Ezek voltak Charles Aznavour legfontosabb filmszerepei

AZNAVOUR, Charles
2013. december 13-án Amszterdamban készített kép Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekesről, zeneszerzőről és színészről.
Vágólapra másolva!
94 évesen meghalt Charles Aznavour francia sanzonénekes, zeneszerző és színész, aki igen gazdag filmes életművet hagyott hátra: számos neves európai rendező osztott rá fontos szerepeket, köztük olyanok, mint Jean Cocteau, François Truffaut, Volker Schlöndorff, Claude Chabrol és Claude Lelouch.
Vágólapra másolva!

Charles Aznavour már színészi pályája elején, kis szerepekben is olyan rendezők munkáiban tűnt fel, mint például Georges Franju, akinél a Fejjel a falnak című 1959-ben bemutatott filmben szerepelt.

Az 1960-as év volt a fordulópont számára, André Cayette Átkelés a Rajnán című filmje főszerepéért Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat.

Ugyanabban az évben világszerte nagy sikert aratott a vásznon Truffaut Lőj a zongoristára! című filmjének címszereplőjeként. Egy harmadik alakítása is 1960-ban került mozivásznakra, a neves francia rendező, Jean Cocteau Orfeusz testamentuma című filmjében.

2013. december 13-án Amszterdamban készített kép Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekesről, zeneszerzőről és színészről. Forrás: MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga

Az 1962-ben bemutatott Az ördög és a tízparancsolat című filmjét Magyarországon is forgalmazták, ahogy az 1965-ös Egymilliárd a billiárdasztalban, az 1974-es Tíz kicsi indián, az 1979-es Bádogdob, valamint az 1982-ben bemutatott, Claude Chabrol rendezte Kisvárosi fojtogató című filmjeit is. A Tíz kicsi indián Agatha Christie klasszikusának adaptációja, a Bádogdob pedig szintén irodalmi alapokra épül, Günter Grass történetéből rendezte meg a kiváló német rendező, Volker Schlöndorff, és 1980-ban elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Játszott amerikai akciófilmben is, ez volt a Sky Riders (Égi lovasok) 1976-ban James Coburn oldalán.

Szerepelt még olyan neves rendezőknél, mint Claude Lelouch (Éljen az élet, 1984) és az izraeli Moshé Mizrahi (Szögevő, 1988).

Egyik utolsó szerepe Atom Egoyan filmjében, a 2002-es Ararát-ban volt, ami az örmény népirtásról szól – Aznavour örmény származású.

1997-ben filmművészi pályájának elismeréseként tiszteletbeli César-díjjal, a legrangosabb francia filmes kitüntetéssel jutalmazták. Filmográfiája közel 80 mozi- és tévéfilmes szereplést számlál.