Harmadik félidő: legendás focisták filmszerepben

A csodacsatár (Puskás Ferenc és Pongrácz Imre)
Vágólapra másolva!
A sportolók népszerűségét már a kezdetektől szerette kiaknázni a filmipar. A magyar származású amerikai úszófenomén Johnny Weissmuller (öt olimpiai arany, egy bronz vízilabdában plusz az első ember, aki a gyorsúszás 100 méteres távját egy percen belül teljesítette) például az 1930-as években Tarzanként a vásznon is feledhetetlenné lett. Minden idők legsikeresebb műkorcsolyázónője, a norvég Sonja Henie szintén a harmincas években lett hollywoodi sztár, de a sort hosszan lehetne folytatni Arnold Schwarzeneggertől LeBron Jamesig. A futball szerelmesei sem panaszkodhatnak, hiszen a legnagyobb sztárokra a filmvilág is lecsapott – összegyűjtöttük a 10 legikonikusabb villanást.
Vágólapra másolva!

Zinédine Zidane

A világ- és Európa-bajnok, aranylabdás francia focista ugyan „elfejelte” a második VB-aranyát, de ez a megmozdulása egyrészt ikonikussá vált a maga módján, másrészt megmutatta azt is, hogy a legnagyobb példaképek is esendőek. Még a 2006-os világbajnokság előtt egész estés dokumentumfilm készült róla (Zidane, un portrait du 21e siècle), David Beckham és Alan Shearer oldalán önmagát alakította a Gól című 2005-ös focidrámában, 2008-ban pedig a legnépszerűbb francia képregényhős kalandjaiból készült Asterix az Olimpián című filmben alakította a Numérodix nevű labdazsonglőrt (a filmben a F-1 sztárpilóta Michael Schumacher Schumix néven hajt fogatot).

David Beckham

A csavart szabadrúgásgóljai miatt legendás Beckham mind a mai napig az egyik (ha nem a) legismertebb európai sztárfocista, akinek ugyan a válogatottal nem sikerült érmet szereznie, de klubszinten óriásit ment: csak a Manchester United-nél eltöltött 12 éve alatt hat Premier League-elsőséget, két FA Kupa-győzelmet, egy UEFA Bajnokok Ligája trófeát, egy Interkontinentális kupát, valamint egy FA-utánpótlás kupagyőzelmet szerzett. Később a Real Madrid színeiben segítette csapatát a spanyol bajnoki címhez. Filmes szereplése a Gól-lal indult 2005-ben, tavaly pedig a Guy Ritchie rendezésében készült Arthur király – A kard legendája című filmben játszhatott Charlie Hunnam és Jude Law oldalán.


A legjobb film, amihez köze van ugyanakkor a női focistákról szóló, Keira Knightley nevével fémjelzett Csavard be, mint Beckham!, amiben Beckham helyett Gary Lineker cameózik.

Paul Breitner

A most 66 éves német középpályás uralta a hetvenes éveket. A Bayern München színeiben ötszörös német (1972, 1973, 1974, 1980, 1981), a Real Madriddal kétszeres spanyol bajnok (1975, 1976), valamint kétszer megnyerte a német kupát(1971, 1982) és egyszer a spanyolt (1975). A Bayern játékosaként 1974-ben a BEK serleget is sikerült elhódítania. Válogatottként pedig nyert Európa-bajnokságot (1972), világbajnokságot (1974) és még egy vb-ezüstre is futotta (1982), ahol a döntőben gólt szerzett az olaszok ellen, így egyike azon kevés játékosoknak (Pelé, Vavá, Zidane), akik két különböző vb-döntőben is eredményesek tudtak lenni. A csúcson állt először a kamerák elé: az 1976-os Potato Fritz című NSZK-westernben volt farmereket segítő katona. Tíz évvel később a Kunyonga - Mord in Afrika című akcióban szerepelt, de mert egyik film sem hozta meg számára a színészi áttörést, fel is hagyott a filmezéssel és inkább a televízióban fejti ki véleményét a futballról.

Frank Lebœuf

Az 1998-as világbajnoki tornán és a 2000-es EB-n is jeleskedő francia hátvéd útja a Chelsea-ből vezetett Hollywoodba: a hosszú keresztpasszairól és büntetőrúgásairól híressé vált, most 50 éves sztár (aki alkalmanként a Hollywood United öregfiú csapatának középpályásaként lép pályára) 2001-ben Szabó Istvántól kapott apróbb szerepet a Szembesítés című drámában, ahol Simons zászlósként olyan filmsztároknak asszisztálhatott, mint Harvey Keitel és Stellan Skarsgård. Később Los Angelesben komolyabb színjátszó leckéket vett, és apró, de fontos mellékszerepet játszott az Eddie Redmayne Oscar-díját elhozó A mindenség elmélete (2014) című életrajzi drámában, de szerepelt második világháborús akcióban (Allies) és misztikus thrillerben (A nyolcadik bűn) is. Legutóbb pedig a 105 éves rendező-színésznő matuzsálem Gladys Florence kedvéért állt kamerák elé a Caravaggio and My Mother the Pope című komédiában.

A cikk a következő oldalon folytatódik!