Jennifer Lawrence-ből kifogyott az erő a végére

Az éhezők viadala: A kiválasztott (2. rész)
Az éhezők viadala: A kiválasztott (2. rész)
Vágólapra másolva!
Az éhezők viadala befejező részének szereplése az amerikai mozikban egyszerre mondható sikeresnek és csalódást keltőnek. Három nap alatt összeszedett 100 millió dollárt, ez csak négy filmnek sikerült eddig 2015-ben, viszont elveszítette nézőinek egyharmadát.
Vágólapra másolva!

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész 101 millió dollárral rajtolt el az amerikai mozikban, ez az ötödik film 2015-ben, amely 100 milliónál többet keresett egyetlen hétvége leforgása alatt. Ezt az eredményt nem lehet bukásnak nevezni, de a stúdió biztosan többet várt ennél, és az elemzők is mind arról beszélnek, hogy a befejező rész jócskán az elvárások alatt szerepelt. Hogy lehet ez? Az alábbi összesítés a sorozat egyes részeinek nyitóhétvégi bevételéről máris megmagyarázza a csalódottság okát:

  • Az éhezők viadala - 152,5 millió dollár
  • Az éhezők viadala: Futótűz - 158,1 millió dollár
  • Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész - 121,9 millió dollár
  • Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész - 101 millió dollár
Jennifer Lawrence Az éhezők viadala: A kiválasztott 2. rész című filmben Forrás: Fórum Hungary

Hiába érkeztünk el a sorozat lezárásához, hiába kerül pont Katniss Everdeen történetének végére, a négy epizód közül ez a rész érdekelte a legkevesebb embert. A Futótűz idején volt a csúcson a széria, a második részhez képest a mostani bő ötven millióval hozott kevesebbet az első hétvégén.

A hasonló célközönségű, nagy sikert aratott sorozatok nem így működtek az elmúlt években. A Harry Potter-filmek közül a 169,2 millióval kezdő záróepizódja robbantotta a legnagyobbat, és Alkonyat-filmek 141,1 millióval rajtoló utolsó részének is mindössze további egy millió dollár kellett volna ahhoz, hogy a sorozat legjobb premierhétvégéjét produkálja.

Mi történhetett Az éhezők viadala rajongóival? Így bosszulták meg, hogy az utolsó részt pénzügyi okokból kettévágta a stúdió? Vagy már most elnyomta volna Katnisséket a Star Wars-láz? Vagy a szokatlanul eseménytelen, sötét és nyomasztó harmadik rész miatt pártolt volna el a nézők egy része a sorozattól?

Jennifer Lawrence Az éhezők viadala: A kiválasztott 2. rész című filmben Forrás: Fórum Hungary

A fenti számokból látható, hogy a sorozat akkor volt a legnépszerűbb, amikor még valójában volt benne Éhezők viadala. Amikor a látványos show-ként eladott jövőbéli gladiátorharc abbamaradt, a sorozat népszerűsége is alábbhagyott.

A Forbes elemzője szerint is Az éhezők viadala-sorozat sokaknak csak addig volt érdekes, míg tartott a címbéli küzdelem, és a szinte akciónélküli, lélektani finomságokra és politikai csatározásokra koncentráló harmadik rész már hidegen hagyta őket.

Az eltűnt nézőket később sem fogja visszahódítani a negyedik rész, Huszár András így jellemezte a film lezárását a kritikájában: „A katarzis elmarad, jobban mondva, másképp érvényesül: hitelesebb, bonyolultabb, személyesebb.”

Julia Roberts a Szemekbe zárt titkok című filmben Forrás: Route One

Még két film debütált sok amerikai moziban a hétvégén, a The Night Before című karácsonyi vígjáték Seth Rogent, Joseph Gordon-Levittet és Anthony Mackie-t vonultatta fel, és 10,1 milliót szedett össze. A Szemekbe zárt titkok című Oscar-díjas argentin thriller remake-je jobbára negatív kritikákat kapott, és hiába szerepel benne Julia Roberts és Nicole Kidman, 6,6 milliós nyitóbevétele az egyértelmű bukás jele.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Az Éhezők viadala: A kiválasztott (2. rész) ($101 / $101)
2. SPECTRE ($14,6 / $153,7)
3. Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts-film ($12,8 / $98,9)
4. The Night Before ($10,1 / $10,1)
5. Szemekbe zárt titkok ($6,6 / $6,6)
6. Káosz karácsonyra ($3,9 / $14,9)
7. Mentőexpedíció ($3,7 / $213)
8. Spotlight ($3,6 / $5,8)
9. The 33 ($2,2 / $9,9)
10. Kémek hídja ($1,9 / $65,2)