Jobbnál jobb filmeket vetítenek az NKA filmfesztiválján

örök tél film magyar film sajtóbejárás Csányi Sándor Örök tél filmforgatás, sajtóbejárás
Örök tél filmforgatás, sajtóbejárás
Vágólapra másolva!
Holnap, szeptember 26-án szerdán egész napos filmfesztivált szervez az NKA, ami idén 25 éves. A helyszín a Puskin mozi, mutatjuk a kínálatot. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, ezt pedig a 25 év, 25 nap, 25 esemény nevű programsorozattal ünneplik meg szeptember 23. és október 17. között. Ennek az egyik állomása a mozgóképes kuratórium rendezvénye, az 5x5 filmfesztivál, ami öt moziteremben összesen 25 olyan alkotást mutat be, aminek elkészültét, bemutatását, vagy digitális felújítását az NKA támogatta.

A játékfilmes programban magyar és külföldi filmek is találhatóak, amiket az köt össze, hogy nagyon népszerűek voltak a közönség köreiben.

Így került be a válogatásba a legendás Casablanca, az immár kultuszfilmmé vált Ponyvaregény, a Moszkva tér, a Kontroll, a nézőrekordot elérő Valami Amerika, vagy az egyik legfiatalabb alkotó, Reisz Gábor munkája, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan.

Művészfilmeket is újranézhetünk vagy pótolhatunk széles vásznon, amilyen a Werckmeister harmóniák, a Dealer, a Delta, A négyzet, a Tony Erdmann.

Szerepel filmje az orosz Zvjagincevnek (Szeretet nélkül), és egy izlandi alkotás, a Kosok is. A magyar alkotók valamennyi generációja képviselteti magát a válogatásban:a már klasszikusok közül Makk Károly, Jankovics Marcell, a nemzetközi elismertségű Tarr Béla, Enyedi Ildikó, a középgenerációból Hajdu Szabolcs, Török Ferenc, Bollók Csaba, a fiataloktól a diplomafilmes Reisz Gábor, és a történelmi filmdrámáival hatalmas sikert arató Szász Attila.

Utóbbi Örök tél című filmjét rendhagyó történelemóra keretében dolgozhatják fel a film nézői.

A játékfilmek mellett Hieronymus Bosch művészetét bemutató ismeretterjesztő film, egész estés animációs film, a magyar klasszikus drámai költemény, Az ember tragédiája feldolgozása, a Bogyó és
Babóca sorozat, a kecskeméti műhely nagyobbakat megcélzó Cigánymesék és a Kormos István meséiből készült Kormos mesék darabjai is szerepelnek a műsorban.

A teljes program ide kattintva látható.

A filmeket kedvezményes helyárakon, 600 forintért tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin termeiben.