Oscar-díj 2009: a Gettó milliomos tarolt

Vágólapra másolva!
Az év legjobb filmje a Gettó milliomos lett, amely tíz jelöléséből összesen nyolcat váltott díjra. A színészi Oscarok közül három a papírforma szerint Kate Winsletnél, Penélope Cruznál és Heath Ledgernél landolt, a legjobb férfi alakítás díját viszont Mickey Rourke elől Sean Penn nyúlta le.
Vágólapra másolva!

A 81. Oscar-díjkiosztón nagyjából az előrejelzéseknek megfelelő helyeken landoltak a díjak, maga a showműsor viszont várakozáson felül szórakoztató volt. A nézettség hanyatlását a szervezők Hugh Jackmannel és néhány jópofa újítással próbálták megállítani.

Jackman megdolgozott a pénzéért: Beyoncé Knowles és mások közreműködésével számos musicalbetétet adott elő, és még a táncolás-éneklés után is - ha elfúló hangon is - eleget tudott tenni házigazdai feladatainak. Az újítások közül kétségkívül hatásos volt, hogy a színészi díjakat nem a megszokott módon az előző évi nyertesek adták át, hanem minden kategóriában öt elismert színész jelent meg a színpadon, akik személyesen szóltak minden egyes jelölthöz és méltatták teljesítményüket.

A díjátadószezon korábbi állomásai alapján sejteni lehetett az este kimenetelét: Danny Boyle tíz Oscarra jelölt Gettó milliomos-a lemosta a tizenhárom díjra jelölt Benjamin Button különös életé-t. Míg előbbi a legjobb film és rendezés Oscarja mellett hat másik szobrot is besöpört, David Fincher filmje csak a látványtervezés, a smink és a vizuális effektek vigaszdíjaiban részesült.

A négy színészi kategóriában nem lepett meg senkit, hogy Kate Winslet A felolvasó-val hatodik jelölését végre főszereplői díjra váltotta, ahogy a mellékszereplői kategóriában Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona) győzedelmeskedése is előre jósolható volt. Abban pedig szinte mindenki biztos volt, hogy Heath Ledger posztumusz megkapja a férfi mellékszereplői Oscart Joker A sötét lovag-beli megformálásáért, és ez is így történt.

Az este egyetlen némiképp meglepő fordulata az volt, hogy a legjobb férfi főszereplő Oscarja nem a nagy esélyesnek tartott Mickey Rourke-nál landolt A pankrátor-ért, hanem Sean Penn-nél a Milk-ért. Igazából azonban ez sem volt nagy meglepetés, mert igaz ugyan, hogy Rourke a Golden Globe-tól kezdve a BAFTÁ-ig végigtarolta a díjátadókat, azonban az amerikai színészek céhe nem őt, hanem Pennt díjazta. Mivel az Oscarra voksolók közt ugyanezek a színészek vannak többségben, sejteni lehetett, hogy nem a nagy visszatérő, hanem a Titokzatos folyó-ért egyszer már díjazott Penn viszi haza a szobrot.

Forrás: AFP
Josh Brolin (Milk) és felesége, Diane Lane | Képek a bevonulásról


Bevonulás a vörös szőnyegen

Hamar megérkezett a díjátadóra Mickey Rourke, aki nemrég elpusztult kutyája, Loki képmását viselte a nyakláncán. Nem árulta el, hogy ki tervezte fehér szmokingját, de megemlékezett a hat napja elhunyt Lokiról, aki a karjaiban halt meg.

Kate Winslet, a női főszereplői díj fő esélyese szürke Yves Saint Laurent estélyiben pompázott, Amy Adams - aki a női mellékszereplők kategóriájában jelölt - pedig bordó estélyiben és káprázatos nyakékben álldogált és meglehetősen idegesnek tűnt, miközben a riporter faggatta.

Brad Pitt és Angelina Jolie párosa sugárzó volt, mint általában, és szerencsére Pitt kis szakállkát is növesztett a Becstelen Brigantyk-ban játszott szerepéhez tartozó idétlen bajusz mellé, és így már nem festett olyan hülyén.

Forrás: AFP
Brad Pitt és Angelina Jolie


Danny Boyle nem aprózta el a jelenlétet: a sokszereplős Gettó milliomos-ból vagy egy tucatnyi színésszel jelent meg a szőnyegen és hangot is adott afeletti örömének, hogy ennyi embert magával tudott hozni.

Megítélés kérdése, hogy Anne Hathaway csillogó vagy ijesztő volt szűk ezüstpikkelyes ruhájában, melyben sellőre emlékeztetett. A Kétely mellékszerepéért jelölt Viola Davis mélyen dekoltált, aranyszínű ruhát választott, és arról mesélt, hogy amikor kiderült, hogy Meryl Streeppel kell játszania egy filmben, idegességében több kilót felszedett, ma este viszont teljesen nyugodt.

Penélope Cruz törtfehér ruhában érkezett, és elmesélte, hogy a hatvanéves darabot évekkel ezelőtt találta, és várt az alkalomra, hogy felvehesse. Cuki akcentusával még hozzáfűzte, hogy sok rokona és barátja nézi ma este.