Rettegés 2019-ben - 5 horrorfilm, amit nagyon várunk idén

Pennywise, a gonosz bohóc a filmben.
Vágólapra másolva!
A 2017-es Az óriási kasszasikere (35 millióból 700-at csinált) újra divatba hozta a horrort Hollywoodban, aminek köszönhetően idén érkezik még két Stephen King-feldolgozás (az Az második része és a Kedvencek temetője), jön egy folytatás a szintén kirobbanóan sikeres Boldog halálnapot!-hoz, visszatér az Oscar-díjas Tűnj el! rendezője, Jordan Peele, és megnézhetjük a Superman horrorváltozatát is James Gunntól.
Vágólapra másolva!

Február 14-én mutatják be a Boldog halálnapot! 2-t. Az első rész 2017-ben 5 milliós büdzséből 125-öt hozott a konyhára. Christopher Landon író-rendező az Idétlen időkig által meghonosított időhurok-narratívát házasította össze a slasher horrorral. Többen is próbálkoztak egy népszerű műfajt megbolondítani az időhurkolással, még magyar változat is készült (Hurok), a Boldog halálnapot! pedig talán még jobban is sikerült, mint A holnap határa című, szintén pazar sci-fi. Tom Cruise 2014-es filmjével valójában a konzoljátékok működésmódját vitte a filmvászonra: az időhurokba keveredett főhős úgy fejlődött harcosként és ismerte ki a megoldandó küldetést, mint ahogy egy gamer tanul ki egy játékot azzal, hogy többször újrakezdi az elbukott pályát. A Boldog halálnapot! a slasherrel csinálta meg ugyanezt: a kaszabolós horrorok kötelező elemének számító kreatív gyilkosságjelenetek itt egy időhurkon belül történnek meg. A hősnőt, Tree-t épp a születésnapján öli meg egy maszkos gyilkos, a lány viszont újra és újra felébred a halála napjának reggelén, és csak úgy törheti meg az átkot, ha megtalálja a tettest. A folytatás az alkotók szerint már nem az Idétlen időkig-et, hanem a Vissza a jövőbe 2-t idézi majd. Ezúttal egy másik karakter keveredik időhurokba, ami visszarántja Tree-t is, a gyilkos pedig ezúttal mindenkire feni a fogát.

Március 21-én a Mi című film fut be, ami annak a Jordan Peele-nek a rendezése, aki Oscar-díjat kapott a négyszeres Oscar-jelölt Tűnj el! forgatókönyvéért. A Tűnj el! 144 díjnál és 193 jelölésnél jár az imdb.com szerint, és 4,5 milliós költségvetéséhez képest 255 milliót fialt. Igazi sikertörténet a horror zsánerén belül: komolyan aligha vehető közönségfilmként többet tudott mondani a fajilag megosztott Amerika problémáiról, mint a fontoskodóan politizáló filmek többsége. A Mi alkalmával a doppelgänger, azaz a hasonmás toposzát gondolja újra afroamerikai miliőben. A trailer ugyan elsősorban zeneileg telitalálat, de Tűnj el! miatt van okunk bízni Jordan Peele tehetségében.

Április 4-én érkezik a Kedvencek temetője, ami szintén King-adaptáció és egyben remake, épp, mint az Az. A gyártók nem bízták a véletlenre, hogy esszenciális horrorfilm készüljön: az egyik író David Kajganich, aki klasszikusok átdolgozásában már csak azért is tapasztalt, mert ő írta a Sóhajok című zseniális olasz horror tavalyi remake-jét, sőt, a Bigger Splash-t is az olasz mozi új sztárrendezőjének, Luca Guadagninónak. A másik író, Jeff Buhler már kifejezetten horrorspecialista, legtöbb filmjét ebben a műfajban alkotta, ő írta például a Clive Barker pazar novelláján alapuló Éjféli etetés-t, idén ráadásul két horrorral is megfordul a magyar mozikban, ő jegyzi íróként ugyanis A csodagyerek-et is, ami február 7-én érkezik hozzánk. A két rendező, Kevin Kolsch és Dennis Widmeyer szintén elhivatott horrorfilmesek, ők készítették például a Starry Eyes című filmet.

Május 23-án jön a Brightburn – A lángoló fiú David Yarovesky rendezésében, Elizabeth Banksszel a főszerepben. Producerként James Gunn, A galaxis őrzői 1-2 alkotója jegyzi. Szuperhősfilm lesz ez is, csak épp horrorba fordítva. A trailer alapján rögtön ráakasztották a „Superman-horror” címkét, és nem ok nélkül. Gunn fivérei, Brian és Mark írták a forgatókönyvet is, a projekt pedig kifejezetten illik James filmográfiájába, aki mindig is klasszikus történeteket figurázott ki, legyen szó a Troma nevű trashfilmstúdió berkeiben készített Tromeo and Juliet című filmjéről, vagy a Super című szuperhősfilmről.

Végül szeptember 5-én érkezik az Az: Második fejezet. Ami korántsem hagyományos folytatás, mivel ugyancsak King regényén alapul. Visszatér a rendező Andy Muschietti, a forgatókönyvíró Gary Dauberman, az első rész gyerekszínészei, és persze a címszereplő bohóc, Pennywise szerepében Bill Skarsgård. A folytatás 27 év elteltével veszi fel a fonalat: a „Vesztesek csapata” tagjai felnőttek és elköltöztek, ám végül mégis arra kényszerülnek, hogy végleg leszámoljanak az alakváltó démonnal. Hogy az alakítások nem lesznek rosszabbak, arra mérget vehetünk: új színészek a két főszerepben Jessica Chastain és James McAvoy. Ha ez a film is sikeres lesz a mozikasszáknál (ami elég valószínű), akkor a horrorrajongóknak eltart még egy darabig a kánaán. King kedvelőinek pedig jön még majd 2020-ban a Ragyogás folytatása, a Doctor Sleep is.