Parfümillat öntötte el a fővárost

Vágólapra másolva!
A januári tavasz nem segítette a négy hazai premiert az elmúlt víkenden. Az esztendő második hétvégéjén a mozikba 19%-kal kevesebb néző tévedt be, mint egy héttel korábban. Keres Emil Csajkájával és Ben Whishaw a parfümjével támasztott nem eléggé népszerű alternatívát a tavaszi pezsgésbe lendülő fővárosiaknak.
Vágólapra másolva!

A két pernahajder közül aztán a fiatalabbik vonzott több nézőt. A parfüm - Egy gyilkos története 13 477 jegyet adott el négy nap alatt, és ez nemcsak A lé meg a Lolá-t (2433) jegyző Tom Tykwernek hozta meg hazai csúcsát, hanem a forgalmazó számára is mérföldkőnek bizonyult. Az SPI-nak a Pirosszka (13 743) óta nem volt ilyen erős versenyzője, és a Grimm (17 856) 2005. novemberi bemutatója óta nem tudott premierfilmet a dobogó csúcsára juttatni. A Süskind klasszikusából készült - korábban megfilmesíthetetlennek hitt - mű ugyan nem ismételte meg a német, vagy az orosz premierek méreteit, de az már látható, hogy A parfüm a téli szezon egyik kedvence lesz.

Keményebben sújtotta az időjárás a hetedik helyen befutó Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című magyar filmet, az új esztendő első méretes bukását. A mozgóképkultúra más területein már jó nevűnek tartott Rohonyi Gábor első játékfilmjét 5567-en látták 238 vetítésen. A nagyívű kampány és a széles indítás akár egy 20 ezer fölötti nézőszámot is sugallhatott volna, a nézőtereken azonban átlagban 24 néző lézengett. Hasonló kópiaszámmal tavaly a De kik azok a Lumnitzer nővérek? (5565) és az Idegölő (6581) is ekkorát tanyázott, és a végén egyikük sem élte meg a maga húszezredik nézőjét a fővárosban. Jó szájhagyomány mellett a Konyec-nek 15-20 ezer nézőre lehet még esélye Budapesten.

A mozgóképkultúra egy másik vagabundja, David LaChapelle Rize című filmjével mutatkozott be a mozikban. A világhírű fotó- és videóművész itthoni, jelentős méretű rajongótáborából ezen a víkenden csupán 599-en voltak kíváncsiak a krumpingolókra.

Az orosz filmművészet egyik fiatal zsenijének tartott Ilja Krzanovszkij 4 című lélegzetelállító mozija 202 nézőt hozott 6 vetítésen, amely a Cirko-Gejzírben teltházakat jelent. Az ágyban múlt heti eredményei után a cirkósok számára a 4 már az esztendő második merész, és sikeres vállalkozása, és tekintettel arra, hogy az év második hete van, felmerülhet a kérdés: hogy fogják ezt a tempót bírni?

Boogieman
Odeon