Polanski felesége nem kér az amerikai filmakadémiából

2018.07.09. 10:30

Roman Polanski felesége, Emmanuelle Seigner francia színésznő vasárnapi nyílt levelében bejelentette, hogy nem kíván az amerikai filmakadémia tagja lenni. Seigner döntésével az ellen tiltakozik, hogy a testület kizárta férjét soraiból.

Az Oscar-díjat odaítélő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) az egyébként szükséges feminizáció jegyében más színésznőkkel együtt nekem is felajánlotta, hogy felvesz tagjai közé- írta Seigner. "Ki hihetné azt, hogy nem érint érzékenyen a nők és a férfiak egyenjogúsága?" - tette hozzá.

 

Mindig is feministának tartottam magam, de hogyan felejthetném el, hogy az akadémia néhány héttel korábban kizárta férjemet, Roman Polanskit, hogy megfeleljen az éppen aktuális elvárásoknak.  

- fogalmazott Seigner.

Roman Polanski és felesége, Emmanuelle Seigner a 2013-as cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP/Valery HACHE/Valery Hache

Ugyanez az akadémia 2003-ban A zongorista című filmjéért még a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjjal tüntette ki őt. Érdekes emlékezetkiesés!

"Ez az akadémia valószínűleg azt gondolja, hogy elég törtető és jellemtelen színésznő vagyok ahhoz, hogy elfelejtsem: 29 éve az egyik legjelentősebb rendező felesége vagyok" - írta. "Szeretem őt, ő a férjem, a gyermekeim apja. Páriaként kirekesztik, és az akadémia láthatatlan tagjai azt gondolják, hogy képes lennék felkapaszkodni a hátán?" Tűrhetetlen álszenteskedés - tette hozzá. Az 52 éves francia színésznő szerint férjének semmi köze a filmipar tünetévé vált jelenséghez, a nőkkel szembeni visszaéléshez.

Az amerikai filmakadémia igazgatósága május elején meghallgatás nélkül kizárta tagjai közül a nemi erőszakban bűnösnek talált Bill Cosby 80 éves komikust és Roman Polanski 84 éves filmrendezőt. Polanski 1969 óta volt tagja az akadémiának. A rendező 40 éve elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból, amely elfogatóparancsot adott ki ellene. Áldozata később megbocsátott neki.