Dollármilliomos lett a Saul fia Amerikában

2016.02.16. 18:05

Hétfőn átlépte az egymillió dolláros lélektani határt a Saul fia amerikai összbevétele: az ottani mozikban kilencedik hete futó magyar film eddig pontosan 1 005 012 dollárt szedett össze. Nemes Jeles László Golden Globe-nyertes, Oscar-jelölt holokausztdrámája már január közepe óta számít a legsikeresebb magyar filmnek Amerikában, akkor hagyta le ugyanis az addigi csúcstartó Fehér Isten-t, de mostanra már nagyon elhúzott a hazai bolytól, simán megtriplázta Mundruczó kutyás filmjének eredményét (ez az arány amúgy jellemző a Saul fiá-ra, például Franciaországban is több mint háromszor annyian váltottak rá mozijegyet, mint a korábbi legnézettebb magyar filmre).

Röhrig Géza és Nemes Jeles László The Hollywood Reporter partiján a Beverly Hilss-i Spago étteremben február 8-ánForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter

Hogy némileg kontextusba helyezzem a Saul fia amerikai mozibevételét, összeszedtem az elmúlt tíz évből tíz olyan jelentős filmet, aminél már többet hozott a magyar holokausztdráma a tengerentúlon.

Kasszandra álma ($973 018) - A bűn és bűnhődést témakörét boncolgató, Londonban játszódó Woody Allen-dráma Ewan McGregorral és Colin Farell-lel.

A hód ($970 816) - Jodie Foster rendezi a karrierje romjaiból feltámadni próbáló Mel Gibsont, aki egy plusshód segítségével igyekszik kijönni a depressziójából.

Inland Empire ($861 355) - David Lynch egyelőre utolsó mozis agyrúgása.

Csak Isten bocsáthat meg ($779 188) - Ryan Gosling második, kevésbé gyümölcsöző együttműködése a Drive rendezőjével.

A nimfomániás - 1. rész ($785 896) - Lars von Trier monumentális szexuáleposzának nyitó darabja (a második rész sokkal kevesebbet hozott).

Cosmopolis ($763 556) - Nagyrészt egy limuzin utasterében játszódó Cronenberg-kuriózum Robert Pattinsonnal és Juliette Binoche-sal.

Az úton ($744 296) - Kristen Stewart cickóskodásával feldobott Kerouac-feldolgozás.

Oldboy ($707 481) - Modern tökösfilm-klasszikus Dél-Koreából, amelyben a főhős élő polipot fogyaszt, illetve egy szál kalapáccsal elintéz legalább egy tucat embert.

Az újságos fiú ($693 286) - Röhejesen fülledt modern noir, a leghíresebb jelenetében Nicole Kidman arcon pisil egy férfit.

To The Wonder ($587 615) - A magyar mozikat elkerülő Terrence Malick-opusz, amelyben Ben Affleck két gyönyörű nővel (Olga Kurylenko, Rachel McAdams) is kavar.

A Saul fiá-t jelenleg ötven moziban vetítik Amerikában, de ha a jövő hétvégén megnyeri a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, számíthatunk rá, hogy szélesebb körben is fogják teríteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK