Formabontó holokausztfilmre készül az elismert rendező

2018.07.12. 16:44

Jonathan Glazer nagy visszatérése egy Auschwitzban játszódó holokausztfilm lesz, ami 2020-ra várható a mozikba. 

Glazer olyan filmeket rendezett, mint a Szexi dög, a Születés és A felszín alatt. Utóbbi egy 2013-as film, ami Scarlett Johansson meztelenkedéséről híresült el, de az év legjobbjai között emlegették a kritikusok, és nem ok nélkül, A felszín alatt egy szokatlan, egyéni stílusú ufós sci-fi. 

Glazer arról beszélt, hogy 4-5 éve dolgozik egy holokausztfilmen, a forgatókönyvet pedig tavaly fejezte be. Szerinte az ő filmje más lesz, mint például a Schindler listája és a Saul fia. Ő nem az áldozatokra fókuszál, hanem a bámészkodókra, a bűnrészesekre: 

Jonathan GlazerForrás: AFP/2014 Getty Images/Angela Weiss

 

Nagy hatással volt rám a nézelődők arca. Átlagos németek voltak. Kíváncsi vagyok, milyen lehetett nézni egy ilyen szörnyűséget. Néhány bámészkodó mintha élvezte volna, amit látott. Mintha valami látványosságot néztek volna, egy cirkuszt.   

Azt mondta, sok holokausztfilm története igazából bárhol játszódhatna, ami szerinte nem helyes. Nála viszont Auschwitz nem egy helyszín, nem kontextus, hanem a főszereplő. Elmondta, hogy maga is zsidó származású, hosszasan tanulmányozta a hokokausztot és a filmes ábrázolás etikájának történetét, és nem fogja megszépíteni az eseményeket.

A forgatást jövő nyárra tervezi.