2008 a moziban: Az év filmes pofáraesései

Vágólapra másolva!
Váratlan bukások, félrement Oscarok, eltemetett rendezők és egy magyar rajzfilm, amit mindenki utál - 2008-ban ezekre a buktákra és kellemetlen meglepetésekre kaptuk fel a fejünket.
Vágólapra másolva!

5. Őket nem tudjuk sajnálni, hogy megbuktak a filmjeik

Forrás: [origo]
Eddie Murphy Az üresfejű című filmben


Számunkra már rég kipukkant a Shyamalan-lufi, de Az esemény kudarca most jó időre biztosítani fogja, hogy ne lehessen újra felfújni. Nehéz lenne könnyeket hullajtani két bűnrossz idei számítógépes játék adaptáció sikertelensége okán (Hitman, May Payne) és úgy véljük, a tehetségét pénzéhséggel elpocsékoló Eddie Murphy is megérdemelt végre egy ordas bukást (Az üresfejű). A hasonló helyzetben lévő Mike Myers idei humortalan vígjátéka (The Love Guru) pedig végül gondosan el is kerülte a magyar mozikat.

+ + +

4. Őket sajnáljuk, hogy megbuktak a filmjeik

Forrás: [origo]
Russell Crowe és Leonardo DiCaprio a Hazugságok hálójá-ban


Nicole Kidmant egyre gyakrabban csak buktakirálynőként szokás emlegetni, pedig bátor és kísérletező színésznő, aki nem ezt érdemelné, az Ausztrália mégis a pofáraesései számát gazdagítja. Szereplőtársát, Hugh Jackmant pedig hiába kürtölték ki idén a világ legszexisebb emberének, idén akkor is csak két bukásban szerepelt (a másik a Szex telefonhívásra). Ennél még sokkal nagyobb meglepetés volt Ridley Scott új filmjének (Hazugságok hálója - DiCaprióval és Crowe-val a főszerepben) a hasasa, pedig ennél sokkal rosszabb filmjeire is özönlöttek korábban a nézők.

+ + +

3. Nem örülhettek sokáig a sikernek

Forrás: [origo]
Robert Downey Jr. és Terrence Howard a Vasember-ben


Az év kasszasikerei közül kettőnél is keserű pirulát kellett benyelni az örömkoccintások után. Az Alkonyat rendezőnője, Catherine Hardwicke hiába hozta minden idők legjobb női rendező által produkált mozinyitányát, az előrehozott folytatáshoz már le is cserélték Chris Weitzre. A Vasember szereplőgárdájából pedig állítólag Terrence Howard kaszált a legtöbbet, így gyorsan szerződtették is a helyére az olcsóbb Don Cheadle-t.

+ + +

2. A legjobb külföldi filmek Oscarja egy vicc

Forrás: Cirko
4 hónap, 3 hét, 2 nap


2008-ban az Oscar-díj végre ismét fel tudott mutatni némi relevanciát a főbb kategóriákban (Nem vénnek való vidék, Vérző olaj sikere), de a külföldi filmeket még mindig egy tucatnyi kontár válogatja, akiknek idén pont az a bravúr sikerült, hogy az év legjobb külföldi filmjei közül az összeset figyelmen kívül hagyták. A cannes-i Arany Pálmás 4 hónap, 3 hét, 2 nap és az animációs remekmű, a Persepolis még a selejtezőn se jutott túl, a Szkafander és pillangó-t, az Ellenséges vágyak-at és a Piaf-ot pedig az idióta szabályok miatt nevezni sem lehetett. A szobrot végül egy teljesen középszerű osztrák holokauszt-dráma (Pénzhamisítók) nyerte.

+ + +

1. A kis Vuk-ot mindenki utálja

Forrás: [origo]

Intő jel lehetett volna 2007 végén, hogy a magyar közönség mennyire fagyosan fogadta a közepes, de még mindig vállalható Macskafogó 2-t. A Vuk újraélesztése azonban nem is próbálkozott a nosztalgiával: otromba simabőrű-karakterek, rappelő varjú és igénytelen animáció, a rettenetes forgatókönyvről pedig ne is beszéljünk. A siralmas mozi-kihasználtsági átlagok és a sírrablást kiáltó kritikák magukért beszéltek, bár anyagilag végül nem bukott akkorát, mint megérdemelte volna, de ez nagyban köszönhető a negyedére leértékelt jegyeknek és a nagy kópiaszámnak. A nemzetközi karrier az imdb-n megszavazott minden idők legrosszabb filmjeinek öröklistáján kivívott 12. hellyel indul.