Káromkodó, dobogó szívű Oscar-jelöltek

Vágólapra másolva!
Volt, aki örömében káromkodott, volt, aki alvást színlelt, volt, aki csak némán ugrabugrált. A The Hollywood Reporter felhívta az idei Oscar-jelölteket, akik vidáman elmondták, mit csináltak éppen abban a pillanatban, amikor elért hozzájuk a nagy hír.
Vágólapra másolva!

"Micsoda kib...szott nap!" - kiáltott fel a mexikói Guillermo del Toro, aki A Faun labirintusá-ért hat Oscar-jelölést is begyűjtött magyar idő szerint kedd délután - ez nála a hajnali öt órát jelentette. "Előző éjjel szemüvegben aludtam el és amikor felriadtam, azt hittem, itt az idő... Lerohantam a tévé elé, aztán persze rájöttem, hogy hajnali három van és még van vagy két órám a jelöltek bejelentéséig. Kapcsolgattam a tévét és valamelyik csatornán Sam Peckinpah 1969-es westernjét, a Vad bandá-t adták. Elkezdtem nézni és egészen addig ezt néztem, amíg el nem kezdték sugározni az Oscar-jelöléseket. Amikor aztán meghallottam az eredményt, hatalmas öröm fogott el. De komolyan, az a heverő sosem látott még ekkora örömöt, mint ezen a hajnalon!"

Helen Mirren, aki a legnagyobb eséllyel indul idén a legjobb színésznő díjáért A királynő-vel, éppen az amerikai NBC csatorna reggeli műsorában adott interjút, amikor élőben kapcsolták az Oscar-jelöléseket. Mirren először nem is hallotta meg a nevét és azt képzelte, jelölés híján haza is küldik gyorsan a stúdióból. "Aztán ott, élő adásban meghallottam, hogy Oscarra jelöltek. Addig laza voltam, de abban a pillanatban őrülten elkezdett verni a szívem..." Mirren férje, a rendező Taylor Hackford (Ray, Az ördög ügyvédje) aludt, amikor a színésznő felhívta a hírrel és kissé ingerülten reagált a telefonra. "Én ébresztettem fel. 'Hello, drága' - mondtam neki. Mire ő: 'Van fogalmad, mennyi az idő?' A férjem elfelejtette, milyen nap is van" - mesélte Mirren.

Miután megtudta, hogy A tégla öt Oscar-jelöléséből az egyiket ő kapta a legjobb rendezésért, Martin Scorsese kissé papírízű bejelentést tett, amelyben nagy örömét fejezte ki a jelölések felett. "Külön örülök, hogy Mark Wahlberg, William Monahan forgatókönyvíró és régi vágóm, Thelma Schoonmaker is bekerült a jelöltek közé" - tette hozzá. Scorsesének ez már a hatodik legjobb rendező-jelölése - talán már túlságosan is hozzászokott az élményhez, és ezért nem kapkodta a levegőt meglepetésében a hír hallatán.

Mark Wahlberg, Scorsese filmjének Oscarra jelölt mellékszereplője éppen Los Angeles-i otthonában aludt, amikor izgatottan üvöltöző ügynöke hívta telefonon a jó hírrel. "Először azt hittem, valami szörnyűség történt. Aztán persze rögtön hívtam a szüleimet. Amikor Arany Glóbuszra jelöltek, az anyám zokogott a meghatottságtól. Mondta gyorsan a hírt az apámnak, ő meg azt hitte, megnyertem az Oscart és kiáltott egy nagyot örömében. Úgyhogy most már óvatosabb volt: 'Na, már megint? Mostantól profi színésznek tartalak.' Soha nem az érdekelte, mennyit keresek. Nagyszerű érzés volt látni, mennyire büszkék rám" - nyilatkozta a jelölés után az egykori fehérneműmodell.

"A gyerekeim éppen influenzások és aludtak" - mesélte Alejandro González Inárritu, a Bábel rendezője, aki a feleségével izgulta végig a tévéközvetítést. "Úgyhogy ott ugráltunk örömünkben mind a ketten, de nem kiabálhattunk, nehogy felébresszük őket. Fura, csendes ünneplés volt. Később aztán felkeltettük őket és nekik is elmondtuk a hírt, hiszen nekik ajánlottam a filmet." A Bábel-t összesen hét Oscarra jelölték.

Penélope Cruz a tévéközvetítés helyett inkább lefeküdt aludni. "Tízkor már ágyban voltam, aztán valami felébresztett. Izgultam, csak nem akartam bevallani. Aztán az apám, aki a szomszéd szobában nézte a tévét, átkiabált nekem: 'Na, most már eleget tettetted, hogy alszol, gyere ide!' Nagyon izgatott voltam, sírtam és nevettem egyszerre" - emlékezett a nagy pillanatra Cruz, akit a Volver főszerepéért jelöltek Oscarra.

Forrás: [origo]
Kate Winslet az Apró titkok című filmben


Kate Winslet ötödik Oscar-jelölését gyűjtötte be kedden; ezúttal az Apró titkok című Todd Field-dráma női főszerepéért jelölték a legjobb színésznő díjára. "Erre nem számítottam, komolyan. Az ilyesmit nem lehet megunni!" Winslet éppen a fiát és a lányát vitte iskolába New Yorkban, amikor férje, Sam Mendes rendező (Bőrnyakúak, Amerikai szépség) Londonból hívta a hírrel. "Szó szerint éppen csak elindítottam a kocsit, amikor megszólalt a telefon. Kirobbant belőlem az öröm: elkezdtem kiabálni, kurjongatni, szegény fiam meg nem értette, mi ütött belém. 'Mami, mi az, mi az?' Ezt kérdezgette."

"Ne legyetek csalódottak, ha nem jelölnek Oscarra" - Ryan Gosling, a Half Nelson főszereplője ezzel a szöveggel hívta fel összes ismerősét, mielőtt végül mégis bejelentették a jelölését a legjobb színész-díjra. "Éppen a menedzseremmel beszéltünk telefonon, amikor felolvasták a nevemet. De mielőtt az egész elért volna a tudatunkig, kint, az ablakom előtt, az utcáról iszonyatos csikorgást és csattanást hallottam." A színész kirohant a háza elé, és kiderült, hogy az utcában éppen abban a pillanatban ütöttek el egy motorosrendőrt. "Ott álltam és néztem, ahogy a fickót beemelik a mentőautóba, miközben sorra kaptam a telefonhívásokat a gratulációkkal. Nem is tudtam, mit feleljek, mit érezzek" - mesélte Gosling. Később megtudta, hogy a rendőr csak a karját törte el a balesetben. "Így aztán mind a kettőnknek szerencsés napja volt." A nagy izgalmak után a huszonhat éves kanadai színész gyorsan felhívta az anyját is, nehogy felmondjon a munkahelyén. "Még azt hiszi, megnyertük a lottót. El kellett neki magyaráznom, hogy ez csak egy kis függetlenfilm. Kapunk egy Oscar-ajándékkosarat, aztán annyi..."