ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

Hírek Kritikák Előzetes Összeállítások Interjúk Premierek

Véget ért a nyár, mindenki hazaért a vakációból, most már nyugodtan le lehet ülni egy cápás horror elé, amelyben rémálommá válik a turistaparadicsom. A 47 méter mélyen eredetileg egyből DVD-n jelent volna meg, de az utolsó pillanatban mégis bevitték a mozikba, és a tengerfenékre süllyedt lányok túlélésért folytatott küzdelme elég látványos ahhoz, hogy ezt megindokolja. A baltaegyszerű film semmiképp sem kihagyhatatlan, de egy menetre megteszi.

Will Ferrell után Tom Hanks is megmutathatja, hogy érti a skandináv humort: Ferrell a svéd Forrest Gump, vagyis A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt amerikai remake-jében főszerepel, Hanks pedig a svéd Gran Torinó-éban, amit mi Az ember, akit Ovénak hívnak címmel láthattunk tavaly a mozikban.

Tom Hanks, londoni filmfesztivál

Forrás: AFP/Ben Stansall

Az eredetiben Ove egy házsártos öregember, akit kényszernyugdíjaznak az állásából, és mivel az élete semmi másból nem áll, mint hogy rendmániájával megkeseríti a szemetelő és rossz helyre parkoló szomszédjai életét, úgy dönt, felköti magát. Talán nem számít spoilernek, ha eláruljuk, hogy nem sikerül neki – különben nem lenne filmünk –, ellenben lepereg az élete a szeme előtt (kiderül, hogyan keseredett meg), a szomszédjába pedig egy barátságos bevándorló család költözik. A mogorva öregúr szívét meglágyító (kisebbségi) kölykök meséjét Clint Eastwood már tökéletesen felmondta a Gran Torinó-ban, de ha megőrzik az eredeti film hűvös északi humorát, Hanks is tud valami újat mutatni majd a témában.

Rolf Lassgard Az ember, akit Ovénak hívtak című filmben

Forrás: Vertigo Média

Hollywood általában azért forgatja újra az európai sikerfilmeket, mert az amerikaiakkal nehéz megnézetni a feliratos filmeket, de ezt azért is vehetik elő, mert sokan tudják, miről van szó: Az ember, akit Ovénak hívnak-ot idén a legjobb külföldi film Oscarjára jelölték, az alapjául szolgáló könyv pedig 77 héten át vezette a New York Times bestseller listáját.

Hanks az egyik legnagyobb hollywoodi sztár, mégsincsenek fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy újraforgassa valaki más filmjét: a Magas barna férfi, felemás cipőben és a Betörő az albérlőm után ez már a harmadik remake-je lesz. Az ember, akit Ovénak hívnak amerikai verzióját ráadásul producerként is felügyeli feleségével, Rita Wilson színésznővel, úgyhogy valószínűleg egy nagy nevet fog felkérni írónak és rendezőnek: én például Eric Rothot (Forrest Gump, Benjamin Button különös élete, A suttogó) simán el tudom képzelni ebben a szerepben.

Novemberben kerül mozikba Agatha Christie krimijének új feldolgozása, amibe annyi sztárt zsúfoltak, hogy meg sem tudjuk számolni őket. Annyi biztos, hogy Johnny Depp egy sebhelyesarcú gengsztert játszik, akit megölnek a luxusvonaton, így aztán Kenneth Branagh, vagyis Hercule Poirot munkába lendül.

Johnny Depp a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben

Forrás: Fórum Hungary

Vajon az utálatos orosz vénhercegnő (Judi Dench) tette el láb alól a beképzelt maffiózót? Vagy a paranoiás özvegy (Michelle Pfeiffer), akinek a kabinja körül ólálkodott egy férfi? Esetleg a karakán brit hölgy (Daisy Ridley), aki a hangos tiltakozásával tereli magáról a figyelmet?

Michelle Pfeiffer a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben

Forrás: Fórum Hungary

Megannyi fogas kérdés, de vannak náluk is izgalmasabbak: vajon lejátssza a vászonról Poirot-t a bajsza? Tudunk majd figyelni a francia akcentussal tört mondataira, vagy csak ezt a szürreálisan dús bajuszkölteményt fogjuk csodálni két órán át, amit tévedésből nem tüntettek fel külön a stáblistán? És Johnny Depp tényleg olyan szórakoztatóan fog gonoszkodni, ahogy ebből a másodperces villanásból tűnik? Helytáll a Star Wars üdvöskéje, Daisy Ridley egy drámai szerepben is? És mégis ki fog legjobb mellékszereplő jelölést kapni ennyi sztár közül?

Manuel Garcia Rulfo, Daisy Ridley és Leslie Odom Jr. a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben

Forrás: Fórum Hungary

Lesz min rágnunk magunkat a Gyilkosság az Orient expresszen alatt, de ez az új előzetes megyőzőtt, hogy legalább aggódnunk nem kell: Branagh rendezőként mindent megpróbál, hogy mozgalmassá tegye a szűk helyre bezárt történetet, itt például egészen sok erőszakkitörést sűrített másfél percbe, és az is látszik, hogy a sminkes és a díszletes máris készítheti a helyet a polcán az Oscarnak.

Stílusos és könnyed szórakozásnak tűnik a fim, és épp ennyit várunk tőle, nem többet, amikor begördül a mozikba november 9-én.

Új előzetes még nincs, de egy csomó pompás fotót már nézhetünk a filmből.

A Kingsman: A titkos szolgálatnál stílusosabb akciófilmet nem láttunk mostanában, ezért is ültünk le fokozott elvárásokkal Az aranykör elé. Továbbra is eszelősen látványosan akcióznak a brit szuperkémek, akik makulátlan modorral és golyóálló esernyőkkel mentik a világot, de az unalmas sztorit és a meglepetés hiányát most nem lehet lézerlasszóval és bőröndrakétával pótolni. Csak rajongóknak kötelező a Kingsman folytatása.

Wes Anderson A fantasztikus Róka úr után nyolc évvel megint egy ötletes animációt forgatott, ami egyszerre tűnik egy kicsit ijesztőnek és mérhetetlenül aranyosnak. Húsz évvel járunk a jövőben, amikor Japánt letarolja a kutyainfluenza, és a fertőzött blökiket egy szeméttelepnek használt szigetre deportálják. Ide indul egy japán kiskamasz, hogy megtalálja a kedvencét, segítségére pedig egy csapat kóbor kutya siet, akik viccesen alfahímnek képzelik magukat.

Rex, Duke, Boss, King és Chief az Isle of Dogs című filmben

Forrás: Fox Searchlight Pictures

Ha Wes Andersonra gondolunk, kicsattanó színek és lenyűgözően szimmetrikus képek ugranak be, és persze az a fanyar humor, amivel minden filmjét telefűszerezi. De a legkülöncebb amerikai filmes most önmagához képest is különcködik, a babazsúrok színpalettáját a disztópiák szürkéire és barnáira cserélte, rögeszmés álmodozóit pedig egy japán kisfiúra, akinek lehet, egy szavát sem fogjuk érteni a film alatt: az előzetes legalábis azzal poénkodik, hogy míg körülöttük mindenki japánul, addig a kutyák angolul beszélnek.

A közreműködő sztárok neveit még felsorolni is hosszú, de azért megpróbáljuk: Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Harvey Keitel, Greta Gerwig, Jeff Goldblum, Edward Norton, Liev Schreiber, Tilda Swinton, Ken Watanabe és még jó pár tehetséges japán színész mellett Yoko Ono adta a hangját a filmhez, a trailert pedig a The West Coast Pop Art Experimental Band varázsolja még kellemesebbé az I Won't Hurt You című szuperjó számával.

Az Isle of Dogs című film plakátja

Forrás: Fox Searchlight Pictures

Az Isle of Dogs-t bevallottan Kuroszava filmjei, Ray Harryhausen stop motion animációi, és Anderson gyerekkorának karácsonyi tévéadásai inspirálták, mozikba pedig 2018. március 23-án kerül Amerikában.

Mundruczó Kornél, a Fehér Isten és a Jupiter holdja rendezőjét az a megtiszteltetés érheti, hogy nem egy, hanem rögtön két szupersztárral forgatja le első hollywoodi filmjét. Eddig úgy tudtuk, a Deeper című mélytengeri thrillere Bradley Cooper magánszáma lesz, és az ő űrhajósával tartunk a másfél órás film teljes ideje alatt, amint alámerül a Föld legmélyebb árkába és közben a saját lelkivilágába.

Bradley Cooper rajongókkal szelfizik egy premieren

Forrás: AFP/Carl Court

A Deadline viszont azt írja, a filmet gyártó MGM magával Csodanővel, azaz Gal Gadottal is tárgyal, aki a Wonder Woman elsöprő sikere miatt most az egyik legkapósabb és legmenőbb színésznő Hollywoodban. Ha sikerülne őt is leigazolni a filmhez, az egész világ arra figyelne, mit hoznak össze Mundruczóék, mert mindenki kíváncsi rá, hogy a Wonder Woman-nel óriási sztárrá vált Gadot mit alkot legközelebb, és hogyan teljesít a szuperhőskellékei nélkül egy drámaibb szerepben. Ha tippelnünk kéne, azt mondanánk, a színésznő Cooper feleségét játszhatja majd a Deeper-ben.

Gal Gadot a Wonder Woman című filmben

Forrás: InterCom

Gadotnak 2019 végére kell elkészülnie a szuperhősfilm folytatásával, addig bőven van ideje leforgatni a Deeper-t. Ha sikerül megegyezniük, január elején érkezhet Magyarországra a színésznő, a víz alatt játszódó filmet nagy valószínűséggel a Korda Stúdió négy méter mély tartályában fogják forgatni.

Gadotot legközelebb november 16-án, Az Igazság Ligájá-ban láthatjuk szuperhősködni.

Már csak az év két nagy közönségsikerét, a Kincsem-et és a Pappa piá-t látták többen az idén, mint Enyedi Ildikó költői szerelmesfilmjét. A Testről és lélekről 79 408 nézőnél tart, és ezzel megelőzte a mozis forgalmazása során 76 328 nézőt gyűjtő Brazilok-at. Szép teljesítmény ez egy lírai hangvételű, finom humorú filmtől, hiszen egy focival csábító vígjátékot utasított maga mögé – de szép teljesítmény volt a Brazilok-tól is, ami pedig a magyar-cigány együttéléssel mert néhol egészen belemenősen viccelni.

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben

Forrás: Mozinet

A Testről és lélekről  jelenleg a legrégebben futó magyar film a mozikban, már harmincadik hete vetítik (a Kincsem-et huszonnyolc hete), és hétvégente a mai napig öt-hatszázan megnézik, mivel nyerte el Enyedi Ildikó a berlini filmfesztivál fődíját. Az elmúlt két hétben újból megnőtt iránta az érdeklődés, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy kiderült: a Testről és lélekről-t nevezi Magyarország a jövő évi Oscar-versenybe.

Enyedi Ildikó a Testről és lélekről című filmjéért nyert Arany Medvével a Berlinale zárógáláján

Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Közel 80 ezres nézőszámával a Testről és lélekről jelenleg a kilencedik legnézettebb a Filmalap által gyártott filmek közül, és a született optimisták abban is reménykedhetnek, hogy beéri a Swing című zenés vígjáték 88 981 nézőjét.

A Vajna-korszak tíz legnézettebb filmje

  1. Kincsem - 441 318 néző
  2. Saul fia - 268 714 néző
  3. Pappa pia - 192 213 néző
  4. Coming out - 141 760 néző
  5. Liza, a rókatündér - 120 137 néző
  6. Argo 2 - 110 168 néző
  7. Megdönteni Hajnal Tímeát - 104 945 néző
  8. Swing - 88 981 néző
  9. Testről és lélekről - 79 408 néző
  10. Brazilok - 76 328 néző

Testről és lélekről ősszel meghódíthatja Európát is, hiszen a héten mutatják be Angliában, Németországban és Svédországban, a franciaországi mozikba pedig október 25-én érkezik.

A Testről és lélekről német és svéd plakátja

Forrás: Films Boutique

Az angolok után a franciák is összevágták a saját előzetesüket a filmhez, ami ugyan egy kissé sokat elspoilerez a sztoriból, cserébe viszont hidegrázós pillanatokat is okoz Laura Marling What He Wrote című gyönyörű számával, ami ismerős lesz mindenkinek, aki látta a filmet.

Már nagyon várjuk, hogy Adam Sandler lejátssza Dustin Hoffmant a képernyőről a The Meyerowitz Stories-ban, amelyben állítólag a legjobb alakítását nyújtja a Kótyagos szerelem óta. A cannes-i kritikusok szerint ő a legjobb Noah Baumbach új filmjében, pedig Hoffman pofátlan szobrásza is felettébb szórakoztató, a szomszéd borát is simán lenyúlja az orra alól, ha túl drágának tart egy éttermet.

Ben Stiller és Dustin Hoffman a The Meyerowitz Stories című filmben

Forrás: Netflix

A családban is ő okozza a problémákat: elhanyagolta a gyerekeit, háromszor vált, és mindenkivel éreztette megvetését, akiből nem lett művész. Két fia között egyszer robban is az évtizedek óta gyűlő feszültség, és egy park közepén esnek egymásnak, a sípcsontrúgást és a vicces cicaharcot vad birkózás követi. A felvételen semmi trükk nincs: Adam Sandler és Ben Stiller tényleg megverték egymást a forgatáson.

Adam Sandler és Ben Stiller a The Meyerowitz Stories című filmben

Forrás: Netflix

„Az a verekedés durvábbra sikerült, mint szerettem volna. Nem gondoltam, hogy Bennek ilyen kisportolt a teste” – árulta el Adam Sandler, aki a legjoban megszenvedte az alapos rendező munkamódszerét. Noah Baumbach szeret sok felvételt készíteni egy-egy jelenetről, és mivel nem használtak dublőrt a verekedéshez, a végén már tele voltak kék-zöld foltokkal a színészek. „Életemben nem volt ilyen nagy zúzódás a karomon. Kábé a 34. felvételnél azt mondtam, „Ben, csak hogy tudd, nagyon fáj itt; ha a mellkasomra ütnél inkább, az sokat segítene. Aztán elkezdtük a következő felvételt, és bumm! Nem hiszem, hogy meghallott: egyenesen a zúzódásra ütött!”

Érdemes végignézni az előzetest, mert sokat és viccesen futnak benne a neurotikus New York-iak,  Dustin Hoffman zseniálisan mogorva, a végén pedig tényleg vicces az ominózus verekedés. A The Meyerowitz Stories-t október 13-tól nézhetjük meg a Netflixen, elismerő cannes-i kritikánkat itt olvashatja róla.

Megint azzal a rendezővel dolgozott, aki először vetkőztette le a vásznon, de a gyermekei apjával is forgatott egy szatírát az életükről.

Nézd meg premier előtt!
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

Hirdetés