Jövőre tényleg a legnépszerűbb filmé lehet az Oscar-díj

2009.09.01. 13:05

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) júniusban már bejelentett pár változtatást a jövő évi Oscar-díjakkal kapcsolatban, amelyek közül a legfontosabb, hogy az idei filmtermésből nem öt, hanem tíz filmet jelölnek majd a legjobb film díjára, a legjobb betétdal kategóriájában pedig nem lesz muszáj jelöltet állítani.

Forrás: [origo]
Kate Winslet, Sean Penn és Penélope Cruz az idei Oscar-gálán

Az AMPAS most újabb változtatással rukkolt elő a legjobb film kategóriájában, ugyanis ráeszméltek, hogy tíz jelölt esetén elég lehet a szavazatok épp csak több mint 10%-át megszerezni a győzelemhez (ez kb. 580 szavazatot jelent az akadémia kb. 5800 fős szavazótáborából), és ez nem tetszik nekik. Ezért ebben a kategóriában megszűntetik azt a szavazási rendszert, hogy egyetlen filmet kell kiválasztani a jelöltek közül, és ehelyett a szavazóknak a tíz jelöltet kell sorba állítaniuk egytől tízig. Az összeszámlálásnál először azt nézik majd meg, van-e olyan film, amely a szavazók több, mint 50%-ánál első helyezést kapott, és ha igen, akkor ez lesz a győztes film. Ha nincs, akkor a legkevesebb első helyezést kapó filmet kiszórják a versenyből, és az ezeken a szavazólapokon másodikként megjelölt filmeket léptetik elő elsőkké. Ezt a procedúrát ismétlik addig, amíg egy film többségbe nem kerül.

A szisztémát nem most találták ki, egyrészt a jelöltek kiválasztásához jelenleg is ezt alkalmazzák, másrészt régen így szavazták meg a győztest is, például 1935-ben, amikor tizenkét jelölt közül választották ki az Ez történt egy éjszaká-t.

Az Oscar-jelölteket 2010. február 2-án jelentik majd be, a díjkiosztó március 7-én lesz.