Az új Star Wars hipergyorsan nyomta le az Avatart

Star Wars: Az ébredő Erő
Vágólapra másolva!
Szerdán Az ébredő Erő lett minden idők legsikeresebb filmje az amerikai mozipénztárakban. A Star Wars-sorozat hetedik részének mindössze húsz nap kellett ahhoz, hogy megdöntse a 2009-es Avatar rekordbevételét. Világszinten továbbra is James Cameron filmje az első, a trónfosztáshoz J.J. Abramséknek még több mint 1,2 milliárd dollárt kell begyűjteniük.
Vágólapra másolva!

Új királya van az amerikai mozipénztáraknak. A hetedik Star Wars-film összbevétele szerdán elérte a 764 millió dollárt, és ezzel lehagyta a mindenkori csúcstartót, James Cameron Avatar című szuperprodukcióját, ami hat évvel ezelőtt 760,5 millió dollárt szedett össze. Tehát jelenleg Az ébredő Erő minden idők legsikeresebb filmje Amerikában.

Star Wars: Az ébredő Erő Forrás: Fórum Hungary

A film elképesztő népszerűségét az is mutatja, hogy mindössze húsz napra volt szüksége ahhoz, hogy akkora bevételt érjen el, amekkora az Avatar-nak nyolc hónap alatt jött csak össze. Mivel mindkét filmet december 18-án mutatták be az amerikai mozikban, az alábbi grafikonon gyönyörűen tudjuk szemléltetni, hogy mennyivel gyorsabban gyűjtötte be a rekordbevételt a hetedik epizód, mint a kék emberes mese.

Így gyűjtögette a bevételt a Star Wars 7 és az Avatar Amerikában Adatok forrása: Box Office Mojo / Grafikon: Murányi János - Origo

Az ébredő Erő sikerét az is pörgeti, hogy sokan kétszer-háromszor is megnézik a filmet a moziban. Amikor hétfőn megszondáztattuk az olvasóinkat az új Star Wars-szal kapcsolatban, a válaszadók 14 százaléka írta azt, hogy már többször látták a filmet, a Fandango nevű népszerű amerikai mozijegy-vásárló site felméréséből pedig az derült ki, hogy a felhasználóik 42 százaléka tervez újra beülni a filmre.

Az elemzők szerint, ha a következő hetekben is ilyen ütemben folytatódik a film fogyasztása - és miért ne folytatódna? -, Az ébredő Erő amerikai bevétele elmehet akár egymilliárd dollárig is.

Star Wars-rajongók Az ébredő Erő vetítésén a Los Angeles-i TCL Chinese Theatre IMAX-termében Forrás: AFP/2015 Getty Images/Kevork Djansezian

Ha világszinten nézzük J.J. Abrams alkotásának sikerét, a csúcs még messze van. A film jelenleg a negyedik a minden idők listán, a harmadik helyen lévő Jurassic World-öt simán le fogja zúzni, de a trónfosztáshoz még több mint 1,2 milliárd dollárt kell beszerkóznia.

Minden idők legsikeresebb filmjei világszinten

1. Avatar - 2,788 milliárd dollár
2. Titanic - 2,186 milliárd dollár
3. Jurassic World 1,669 milliárd dollár
4. Star Wars: Az ébredő Erő - 1,557 milliárd dollár
5. Bosszúállók - 1,519 milliárd dollár

A mostanában kulcsfontosságú piacnak számító Kínában még csak most hétvégén fogják bemutatni a filmet, tehát egyelőre kérdéses, hogy a világ legnépesebb országa mennyi pénzt költ majd Az ébredő Erő-re. Kínában nincs akkora kultusza a Star Wars-nak, mint a legtöbb országban, sem az eredeti trilógiát, sem pedig az előzmény trilógiát nem vetítették a mozik annak idején.

R2-D2-t fotózzák a rajongók a Star Wars: Az ébredő Erő kínai díszbemutatóján 2015. december 27-én Shanghaiban Forrás: Imaginechina/Zhu jiahao - Imaginechina/Zhu Jiahao

Azonban máshol is láttunk már olyat, hogy az új részt sokkal nagyobb érdeklődés övezi, mint a korábbi epizódokat: Görögországban például másfél hét alatt annyi nézője volt Az ébredő Erő-nek, mint A Sith-ek bosszújá-nak és A klónok támadásá-nak összesen a moziforgalmazásuk során.