).

Ezt követte a Francia kapcsolat és a Hétpróbás gazemberek, majd visszatért a televízióhoz. Tévéfilmek producereként is megtalálta a kábítószer ellenenes nyomozók sztorija, az 1975-ben, Richard Gere szereplésével készült Erőszakkal témája erősen hasonlít a Francia kapcsolat és a Hétpróbás gazemberek sztorijaihoz.

Haláláról Friedkin is megemlékezett Twitterén.