Meghalt az Olsen-banda utolsó tagja

Morten Grunwald, Olsen-banda
On November 15th 2018 it was announced that legedary Danish actor Morten Grunwald had died the previous day after battling cancer. He was 83 years old. His most famous role was as Benny Frandsen in iconic film series Olsen Banden that just celebrated its 50th jubilee. But he appeared in numerous film and theatre productions during his lifetime. He will be remembered for his good humor and warm embracing attitude.
Vágólapra másolva!
Nyolcvanhárom évesen meghalt Morten Grunwald dán színész, akinek halálával a legendás filmbéli bűnözőcsoport, az Olsen-banda utolsó tagja távozott az élők sorából.
Vágólapra másolva!

A színész Bennyt, a banda jellegzetes táncos járásáról ismert sofőrjét alakította, aki kockás zakót, rózsaszín inget és a sárga zokniját látni engedő, rövid szárú nadrágot viselt a 14-részes krimikomédia-sorozatban.

Morten Grunwald Forrás: Ritzau Scanpix/AFP/Tobias Nicolai

A két másik Olsen-színész közül Poul Bundgaard 1998-ban, Ove Sprogre pedig 2004-ben halt meg.

A dán vígjátéksorozat épp idén ünnepelte 50. évfordulóját. Eredetileg nem terveztek sorozatgyártást, de az 1968-ban forgatott első rész olyan népszerű lett Dániában, hogy már a következő évben elkészült a folytatás, attól kezdve szinte évente mutatták be az újabb filmeket. A sorozat igen népszerű lett az egykori kommunista Kelet-Németországban (NDK), Lengyelországban és Magyarországon is, Norvégiában és Svédországban pedig sajtó verziót forgattak belőle.

Morten Grunwaldot nem zavarta a komikus szerep, amelynek a hírnevét köszönhette, mint később elmondta,

örül, hálás és büszke, hogy része lehetett a sikeres sorozatnak,

és egyáltalán nem bánta, ha Bennyként szólították meg az utcán.

Grunwald sikeres volt színházi színészként és rendezőként is. A moziban legutóbb 2014-ben volt látható. A Csendes szív című filmben egy férjet alakított, akinek felesége öngyilkos lesz gyógyíthatatlan betegsége miatt. 2017-ben elbúcsúzott a színháztól is.

Októberben egy lapinterjúban fedte fel, hogy tüdőrákja van, és nem tudja, meddig fog élni. A felajánlott sugárkezelést elutasította, mint mondta,