Több százezren látták Amerikában a Mindenkit

2017.04.20. 17:00

Februárban Deák Kristóf lett az első magyar rendező, aki élő szereplős kisfilmért vehetett át Oscar-díjat. A Mindenki alkotója több interjúban megemlítette, hogy az Oscar mellett annak is nagyon örült, hogy a két kóristalány barátságáról szóló filmje a négy másik jelölttel együtt mozikba is került a tengerentúlon. 

Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya a Mindenki című filmbenForrás: Meteor Film

A filmek végigturnézták Amerikát, két hónapon keresztül jártak városról városra, moziról mozira. A vállalkozás nagyon sikeresnek bizonyult, az amerikai nézők összesen 2,8 millió dollár értékben vásároltak jegyeket az előadásokra. Amerikában egy mozijegy átlagos ára tíz dollár, ami azt jelenti, hogy körülbelül  280 ezren látták odaát a nagy vásznon Deák Kristóf rövidfilmjét. 

Deák Kristóf megcsókolja a Mindenkiért kapott Oscar-díjatForrás: AFP/Frederic J. Brown

Meglepő az is, hogy a kisfilmes blokk több ember érdeklődését keltette fel, mint az eggyel korábbi Oscar-díjas magyar alkotás, a Saul fia. Nemes Jeles László holokausztdrámája 1,8 millió dollárt gyűjtött össze a tengerentúli mozikban, a Mindenki pedig négy társával együtt ennél egymillióval többet termelt. 

Az Oscar-jelölt kisfilmek iránt évről évre nő az érdeklődés: a Box Office Mojo oldalán öt évre visszamenőleg lehet megnézni a blokkok bevételi adatait, és az idei válogatás hozta a legtöbb pénzt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK