Ezekre a filmekre pörögtek a magyarok tavaly

Jurassic World
Vágólapra másolva!
A Star Wars: Az ébredő Erőn kívül voltak más filmek is tavaly, amelyek népvándorlást idéztek elő a hazai moziknál. Összeszedtük 2015 legnépszerűbb mozis bemutatóit és meglepetéssikereit. Kiderült, hogy a magyar és az amerikai tömegfilmes ízlés nagyrészt megegyezik, bár mi sokkal jobban szerettük A kémet, talán azért, mert nálunk forgatták. Az év legnagyobb hazai bukásai sem kerülték el a figyelmünket.
Vágólapra másolva!

Gondolom, senkit nem lepünk meg azzal, ha a Star Wars: Az ébredő Erő-t hirdetjük ki 2015 győztesének. Összesen tizennégy napja volt rá, de így is a hetedik epizódra vették a legtöbb jegyet a mozikban.

John Boyega és Oscar Isaac a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Origo

A Minyonok körüli őrületet továbbra sem értjük: a halandzsázó sárga lényekről szóló alkotás volt 2015 második legnépszerűbb filmje Magyarországon. Íme, az össznézőszámok alapján összeállított éves toplista:

  1. Star Wars: Az ébredő erő - 866 357 néző
  2. Minyonok - 736 828 néző
  3. Jurassic World - 486 663 néző
  4. Halálos iramban 7 - 405 921 néző
  5. Bosszúállók: Ultron kora - 384 612 néző
  6. A szürke ötven árnyalata - 375 863 néző
  7. Hotel Transylvania 2 - 304 167 néző
  8. Mentőexpedíció - 303 345 néző
  9. A kém - 271 951 néző
  10. Agymanók - 266 815 néző
Chris Pratt a Jurassic World című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A magyarok és az amerikaiak tömegfilmes ízlése nagyon hasonló, hét darab egyezést számoltam össze a két ország toplistája között. A tengerentúlon a Hamupipőke, Az éhezők viadala befejező része és a SPECTRE is bekerült a legnézettebb filmek közé, a magyarok által nagyon szeretett A szürke ötven árnyalata, a nálunk forgatott A kém és a Hotel Transylvania 2 viszont kiszorult az amerikai toplistáról.

Az év legnagyobb meglepetései

Benedict Cumberbatchet nagyon szeretik a magyarok, a Kódjátszma című zaklatott zseniről szóló drámára majdnem 100 ezren ültek be. Ez a nézőszám messze felülmúlta az ilyen karakterközpontú, Oscar-kompatibilis filmekkel szembeni várakozásokat. A 2015-ös Oscar-gála legnagyobb nyertese, a Birdman is erőn felül teljesített nálunk, 65 ezer nézőig jutott el.

Benedict Cumberbatch a Kódjátszma című filmben Forrás: Fórum Hungary

Az ünnepi időszak legnagyobb meglepetéssikere a Káosz karácsonyra volt. A többek között Diane Keatont, Olivia Wilde-ot és Amanda Seyfriedet felvonultató családi vígjátékot gyűlölték a kritikusok, Amerikában alig kaparta össze a gyártási költségeit. Ehhez képest nálunk négy hét alatt 144 ezer nézőt vonzott be, harmincezerrel többet, mint Tom Hanks és Steven Spielberg legújabb együttműködése, a szintén várakozásokon felül teljesítő Kémek hídja.

Erős kört futott az Eszeveszett mesék is, ami ugyan még 2014 decemberében indult, de a nézői nagy részét 2015-ben szedte össze. A sokkoló humorral operáló argentin vígjátékra 43 295 ember váltott jegyet. A tavalyi év elején jó magyar pesszimizmussal a Liza, a rókatündér-nek negyvenezer, a Saul fiá-nak pedig hétezer nézőt jósoltunk. A közönség azonban annyira beleszeretett Lizába, hogy a fekete komédia már 126 ezernél is több nézőnél jár, a cannes-i őrület pedig olyan jól megágyazott a Saul fiá-nak, hogy Nemes Jeles László amúgy nézőpróbáló drámája 96 ezer nézőig jutott. Az Anyám és más futóbolondok a családból is várakozáson felül teljesített, 28 ezren ültek be rá.

Liza és Saul Forrás: A Company Hungary / Mozinet

A dokumentumfilmek nem szoktak kasszát robbantani nálunk, de a tragikus sorsú Amy Winehouse-ról szóló nagyszerű alkotás több mint 15 ezer nézőt csábított a mozikba. Pár éve hatalmas siker volt nálunk is az Életrevalók című francia komédia, a rendezőpáros új filmje, a Samba ugyan nem szólt akkorát, de 28 ezer nézővel nincs oka szégyenkezni.

Az év legnagyobb bukásai

A George Clooneyval megerősített Holnapolisz című látványfilmnek jócskán 100 ezer néző felett kellett volna teljesítenie, ehhez képest beleállt a földbe, és csak 48 ezer jegyet adtak el rá. A Blackhat című cyberthriller is csúfosan megbukott nálunk, hiába rendezte a Szemtől szemben-t jegyző Michael Mann, és játszotta Chris Hemsworth a főszerepet, a tizenötezres nézőszámot sem érte el.

George Clooney a Holnapolisz című filmben Forrás: Fórum Hungary

A hazai filmek közül a 790 milliós filmalapos támogatással elkészített Veszettek bukta a legnagyobbat, alig nyolcezren ültek be a filmre, de hidegen hagyta a nézőket a Mancs, a Parkoló, a Szerdai gyerek, illetve a Víkend című erdélyi thriller sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.