Piros vagy kék pirula? – Filmek a virtuális valóságról

Ready Player One (Tye Sheridan)
Vágólapra másolva!
A virtuális valóság egyre nagyobb teret követel magának napjainkban, és ez a filmeseket is megihleti. De a téma már sokkal korábban, a 80-as, 90-es években is érdekes alkotásokat eredményezett, az olyan darabok pedig, mint a Tron vagy a Mátrix a filozófiát sem mellőzik. Összegyűjtöttük a kibertér legizgalmasabb filmjeit.
Vágólapra másolva!

Mátrix

Amit lehetett, azt már leírták, elmondták a Wachowski testvérek korszakalkotó mesterművéről, ami természetesen nem hiányozhat egy ilyen összeállításból sem. Minden perce élmény, és kiválóan lavírozik az akciódúsabb és a filozofikusabb szegmensek közt. Morpheus tanításai, Neo rácsodálkozása a valóságra, a „bullet time” effekt és még sorolhatnánk. A 2000-es évek egyik legmeghatározóbb kultfilmje, ami minden eddiginél hitelesebben beszélt egy alternatív valóságról.

Mátrix (Carrie-Anne Moss és Keanu Reeves) Forrás: InterCom

13. emelet

Ugyanabban az évben (1999-ben) jelent meg, mint a Mátrix, és a témája is hasonló. Mégis a feledés homályába merült, holott egyáltalán nem rossz film, szimplán Wachowskiék mellett nem lehetett labdába rúgni abban az évben. A történet két szoftverfejlesztőről szól, akik egy virtuális világ megalkotásán dolgoznak, majd egy gyilkossági ügy bonyolítja a dolgokat. Érdekes kérdéseket feszeget a 13. emelet, és kifejezetten szórakoztató darab, még ha logikailag nem is a legalaposabb. Ettől függetlenül megkerülhetetlen műve lett e filmes vonulatnak.

Ready Player One

A lista legfiatalabb tagja Steven Spielberg tavalyi szuperprodukciója, ami egy olyan (közel)jövőben játszódik, ahol az OASIS nevű programban töltik az emberek a mindennapjaik legjavát. A Ready Player One egy hatalmas ingerzuhatag, aminek minden képkockája hemzseg a popkulturális utalásoktól. A történet komplexitása és egyedisége nem túl kiemelkedő, de cserébe megkaptuk 2018 egyik legszórakoztatóbb élményét, amit minden film- és játékkedvelő ember csillogó szemmel bámul. Zsigeri kaland, ami után kifejezetten rossz visszatérni a valóságba.

Ready Player One (Tye Sheridan) Forrás: Warner Bros.

Tron, avagy számítógép lázadása

A film, ami megelőzte a korát: amikor napvilágot látott (1982-ben), még nagyon gyerekcipőben járt a számítástechnika. Ennek ellenére, vagy inkább pont ezért, borzasztóan innovatívan ábrázolta a digitális világban rekedt hacker történetét.

A színpompás képi világ, a kreatív grafikák és a kultikussá érett gladiátorküzdelmek gondoskodtak róla, hogy a Tron ne tűnjön el a süllyesztőben. Többek közt számítógépes játék, animációs sorozat is készült belőle, valamint 2010-ben egy folytatást is kapott a film, Örökség címen.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!