Díjnyertes film egy titokzatos ötvenhatos fotóról

Vágólapra másolva!
Budapest, 1956. Egy fekete-fehér fénykép, rajta két fiatal. A lány arcán kötés, a fiú kezében gépfegyver. Kik lehettek? Túlélték a forradalmat? Hol vannak most? Egy francia újságíró, egy magyar történész és Kékesi Attila filmrendező öt éven kutatta a a fotó történetét. A nyomozásból film lett és a filmre rátalált Jean-Pierre Jeunet francia kultrendező is. A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában elnyerte az év legjobb magyar dokumentumfilmjének járó Kamera-díjat.
Vágólapra másolva!

A MADE, Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete kedd este a budapesti Odeon-Lloyd moziban adta át 2007-es Kamera-díját, amivel 2000 óta minden évben a legjobb, filmszemléken induló dokumentumfilmet díjazzák. A Sára Sándor vezette zsűri tagjai (B. Révész László, Dénes Gábor, Gulyás János, Kisfaludy András, Mohi Sándor, Nádasy László, és Reichenberger János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium munkatársa) az idei Kamera-díjat Kékesi Attila rendező-operatőr munkájának, A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában című dokumentumfilmnek ítélték oda.

A több éves kutatómunkát bemutató hetvenkét perces darab egy fekete-fehér fotóval indul: 1999-ben Balázs Eszter történész és Phil Casoar francia újságíró fogadást kötöttek, hogy ki tudják-e deríteni, ki az a fiatal, arcán kötést viselő, névtelen lány az ötvenhatos forradalom idején készült fényképen, aki az egyik budapesti utcán egy gépfegyveres fiú mellett ácsorog mosolyogva.

A kutatást kezdetben megkönnyítette, hogy az eredetileg a Paris Match-ban leközölt fotó akkoriban bejárta a világsajtót és nyugaton a vérbe fojtott magyar forradalom egyik jelképévé vált. Az öt évig tartó nyomozás alatt azonban számtalan meglepő fordulat várt a két kutatóra és rendező-operatőr Kékesire, mire végre - egy távoli kontinensen - a lány nyomára akadtak.

A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában utóélete hasonlóan izgalmas: Jean-Pierre Jeunet francia kultrendezőt (Delicatessen, Az elveszett gyerekek városa, Amelie csodálatos élete) is érdekelni kezdte a történet, és amellett, hogy a munka végső szakaszában koproducerként is beszállt a projektbe, azóta a filmből Kékesivel elkészítettek egy ötvenkét perces, francia tévéváltozatot is.

Forrás: [origo]
Az a bizonyos fotó


"Sokat jelent nekem ez a díj, hiszen ez egy szakmai elismerés; nagynevű filmesek, dokumentumfilmes kollégák ültek a zsűriben" - nyilatkozta Kékesi Attila rendező az [origo]-nak. A Jeunet-kapcsolat kezdetéről elmondta, hogy Phil Casoar régóta ismerte a francia rendezőt. "Így került ki hozzá a dokumentumfilm egyik korai változata. Ez az ismeretség önmagában persze nem lett volna elég - ez arra adott lehetőséget, hogy egyáltalán eljusson hozzá az elővágott anyag... Jeunet az egyik legkedvesebb rendezőm, és nagyon nagy öröm volt számomra, hogy végül az ő támogatásával fejezhettük be. Miután látta a kész filmet, felhívott, gratulált hozzá és meghívott Párizsba, hogy együtt vágjuk meg a francia tévének készülő, rövidebb változatot" - mesélte Kékesi.

A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában-t eredeti, hetvenkét perces formájában október 23-án, az m2-esen, 16:15-től vetíti a Magyar Televízió.