Meghalt Penny Marshall

2018.12.19. 10:38

Meghalt Penny Marshall hollywoodi rendező, számos sztárokat felvonultató kasszasiker alkotója. Nem tartják feminista alkotónak, de Hollywood történetének egyik legsikeresebb női rendezőjének igen. 75 évet élt.

Marshall színészként kezdte a pályáját, főszerepet játszott a Laverne & Shirley című szitkomban, amiért háromszor jelölték Golden Globe-ra. A sorozat harmadik évada az év legnézettebb vígjátéksorozata volt, és Marshall itt próbálta ki magát először rendezőként is. 

Mozifilmes rendezői debütálása az 1986-os Spiclik, sipirc (Jumpin' Jack Flash) volt Whoopi Goldberggel a főszerepben.

 

Penny MarshallForrás: AFP/Frederic J. Brown

Ő volt az első női rendező, akinek 100 millió dollár fölött kaszált filmje, és kétszer is sikerült neki a bravúr, először a Segítség, felnőttem! alkalmával, majd a Micsoda csapat!-tal is. Mindkét filmben Tom Hanks a főszereplő.

A rendező ekkor volt a csúcson, de ő rendezte még az Ébredések-et is Robert De Niróval, valamint olyan filmeket, mint a Reneszánsz ember (1994-ből, főszerepben Danny DeVitóval), a Denzel Washington és Whitney Houston nevével fémjelzett Kinek a papné 1996-ból és a Fiúk az életemből 2001-ben, Drew Barrymore-ral.