Meghalt Stan Lee

Stan Lee
Vágólapra másolva!
Kilencvenöt évesen, tüdőgyulladásban meghalt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke.
Vágólapra másolva!

A Marvel képregények alkotója Hollywood Hills-i otthonában lett rosszul hétfőn, helyi idő szerint a reggeli órákban. A mentők a Cedars-Sinai Medical Centerbe vitték, ahol később meghalt. A halálhírét a lánya erősítette meg a TMZ-nek.

Forrás: NME

A legendás képregényalkotó 1922-ben Stanley Lieber néven született.

Pályafutása során 75 országban, 25 nyelven, több mint kétmillió példányban jelentek meg képregényei. Képregényfiguráival 24 animációs tévésorozatban és számos játékfilmben is találkozhattak a nézők.

A grafikus Jack Kirbyvel együtt alkotott olyan népszerű képregényeket, mint az X-Men, a Hulk vagy A fantasztikus négyes, de Pókember, a Vasember és a Fenegyerek története is a nevükhöz fűződik.

Stan Lee az 1960-as években a Marvelnél forradalmasította a képregényműfajt és ezen keresztül az amerikai popkultúrát. A jelmezeket és az akciókat a fiatalok igényeihez igazította, az általa kitalált szuperhősök az amerikai film kiemelkedő karakterévé váltak, rajongók több nemzedékének álmait váltották valóra a virtuális térben.

A természetfölötti képességekkel rendelkező szuperhősöket Lee olyan emberi vonásokkal, gyarlóságokkal ruházta fel, amelyek lehetővé tették a rajongóknak a velük való azonosulást.

Rajongói személyesen is ismerhették, mivel szinte minden Marvel-képregény filmes feldolgozásában feltűnt rövid jelenetek erejéig, cameoszerepben.

Lánya szerint kötelezettségének érezte, hogy egyre újabb és újabb művekkel lássa el a rajongókat, akiket „mind szeretett".

A 21. század eddig eltelt éveiben a Marvel Comics filmstúdió több tucat kasszasikert produkált olyan szuperhősökkel, amelyek karakterének megformálásában Stan Lee is részt vett, ezek globálisan több mint 20 milliárd dollár bevételt hoztak.

Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.