Vágólapra másolva!
Hetvennyolc éves korában meghalt Yvonne Blake Oscar-díjas jelmeztervező - adta hírül a madridi filmakadémia, amelynek Blake 2016 óta volt az elnöke. Olyan filmek kultikus jelmezei fűződnek a nevéhez, mint a Christopher Reeve főszereplésével készült 1978-as Superman vagy a Jézus Krisztus szupersztár.
Vágólapra másolva!

A Superman ikonikus jelmezét Christopher Reeve-re szabó Yvonne Blake az 1971-es , Franklin J. Schaffner rendezte Cárok végnapjai című film kosztümjeiért kapta az Oscar-díját, Antonio Castillóval megosztva.

- mondta köszönőbeszédében.

A II. Miklós orosz cár magánéletét feldolgozó alkotás ruhatárához hasonlóan igényes történelmi jelmezeket tervezett a viktoriánus korabeli A legjobb ház Londonban (1969), a harmincéves háború idején játszódó Az utolsó völgy (1971), a második világháborús A sas leszállt (1976) vagy a Milos Forman rendezte Goya kísértetei (2006) számára.

Ugyancsak ő álmodta meg a Jézus Krisztus szupersztár (1973) minimalista kosztümjeit, de dolgozott Paul Verhoevennel is (Hús és vér, 1985).

Az 1940-ben, Manchesterben született Blake apró filmszerepet is kapott pályája kezdetén: a Francois Truffaut rendezte 451 Fahrenheit (1966) kultikus disztópiájának forgatásán művészeti asszisztenskedett, amikor szükség volt egy extra "könyvemberre".