Polanski felesége nem kér az amerikai filmakadémiából

Roman Polanski és felesége, Emmanuelle Seigner a 2013-as cannes-i filmfesztiválon
Vágólapra másolva!
Roman Polanski felesége, Emmanuelle Seigner francia színésznő vasárnapi nyílt levelében bejelentette, hogy nem kíván az amerikai filmakadémia tagja lenni. Seigner döntésével az ellen tiltakozik, hogy a testület kizárta férjét soraiból.
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díjat odaítélő

- írta Seigner. "Ki hihetné azt, hogy nem érint érzékenyen a nők és a férfiak egyenjogúsága?" - tette hozzá.

- fogalmazott Seigner.

Roman Polanski és felesége, Emmanuelle Seigner a 2013-as cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Valery HACHE/Valery Hache

"Ez az akadémia valószínűleg azt gondolja, hogy elég törtető és jellemtelen színésznő vagyok ahhoz, hogy elfelejtsem: 29 éve az egyik legjelentősebb rendező felesége vagyok" - írta. "Szeretem őt, ő a férjem, a gyermekeim apja. Páriaként kirekesztik, és az akadémia láthatatlan tagjai azt gondolják, hogy képes lennék felkapaszkodni a hátán?"

- tette hozzá. Az 52 éves francia színésznő szerint férjének semmi köze a filmipar tünetévé vált jelenséghez, a nőkkel szembeni visszaéléshez.

Az amerikai filmakadémia igazgatósága május elején meghallgatás nélkül kizárta tagjai közül a nemi erőszakban bűnösnek talált Bill Cosby 80 éves komikust és Roman Polanski 84 éves filmrendezőt. Polanski 1969 óta volt tagja az akadémiának. A rendező 40 éve elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból, amely elfogatóparancsot adott ki ellene. Áldozata később megbocsátott neki.