A Napfogyatkozás megdöntötte az éjféli vetítések rekordját

2010.07.01. 11:06

Az Alkonyat - Napfogyatkozás máris rekordot döntött az USA-ban: a kedd éjféltől vetített film az éjszakai vetítéseken 30 millió dollárt kaszált, amivel lekörözte az eddigi rekordtartó Újhold-at, amely az első éjszaka 26,3 milliót keresett. Szerdán 4416 moziban mutatták be a filmet az Államokban, ami szintén rekord: eddig még egy film sem nyitott ennyi moziban egyszerre. A rekordtartó eddig a Vasember 2 volt, amelyet 4380 moziban mutattak be. Pénteken még több moziban kezdik majd vetíteni a Napfogyatkozás-t, de ez a rekord inkább csak érdekesség, mert, ami a vetítőtermek számát illeti, a film koránt sem rekorder. Az Újhold-at például egyszerre 8500 vetítőteremben adták, míg a Napfogyatkozás-t csak 7600 teremben vetítik (tehát több moziban mutatták be a filmet, de egy-egy moziban kevesebb teremben adják, mint az előző részt).

Forrás: [origo]
Kristen Stewart és Robert Pattinson az Alkonyat - Napfogyatkozás-ban

A Napfogyatkozás az előrejelzések szerint nagyon erős, de nem rekorddöntő hétvégét zár majd. Ez a hétvége az USA-ban hatnapos: a vasárnapra eső függetlenség napja miatt szerdától egészen hétfőig munkaszünet van. Legutóbb 2004-ben volt ilyen, akkor rekord is született: a Pókember 2 hat nap alatt 180,1 millió dollárt hozott, ami a jegyárak növekedését tekintetbe véve ma 230 milliónak felelne meg. A Napfogyatkozás-nak nincs esélye rá, hogy ekkora bevételt hozzon, de valószínűleg még az Újhold első hatnapos teljesítményét (178,9 m.) sem fogja elérni. A filmet gyártó Summit Entertainment 150 milliós bevételre számít.

A Box Office Mojo elemzése szerint ugyan nem lehetetlen, hogy a Napfogyatkozás végül nagyobb összbevétellel zár majd, mint az Újhold, ami összesen 296,6 milliót keresett az USA-ban, de ezt nem tartják túl valószínűnek, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy folytatás ennyire hamar kerül mozikba az előző rész után, akkor a rajongói tábor nem cuppan rá annyira, mint ha pár évig váratják őket. Mi azért nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a szabály az elképesztően lelkes és odaadó rajongótáborral rendelkező Alkonyat-sagára is áll.

Kiegészítés (2010.07.01. 14:15): A Deadline Hollywood blog friss híre szerint a Napfogyatkozás szerdán összesen 65 millió dollárt hozott az USA-ban, amivel minden idők legerősebb szerdai nyitását produkálta. A legerősebb nyitónap rekordja továbbra is az Újhold-é, amely nyitása napján (pénteken) 72 millió dollárt keresett.