Megvan a nyár első gigantikus bukása a moziban

Arthur király
Vágólapra másolva!
Guy Ritchie mágikus középkorba kalauzoló látványfilmje csúnyán a földbe állt és Amy Schumer és Goldie Hawn vígjátéka is hervasztóan nyitott az amerikai mozikban. Továbbra is A galaxis őrzői 2 a legnépszerűbb film a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

A nagyszabású látványfilmek többségét a május elejétől augusztusig tartó nyári moziszezonban mutatják be a közönségnek a stúdiók. Sűrű időszaka ez az évnek, szinte minden hétvégére jut egy új szuperprodukció. Májusban A galaxis őrzői 2 kezdte el a sort, most az Arthur király – A kard legendája debütált, egy hét múlva pedig már az Alien: Covenant lesz a sláger. Ezeknek a filmeknek nagyot kell robbantani az első hétvégén, különben esélyük sem lesz a konkurenciával szemben, és csak álom marad az, hogy nyereséget termeljenek.

Charlie Hunnam az Arthur király: A kard legendája című filmben Forrás: InterCom

Az Arthur király – A kard legendája gigantikusat bukott az amerikai mozikban: 175 millió dollárba került, de csak 14,7 milliót hozott az első hétvégéjén. Egy héttel korábban A galaxis őrzői 2 146,5 millióval rajtolt el. Igazából már lehetett sejteni, hogy bukás lesz az Arthur-ból, de még így is meglepő volt, hogy ennyire bődületesen kevés pénzzel kellett beérnie.

A fantasy előzetesei nem sok vizet zavartak, az angolszász kritikusok pedig szinte egyöntetűen pocséknak minősítették a filmet. (Érdekes módon a magyar kritikusok több pozitívumot találtak benne - mi is így voltunk vele.)

Az érdektelenséget többek között az is okozhatta, hogy míg Guy Ritchie első szuperprodukciójában, a Sherlock Holmes-ban egy szupersztár, Robert Downey Jr. játszotta el a címszereplőt, addíg most Charlie Hunnam volt a húzónév, aki tehetséges ugyan, de messze nem olyan népszerű, mint Vasember megformálója. A legtöbben a Kemény motorosok című tévésorozatból ismerik őt.

Charlie Hunnam az Arthur király - A kard legendája című filmben Forrás: InterCom

Guy Ritchie-nek mostanában nem megy a blockbuster-gyártás. A Sherlock Holmes és folytatásával persze aranybányára lelt, de aztán Az U.N.C.L.E. emberei című kémfilmmel jelentkezett, amely 75 millióba került, 13,4 millióval startolt el Amerikában, és végül csak 45 millióig jutott el.

Valamit nagyon elnéztek a Warnernél, amikor egy őrületesen nagy összeget, 175 milliót szántak Guy Ritchie új filmjére. Az Artúr-legendárium legutóbbi néhány feldolgozása is haloványan teljesített a mozikban. A Sean Connery főszereplésével készült Az első lovag 75 millióba került és 37 milliót hozott össze Amerikában, a Clive Owen-féle Arthur király 120 milliós büdzséjéhez képest csak 51 millió dollárig jutott Amerikában.

A Forbes elemzője azt jósolja, hogy 40 millióig mehet el Amerikában A kard legendája, és a világ többi országában sem számíthat nagy sikerre. Ez a film egy hatrészes franchise bevezető része lett volna, aminek most nyugodtan búcsút lehet inteni.

A hétvége másik premierfilmje az Ó, anyám című vígjáték volt, amelyet Goldie Hawn visszatéréseként harangoztak be, és amely az Arthur király-hoz hasonlóan borzasztó kritikákat kapott. Guy Ritchie fantasy-ját sikerült megelőznie a 17,5 milliós nyitóbevételével, de messze elmaradt Amy Schumer elöző vígjátéka, a 30 millióval elrajtoló Kész katasztrófa mögött, és a toplista első helyezettjére, a második hétvégéjén 63 milliót gyűjtő A galaxis őrzői 2-re sem jelentett veszélyt.

Amy Schumer és Goldie Hawn az Ó, anyám! című filmben Forrás: InterCom

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. A galaxis őrzői 2 ($63 / $246,2)
2. Ó, anyám ($17,5 / $17,5)
3. Arthur király – A kard legendája ($14,7 $14,7)
4. Halálos iramban 8 ($5,3 / $215)
5. Bébi úr ($4,6 / $162,4)
6. A szépség és a szörnyeteg ($3,9 / $493,2)
7. Hogyan legyél latin szerető ($3,8 / $26,1)
8. Lowriders ($2,4 / $2,4)
9. The Circle – A kör ($1,7 / $18,9)
10. Baahubali 2: The Conclusion ($1,6 / $18,9)