Arthur kiesett az Oscar-versenyből

Vágólapra másolva!
Besson öt évet áldozott rá az életéből, most pedig, az utolsó pillanatban, kizárták a filmjét az Oscar-versenyből. Az indoklás: az Arthur és a villangók nem elég animációs.
Vágólapra másolva!

A Cartoon Brew nevű animációs blog hírét vette, hogy Luc Besson első 3D-s filmje, az Arthur és a villangók mégsem indulhat a legjobb animációs film Oscarjáért. Az ok: a darab kevesebb, mint 75 százaléka animáció, a szabályok szerint pedig legalább ennyi kell ahhoz, hogy ebben a kategóriában indulhasson.

Besson filmje körülbelül fele-fele arányban tartalmaz élőszínészes és animációs jeleneteket; feltűnik benne Mia Farrrow és Freddie Highmore; Robert De Niro, Madonna, David Bowie és Snoop Dogg pedig a hangjukat kölcsönzik a mesefiguráknak. Az Arthur-t több mint egy hete vetítik a Los Angeles-i mozik is, hiszen az amerikai forgalmazás is feltétele az Oscar-jelölésnek.

Egészen eddig, az Arthur és a villangók-kal együtt tizenhat film volt versenyben az animációs Oscarért, ami azt jelenti, hogy öt jelöltből kellett volna az Akadémia tagjainak végül kiválasztani a legjobbat. Most viszont, ha Besson filmje kiesik, a szabályok szerint a tizenöt animációból már csak három jelölt indulhat a díjért.

A rendező minden bizonnyal csalódott lesz; öt évet áldozott az életéből erre a filmre, decemberben pedig még Magyarországra is ellátogatott, hogy Arthurt népszerűsítse. A filmet december 28-tól játsszák a hazai mozik, nyitóhétvégéjén az országos listán a harmadik helyet szerezte meg.