Magyarországra jön a világhírű rendező

Vágólapra másolva!
Filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, mesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek az októberi Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál repertoárjában; a szolnoki esemény vendége lesz a világhírű Peter Greenaway filmrendező és Allan Starski Oscar-díjas látványtervező is.
Vágólapra másolva!

A világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény október 16-án Trauner-konferenciával és -kiállítással nyit. Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt.

A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője.

Október 17-én Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia című film látványtervezője tart mesterkurzust.

Október 18-án Allan Starski lengyel származású produkciós designer továbbképzésén vehetnek részt az érdeklődők, a szakember a Schindler listája című film díszletéért kapta az Oscar-díjat 1993-ban.

Az előadás előtt a résztvevők megnézhetik a Zongorista című filmet, amelynek látványvilágáért Starski César-díjat kapott.

A fesztivál sztárvendége Peter Greenaway,

a festői filmes ábrázolás mestere. A brit mozi nagy hatású rendezőjének filmes továbbképzését október 19-én tartják. A mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. A mesterkurzust megelőzően a szervezők levetítik a rendező A rajzoló szerződése című filmjét. Az 1942-ben született Greenaway kezdetben festőnek készült, ám az európai filmalkotók - Antonioni, Pasolini, Godard, Bergman - filmjeinek hatására érdeklődése korán a filmezés felé fordult, és rendezőként vált ismertté. Sajátos filmjeiben sokat foglalkozik a filmes képi ábrázolással, figyelme elsősorban a filmben rejlő vizuális lehetőségek felé irányul. A művész 2014-ben kapta meg a BAFTA-díjat a brit mozi kiemelkedő hatású alakjaként.

A fesztivál nagyjátékfilmes zsűrijének tagja Allan Starski, Rajk László és Didier Naert lesz. A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők. A regisztráció szeptember elején kezdődik.