ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

Hírek Kritikák Előzetes Összeállítások Interjúk Premierek

Már azért megéri elutazni Cannes-ba, hogy beleállhasson térdig a Földközi-tengerbe, mondja Barkó Tamás, a Láthatatlanul című kisfilm főszereplője, akivel még az előtt beszélgettünk, hogy elindult a francia Riviérára. A félórás filmet beválogatták a világ legfontosabb filmfesztiváljának programjába, a szerdai vetítésen a születése óta vak Barkó is ott ült a cannes-i fesztiválpalota Buñuel termének nézőterén. Barkó Tamás – aki táncművész, jelenleg is szerepel a Nemzeti Színházban Az Úr komédiásai című Ghelderode-darabban, Bozsik Yvette rendezésében – elmesélte, melyik volt számára a legnehezebb színészi feladat, és miért örült annak, hogy a film gyarló emberként ábrázolja a fogyatékkal élő főhőst. Kérdeztük arról is, hogy mit jelentenek számára a színek, mik a legnagyobb tévhitek a vaksággal kapcsolatban, illetve, hogy miért fontos, hogy szép legyen a barátnője. A Láthatatlanul szerinte olyan, mint Björk zenéje: valami olyat akar mutatni, ami eddig nem volt. Interjú.

 

A Gru 3 reklámkampányát szépen felépítették. Az első előzetesben inkább volt egy részlet a filmből, amelyben egy nyolcvanas években ragadt szupergonosszal küzdött meg a jó útra tért címszereplő. A második kedvcsinálóban bemutatkozott Gru jóképű bátyja, aki a rosszra próbálta visszacsábítani a főhőst, és most a harmadik előzetest is kiadták, amelyben már látványosan és nagy élvezettel gonoszkodik Gru.

Mindhárom ízelítőben közös, hogy nincsenek híján az emlékezetes poénoknak. A mostaniban például egy félszemű fickó a kedvencem, akkor elmeséli, hogyan végződött a találkozása egy unikornissal. Újdonság továbbá, hogy ezt az előzetest telerakták minyonokkal. A sárga kupakszerű lényeket börtönbe zárták, de ott hamar feltalálták magukat, és már a zuhanyzóban is ők mondják meg, mikor kerülhetnek sorra az emberek. A Gru 3 humorával szokás szerint minden korosztályt célba vettek.

Képkocka a Gru 3 című filmből

Forrás: UIP-Duna Film

A Minyonok-at két éve kiakasztóan sok magyar nézte meg a moziban, már az első hétvégén több mint kétszázezer jegy kelt el a filmre. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, az idei nyár egyik nagy slágerfilmje lesz a Gru 3, amely június 29-én debütál nálunk.

Félidején túl már egyértelmű, hogy nagyon erős a cannes-i filmfesztivál 70. jubileumi programja, de kevés a toronymagasan kiemelkedő teljesítmény. Michael Haneke nem valószínű, hogy harmadjára zsinórban Arany Pálmát nyerne a Happy Enddel, de szép karrier-összegző búcsú is lehet a filmből.

A Csodácska (Wonder) című szívmelengető drámáról már az előzetese alapján biztosra vehető, hogy rengeteg embert fog megríkatni. Egy deformált arcú kisfiúról szól, aki ötödikes korában kezd el iskolába járni, és akit a kinézete miatt a legtöbb gyerek elkerül, és sokszor csúfolják is. Tíz éves korára 27 műtéten eset át Auggie, amelyeket azért végeztek el rajta, hogy jobban tudjon lélegezni, javuljon a látása és hallókészüléket se kelljen használnia – derül ki az előzetesből.

A kisfiúnak idővel persze barátai is lesznek, először egy lány ül le a magányosan ebédelő Auggie-hoz, később pedig egy másik fiú is szóba elegyedik vele. A főszereplőt A szoba című filmmel berobbant  Jacob Tremblay játssza, a szülei szerepében pedig a magát menő apának tartó Owen Wilsont és az aggodalmaskodó Julia Roberts tűnik fel.

Jacob Tremblay és Julia Roberts a Csodácska című filmben

Forrás: Lionsgate

A szereposztás ígéretes, azonban az ilyen filmeknél mindig fennáll az a veszély, hogy átcsúsznak émelyítő giccsbe. Szerencsére a Csodácska rendezőjében meg lehet bízni, ő jegyezte az utóbbi évek egyik legjobb tinifilmjét, az Egy különc srác feljegyzései-t.

A nyitottságra nevelő, a másik elfogadását hangoztató Csodácska R. J. Palacio azonos című bestsellere alapján készült, az amerikai mozikban november 17-től lesz látható, a magyar premier dátumáról még nem kaptunk információt.

Roger Moore elbűvölő jelenség volt, nála még egy egyszerű autogramkérés is átcsaphatott egy izgalmas kémjátszmába. Életre szóló élményt szerzett egy hétéves gyereknek.

A Valerian és az ezer bolygó városa az előzetesek alapján egy két órás hullámvasútra akar majd felültetni minket, és nekünk annyi dolgunk lesz, hogy elámuljunk a ránk ömlő színkavalkádtól. 

Az űropera most kiadott kedvcsinálója is az elképesztő látvánnyal próbál nézőket toborozni. A két főszereplő meg sem szólal benne, és a történetből mindössze annyit árul el, hogy az évszázadok óta tartó békét egy titokzatos ellenség feltűnése veszélyezteti. Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) titkosügynökök kapják azt a feladatot, hogy kiderítsék, kik törtek rá Alpha városára.

Dane DeHaan a Valerian és az ezer bolygó városa című filmben

Forrás: Big Bang Média

Mindenki Luc Besson előző sci-fijével, Az ötödik elem-mel von párhuzamot, és az élénk színekben tobzódó, szemkápráztató látványvilág valóban az 1997-es filmet juttatja az eszünkbe. De vajon a Valerian-ban is lesznek olyan emlékezetes karakterek, mint Az ötödik elem-ben? A sikerhez ez is szükséges, és bizony ennek a filmnek az egész világon tarolnia kell, ha nyereséges szeretne lenni. Minden idők legdrágább francia filmjeként emlegetik a kis híján 210 millió dollárba került Valerian-t.

Az űroperát július 20-tól lehet majd megnézni a magyar mozikban. Kemény ellenfelet kapott, ugyanazon a héten fog debütálni Christopher Nolan világháborús eposza, a Dunkirk is. Bár a legújabb előzetesben nem bukkan fel, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Valerian-ban Rihanna is felbukkan.

Moziplakát a Valerian és az ezer bolygó városa című filmhez

Forrás: Big Bang Média

Az Oscar-díjas Mindenki után egy újabb magyar kisfilmre figyelhet fel a világ, Szentpéteri Áron félórás alkotását ugyanis szerda délután vetítették a cannes-i filmfesztiválon. És nem érdemtelenül: a Láthatatlanul, amely az egyetemi vizsgafilmeket bemutató Cinéfondation szekcióban versenyez, úgy meséli el egy vak fiú és egy látó lány megismerkedését, hogy abban bárki átélheti a bizonytalan flörtölések izgalmát és fájdalmát. Az SZFE harmadéves diákja egy érett és érzékeny filmet forgatott, amiből nemcsak az derül ki, hogyan hallják és tapintják a világot a vakok, de az is, hogyan fojthatnak meg mégoly jogos frusztrációk is csírájában egy kapcsolatot.

44 éves korában meghalt Lisa Spoonauer színésznő - a szomorú hírről a People magazin cikkéből értesültünk. Mindössze kétszer bukkant fel a mozivásznon, de Kevin Smith egy New Jersey-i bolti eladó viszontagságos napját bemutató kultfilmjével, a fergeteges dumákkal teli Shop-stop-pal mégis helyet követelt magának a filmtörténetben.  Az 1994-es fekete humorú vígjátékot fillérekből, kevesebb mint harmincezer dollárból forgatta le Smith. Az amerikai mozikban nagy sikert aratva három millió dollárt termelt, majd a videotékák egyik favoritja lett.

Lisa Spoonauer és Jeff Anderson a Shop-stop című filmben

Forrás: Miramax Films

Spoonauer a bolti eladót megformáló Brian O’Halloran gimnáziumi barátnőjét, Caitlin Bree-t játszotta el, aki ismét kavarni kezd a sráccal. „Állandóan mosolygott és őrületes humora volt” – emlékezett vissza kollégájára O’Halloran. „Hálás vagyok azért, hogy vele együtt vehettem részt egy életemet megváltoztató kalandban, amely a mai napig az életem része. Nem múlik el nap anélkül, hogy valaki ne említené meg őt, vagy ne kerülne szóba valamilyen módon. Az én szívemben és milliónyi más ember szívében fog tovább élni.”

Kevin Smith egy Instagram-bejegyzésben búcsúzott el a színésznőtől, felidézte, hogy a brookdale-i egyetem színjátszó körében talált rá Spoonaurre. „Lisa messze a legtermészetesebb és leghitelesebb jelenség volt a szobában. Egyáltalán nem úgy beszélt, mint aki színészkedik, úgy mondta fel a forgatókönyv mondatait, mintha abban a pillanatban találná ki őket. Vagyis úgy, ahogy az emberek csinálják a való életben.”

Az óra után Smith megvárta a színésznőt a parkolóban, és oda akarta adni neki a forgatókönyvet. A nőt érdekelte a dolog, de kikötötte, hogy pornóban nem szerepel. „Ez nem pornó, de mindenki úgy beszél benne, mintha az lenne. Vicces, elvállalom” – mondta pár nappal később Smith-nek. „Köszönöm, hogy együtt álmodtuk az álmomat. Megváltoztattad az életemet” – fejezte be a visszaemlékezését a rendező.

A Shop-stop után még az 1997-es Bartender-ben tűnt fel Lisa Spoonauer, majd egy éttermet vezetett, illetve rendezvényszervezőként dolgozott. Komoly betegségben szenvedett, de nem hozták nyilvánosságra, pontosan mi okozta a halálát. 

Benicio del Toro testhez álló feladatot kapott a Star Wars 8-ban, megbízhatatlan bajkeverőt fog alakítani. Rajta kívül a többi szereplőt is fantasztikus fotókon vehetjük szemügyre: Carrie Fisher a lányát öleli, Adam Driver a fénykardját lengeti, és egy másik új karakter, Laura Dern ellenálló tisztje is bemutatkozik. A Vanity Fair új száma egy aranybánya a Star Wars-rajongók számára, még az is kiderül, mi volt Fisher kívánsága a kilencedik epizóddal kapcsolatban.

A Kincsem március 15-én debütált a magyar mozikban, és hiába telt el több mint két hónap azóta, a lovas kalandfilm még mindig az egyik legnépszerűbb filmnek számít a mozikban. Múlt hétvégén például a hatodik helyezést szerezte meg a hétvégi jegyeladások alapján összeállított toplistán.

Petrik Andrea, Herendi Gábor és Nagy Ervin a Kincsem forgatásán

Fotó: Szabó Adrienn / Fórum Hungary

Ennek a csak lassan lankadó figyelemnek köszönheti a Kincsem, hogy kedden átlépte az 500 millió forintos határt, és ezzel a magyar filmek mezőnyében az inflációval nem számolva minden idők legnagyobb bevételét gyűjtötte össze. Az eddigi csúcstartó a szintén Herendi Gábor által rendezett Valami Amerika 2 volt, amely 470 millió forintnál állt meg a mozikban.

A Kincsem 374 537 nézőnél jár éppen, ami azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak tizedik legnézettebb filmjéről beszélünk. Maga mögött hagyta az Üvegtigris második és harmadik részét, a Macskafogó 2-t, jelenleg a Csak szex és más semmi és a Meseautó közé ékelődött be.

A legnézettebb magyar filmek a rendszerváltás óta

  1. A miniszter félrelép (1997) - 662 963 néző
  2. Szabadság, szerelem (2006) - 544 235 néző
  3. Valami Amerika (2002) - 529 187 néző
  4. Honfoglalás (1996) - 504 742 néző
  5. Csinibaba (1997) - 502 787 néző
  6. Magyar vándor (2004) - 460 565 néző
  7. Sorstalanság (2005) - 452 136 néző
  8. Valami Amerika 2 (2008) - 448 738 néző
  9. Csak szex és más semmi (2005) - 437 638 néző
  10. Kincsem (2017) - 374 537 néző

Az eddigi bevételi csúcstartóra, a Valami Ameriká 2-re ugyan többen ültek be, de a jegyárak emelkedése miatt a Kincsem kevesebb nézővel is több pénzt gyűjtött.

A 374 537 darab néző egyúttal azt is jelenti, hogy az idei év premierei közül a Kincsem-re voltak a legtöbben kíváncsiak, felülmúlva még a 336 238 nézőt vonzó Halálos iramban 8-at is.

Nézd meg premier előtt!
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

Hirdetés