ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

Hírek Kritikák Előzetes Összeállítások Interjúk Premierek

Ahogy egyik legsikeresebb filmjében, A Pelikán-ügyiratban, a valóságban is furcsa körülmények között és egy szállodai szobában halt meg John Heard. A TMZ tette közzé a hírt, de már az imdb filmesadatbázis is tényként kezeli a színész halálát.

Még szinte ki sem hűlt a Lego Batmobil motorja, máris érkezik egy vadonatúj 3D-s animációs film, melynek sárga játékfigurák a főszereplői. A 2014-es A Lego kaland és az idei Lego Batman után most nindzsák fognak összecsapni robotszamurájokkal, amiről A Lego Ninjago-film újonnan kiadott előzetesében meg is győződhet.

A távol-keleti szörnyfilmeket (kaijukat) és harcművészeti filmeket egyaránt kifigurázó sztori egy családi ellentétre épül: Lloydnak, az ifjú hősnek szedett-vedett csapatával  egy gonosz hadúrral szemben kell megvédenie városát, aki történetesen az apja. Az előzetesben Lloyd anyja elmeséli, hogyan jött össze egy főgonosszal („Amikor azt mondta, meg akarja hódítani a világot, azt hittem, csak képletesen beszél.”), és feltűnik egy közös ellenség, aki ellen apa és fia majd összefoghatnak, a rettenetes óriásszörny: egy valódi macska.

A Lego Ninjago-film

Forrás: InterCom

A Lego Ninjago-film-ben már csak producerként vesz részt Phil Lord és Chris Miller, akik A Lego kaland-ban szellemesen játszottak el az animációs filmek kliséivel, viszont a Warner Legós franchise-jét beindító film írói, Dan és Kevin Hagerman visszatértek (a forgatókönyvet és a sztorit összesen kilenc szerző jegyzi). A karaktereknek nem ez lesz a mozgóképes bemutatkozásuk: a Lego Ninjago-játékból ugyanezekkel a karakterekkel 2011 óta fut animációs sorozat a Cartoon Networkön, mely jelenleg a hetedik évadjánál tart.

A poénok az előzetes alapján pihentebbek, az akciójelenetek viszont nem tűnnek különösebben eredetinek, de az eddigi Lego-filmeken jól szórakoztunk, így reméljük, ezúttal sem kell majd csalódnunk. A magyar nézők a világpremierrel egyidőben, szeptember 21-én láthatják először a filmet.

A Lego Ninjago-film plakátja

Forrás: InterCom

Moziba menne, de nem tudja, mire üljön be? Segítünk! Christopher Nolan háborúba visz, Luc Besson pedig felülmúlta Az ötödik elem őrületét.

Luc Besson egyszer már megbolondított minket a jövőről alkotott színes-szagos látomásával. Az ötödik elem rendezője a Valerian és az ezer bolygó városá-ban még őrültebb, még több digitális trükkel felturbózott világba kalauzol, ahol az ember képzeletének semmi nem szabhat határt. A nagy tobzódás sokaknál kiverheti a biztosítékot, és Dane DeHaan sem tud Bruce Willis örökébe lépni. De ilyen önfeledtnek rég éreztük magunkat a moziban.

A kilencvenes évek végén alighanem Jar Jar Binks volt a leggyűlöltebb földönkívüli. A rajongók ezt a logó fülű, túlmozgásos fantázialényt tartottak a Star Wars: Baljós árnyak leggyengébb pontjának, utálták a gyermeteg humorát, George Lucast azzal vádolták, hogy Jar Jar beemelésével akart még több játékot eladni. Az érvek mindenki által ismertek, az viszont kevésbé, hogy ez a sok gyűlölet nem csupán egy fiktív karaktert érintett, hanem egy színészt is, aki eljátszotta őt.

Jar Jar Binks a Star Wars: Baljós árnyak című filmben

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm

Ahmed Best a Wired magazinnak mesélt arról, mit élt át a Baljós árnyak premierjét követően: „Halálos fenyegetéseket kaptam az interneten. Azt vágták hozzám az utcán, hogy romba döntöttem a gyermekkorukat. Nagyon nehéz volt ezt 25 évesen elviselni.”

Nehezen megfogható érzések kavarogtak benne akkoriban, hiszen az egyik kedvenc filmsorozatában szerepelhetett, viszont tengernyi gyűlölet zúdult rá: „Egyszerre éreztem sikernek és bukásnak a dolgot. Úgy láttam meg a karrierem végét, hogy az el sem kezdődött.”

Érdemes a Wired portréját teljes egészében elolvasni, hiszen az nem csupán A baljós árnyak-ra koncentrál, hanem az is benne van, hogy Best mihez kezdett magával az első epizód után. 2000-ben Los Angelesbe költözött, Jar Jar rémes fogadtatása miatt azonban lőttek a komoly színészi karriernek.  Munkát szinte csak a Star Wars univerzumon belül kapott, videójátékokhoz, rajzfilmekhez adta a hangját.

Ahmed Best a Baljós árnyak című film forgatásán

Forrás: AFP

„Volt sok könny és fájdalom, sok szar dolgot kellett megemésztenem. Mindenki más továbblépett, mindenki más munkát kapott. Legyünk őszinték: megbukni és feketének lenni ijesztő érzés, mert nem kapunk sok esélyt az élettől. Én nem kaptam még egy esélyt Jar Jar után.”

Best élete akkor került sínre, amikor végre sikerült túllépnie Jar Jaron, és a színészet mellett más dolgokkal is komolyan foglalkozni kezdett. Fekete övet szerzett dzsiu-dzsicuban, websorozatokat gyártott, a portré alapján tele van ambícióval és tervekkel. Jelenleg egy podcastet vezet Afrofuturist címmel, melyben az emberiség jövőjéről beszélget tudósokkal és professzorokkal. Ősszel egy színházi darabot fog rendezni, illetve egy vígjáték-sorozatot fejleszt Seth MacFarlaine-nel, amelynek 2 Black Dudes a címe.

George Best 2011 szeptemberében

Forrás: AFP

És hogy mit hozott fel Jar Jar védelmére? „Elvégeztem a munkámat. Hihető voltam a szerepben, az emberek elhitték, hogy ez a karakter létezik. Amit George Lucas mondott, azt én megcsináltam. Attól, hogy utálod Jar Jart, én még elvégeztem a munkát.”

Senkit ne csapjon be Michael Haneke legújabb filmjének, a Happy End-nek a címe, az osztrák rendező továbbra is hű maradt mizantróp, a nézőket lehangoló látásmódjához. Egy nagypolgári francia család életébe leshetünk be most, és hiába nincs felirat a francia nyelvű előzeteshez, az már a másfél perces videóból is világosan kiderül, hogy nincs semmi irigylésre méltó az életükben.

Haneke ezúttal a menekültválságot is belevette elkeserítő világképébe, és olyan nagyszerű színészekkel dolgozott együtt, mint Jean-Louis Trintignant, Isabelle Huppert, Mathieu Kassovitz vagy Toby Jones. A címben rejlő irónia már a film elején egyértelművé válik, miután egy 12 éves lány megöli a hörcsögét, majd megmérgezi a nagyanyját.

Fantine Harduin, Jean-Louis Trintignant, Isabelle Huppert, Laura Verlinden, Toby Jones és Mathieu Kassovitz a Happy End című filmben

Forrás: Cannes Film Festival

Ahogy A fehér szalag és a Szerelem, úgy a Happy End is a cannes-i versenyprogramban debütált, két Arany Pálma után azonban az idén díj nélkül távozott Haneke a fesztiválról. Onozó Róbert kritikusunk szerint volt már ihletettebb alkotása is a rendezőnek, de ha esetleg abbahagyná a filmezést, ez egy „szép karrier-összegző búcsú” lehetne.

A Happy End november 2-tól látható a magyar mozikban.

A Kingsman: A titkos szolgálat című megötszörözte a 81 millós költségvetését a világ mozijaiban, így senkit nem ért meglepetésként, hogy az alkotók belevágtak a folytatásba. Hosszú ideig Colin Firth visszatérése volt a legizgalmasabb talány a Kingsman: Az aranykör kapcsán, az általa megformált finom modorú kémet ugyanis fejbe lőtték az első részben. Ez a rejtély megoldódott: Firth gazdagodott ugyan egy szemfedővel, de ugyanolyan elánnal írtja az ellenfeleit, mint régen.

Természetesen Töki (Taron Egerton) is visszatér, aki ezúttal az amerikai kollégákkal, a Statesman-nel kénytelen együtt dolgozni, miután az angyali mosolyú Julianne Moore megsemmisítette a Kingsman angliai bázisait és a legtöbb kémjét. Channing Tatum parádés lesz cowboykalapos, az amerikaiakról szóló sztereotípiákat magában egyesítő titkos ügynökként, de Pedro Pascal is sok emlékezetes pillanatot fog szerezni nekünk a lasszójával.

Taron Egerton, Colin Firth és Pedro Pascal a Kingsman: Az aranykör című filmben

Forrás: InterCom

Az aranykör-ben a helyszín ugyan változik, de a lényeg ugyanaz marad: Matthew Vaughn rendező a kémfilmek műfaji jegyeit túlozza el addig, hogy az már a paródiával legyen határos, és mindezt bravúros akciójelenetekkel és bevállalós humorral tálalja.

A folytatásban Mark Strong is visszatér, valamint Halle Berryt és Jeff Bridgest is új belépőként üdvözölhetjük majd. Az őrület szeptember 21-én szabadul el a mozikban.

Van néhány horror-franchise, amely legalább annyira kinyírhatatlan, mint a műfaj híres gonoszai. A legújabb Halloween-filmet jövő októberben mutatják be a mozik, a Fűrész-sorozat szadista világába pedig már idén októberben visszatérhetünk. 2004 és 2010 között hét filmet készítettek a kirakós gyilkosról és áldozatairól. A Fűrész 3D után úgy tűnt, hogy kimúlik a franchise, most azonban ismét itt van Jigsaw, és ismét egy kínzókamra-komplexumba zárt be néhány szerencsétlen embert.

A legújabb részt a sorozat főgonoszáról, Jigsaw-nak nevezték el, és az előzetes alapján a szokásos izgalmakat fogja kínálni. Egyrészt kapunk néhány láncra kötött, elrabolt embert, akik a gyilkos halálos csapdáin próbálnak meg élve átjutni, másrészt a rendőrség nyomozását is követhetjük, akik próbálják kézre keríteni Jigsaw-t.

Laura Vandervoort a Jigsaw című filmben

Forrás: Photo: Brooke Palmer / (Studio n/© 2017 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved./Photo By Brooke Palmer

A főgonosz szerepében ismét Tobin Bell ármánykodik majd, a rendezést ezúttal egy német testvérpár, Michael és Peter Spierig vállalta el. Ők készítették a Magyarországon is bemutatott Daybreakers – A vámpírok kora című filmet és az Ethan Hawke főszereplésével készült Időhurok című sci-fit. A Jigsaw-t 2017. október 27-én mutatják be az amerikai mozik.

David Ayer legutóbb megégette magát a Suicide Squad-dal, nem szabad azonban elfelejteni, hogy vannak remekül sikerült munkái is: forgatókönyvíróként jegyezte a Kiképzés-t és neki köszönhetjük az utóbbi évek legjobb zsarufilmjét, Az utolsó műszak-ot, melyben Jake Gyllenhaallal és Michael Penával járhattuk a Los Angeles-i utcákat. A Bright-ban is két rendőr társaságában járőrözhetünk és védhetjük a rendet, van azonban egy nagy különbség: itt csak az egyik zsaru ember, a másik ork.

„Olyan mintha a Kiképzés összeütközött volna A Gyűrűk Urá-val” – jellemezte a filmet Will Smith. Szavait az izgalmas és brutális előzetes is alátámasztja: ahogy Ayer legjobban munkái, úgy a Bright is Los Angeles veszélyes környékeire visz el minket, csak most az emberek mellett ork, elfek és egyéb mágikus teremtények is benépesítik a várost. A fantasy elemek beemelésével ötletesen és újszerűen utal arra a film, hogy Los Angeles-ben többször is nagy problémát okoztak az etnikai feszültségek.

Will Smith és Joel Edgerton a Bright című filmben

Forrás: Netflix

A Will Smith által megformált rendőr nem hisz a sztereotípiákban, szerinte nem attól lesz jobb vagy rosszabb valaki, hogy melyik fajhoz tartozik. Azért nem teljesen boldog attól, hogy egy orkot (Joel Edgerton) kapott maga mellé társul, meg is mondja neki, hogy nekik nem az a dolguk, hogy egymással haverkodjanak. Aztán felgyorsulnak az események, és egy varázspálca feltűnésével már azon ügyködhet Smith, amin általában szokott a filmekben: a világ megmentésén.

A Bright-ot a Netflix finanszírozta, és Ayer saját elmondása szerint szabad kezet kapott. A Suicide Squad ellentétben most nem kötötte meg a kezét az alacsony korhatár, a tőle megszokott durvasággal vihette filmre a Los Angeles utcáin elszabaduló erőszakot. Hiába van Harry Potternek is varázspálcája, ez a küzdelem neki túl kemény lenne.

Lucy Fry a Bright című filmben

Forrás: Netflix

A forgatókönyvet Max Landis jegyzi, ő Az erő krónikájá-val tűnt fel, legközelebb pedig Mundruczó Kornéllal fog együtt dolgozni a Deeper című mélytengeri thrilleren. A filmben szerepel még Edgar Ramirez, Noomi Rapace, Lucy Fry és Ike Barinholtz, munkájukat a Netflix előfizetői december 22-től nézhetik majd meg. Az online premier minden bizonnyal azt vonja magával, hogy a magyar mozikban nem mutatják be a Bright-ot, a szintén netflixes Okjá-t sem lehet itthon nagyvásznon megnézni.

A 2013-as Mellékhatások után azt a szörnyű hírt kellett feldolgoznia a világ filmszerető részének, hogy Steven Soderbergh nem készít több mozifilmet. A Mint a kámfor és az Ocean’s-trilógia rendezőjének a visszavonulása azonban csak pár évig tartott. Az idén nyáron kerül a mozikba a fergetegesnek ígérkező Logan Lucky című rablós vígjátéka, és most kiderült, hogy titokban egy másik filmet is leforgatott.

Steven Soderbergh az amerikai rendezők céhének díjátadóján 2014. január 25-én

Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Ahogy Sean Baker a Magyarországra is eljutott Tangerine-t, úgy Soderbergh is iPhone-nal vette fel a legújabb, Unsane munkacímmel futó alkotását. „írj egy forgatókönyvet, szerezz egy iPhone-t és kezdj el forgatni. Komolyan” – válaszolta a Redditen, amikor arról kérdezték, hogy manapság hogyan lehet tető alá hozni egy függetlenfilmet.

Úgy tűnik, saját magának is tanácsot adott ezzel. Az Unsane történetét titok fedi, a két főszereplő neve viszont már kiderült.

Claire Foy a The Crown című tévésorozattal vált kapóssá, amelyben 2. Erzsébet királynőt formálta meg. Hamarosan a Kalifornia álom Oscar-díjas rendezőjével, Damien Chazelle-lel és Ryan Goslinggal forgat filmet, illetve ő tűnik befutónak a tetovált lány szerepére az Ami nem öl meg filmváltozatában.

Claire Foy az amerikai színész-szakszervezet díjátadó-gáláján 2017 január 29-én

Forrás: Origo

A másik főszereplő Juno Temple, aki remek volt a Gyilkos Joe-ban, legközelebb a következő Woody Allen-filmben láthatjuk őt, illetve a jövőre érkező Pretenders-ben is érdekesnek tűnik, melyben James Francóval kerül bele egy szerelmi háromszögbe.

June Temple a 2017-es Tribeca filmfesztiválon

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ilya S. Savenok

Az Unsane premierdátuma nem ismert, és a közeljövőben nem is valószínű, hogy kijön, hiszen Soderbergh most a Logan Lucky reklámozásával és sajtókörútjával lesz elfoglalva.

Nézd meg premier előtt!
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

Hirdetés