2008 a moziban: Az év felfedezettjei

Vágólapra másolva!
Nyakunkon az év vége, ezért ötös listák formájában újra összegyűjtjük mindazt, amire szívesen emlékszünk vissza a 2008-as moziévből, és persze azokat a szégyenletes teljesítményeket is, amelyeket inkább minél hamarabb elfelejtenénk. Az első kategória mindenesetre legyen egy optimistább hangvételű: öt varázslatos tehetség, akikről remélhetőleg még sokat írhatunk az elkövetkező években is.
Vágólapra másolva!

5. Arta Dobroshi (Lorna csendje)

Forrás: [origo]

Nem túl gyakori, hogy az év felfedezettjei között albán színésznők szerepelnek, de a Dardenne testvérek gyöngyszemre bukkantak a Lorna csendje koszovói castingján. Arta hasonlít Ellen Page-re, és reméljük angolul is olyan gyorsan megtanul, mint franciául, hogy még többet foglalkoztassák.

Olvasnivaló: Interjúnk a Dardenne testvérekkel

+ + +

4. Robert Pattinson (Alkonyat)

Forrás: [origo]

A Zac Efron-jelenséget nem értjük, de a Pattinson-hisztéria bizony 15 éves kor felett is terjed. A srácnak jó a haja, úgy választ szerepeket, hogy ne maradjon örökké a tiniskatulyában és a Twilight-filmzenéből kiderült, hogy még énekelni is tud.

Olvasnivaló: Az Alkonyat kritikája

+ + +

3. Diablo Cody (a Juno forgatókönyvírója)

Forrás: [origo]

A forgatókönyvírókat mindenki pápaszemes, házipapucsos alkeszeknek képzeli, erre jön ez a dögös csaj a tigrismintás szerkóiban, nemrég még sztriptíztáncosnő volt, most pedig minden tini örülne ha olyan menő szövegei lennének, mint az ő hőseinek. Matt Damon és Ben Affleck óta nem volt ennyire érdekes, hogy ki nyeri a forgatókönyvírói Oscart.

Olvasnivaló: Interjúnk Diablo Cody-val

+ + +

2. Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés)

Forrás: [origo]

Dunát lehet rekeszteni az édi, tündi-bündi, cukipofa gyerekszínészekkel. Na, ő pont nem ilyen volt a Vágy és vezeklés-ben, és hiába formálta meg karakterét két másik színésznő is (Romola Garai, Vanessa Redgrave), jó háromnegyed évvel később csak az ő alakítására gondolva borsódzik a hátunk.

Olvasnivaló: A Vágy és vezeklés kritikája

+ + +

1. Gigor Attila (A nyomozó rendezője)

Fotó: Anger Zsolt

Nem palástolhatjuk örömünket, hogy idén végre feltűnt egy olyan magyar rendező-forgatókönyvíró, aki erőlködés nélkül vicces, tekintettel van a közönségére, nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét és felélesztette Magyarországon a halottnak hitt film noir műfaját.

Olvasnivaló: Interjúnk Gigor Attilával, A nyomozó kritikája