Oscar-díj 2010: Sandra Bullock kapott, az Avatart mellőzték

Vágólapra másolva!
Véget ért a 82. Oscar-díjkiosztó, melynek Alec Baldwin és Steve Martin volt a házigazdája. Az este nagy győztese A bombák földjén, amely a legjobb film és a legjobb rendezés díja mellett négy másik elismerést is megkapott, míg az Avatarnak be kellett érnie három technikai díjjal. A legjobb férfi alakítás Oscarját Jeff Bridges, a legjobb női alakításét Sandra Bullock vihette haza.
Vágólapra másolva!

A 82. Oscar-gálára sok újítást és nagy pörgést ígértek a rendezők. Mindez csak kis részben valósult meg, miközben a díjak - legalábbis azok számára, akik követték a díjátadószezon korábbi állomásait - sem okoztak különösebben nagy meglepetést. A kilenc-kilenc Oscarra jelölt Avatar és A bombák földjén párharcából utóbbi került ki győztesen: míg James Cameron Avatar-ját csak az operatőri munkáért, a látványtervezésért és a vizuális trükkökért díjazták, Kathryn Bigelow A bombák földjén-je megkapta a legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv, vágás, hangkeverés és hangvágás díját is.

Ez azt is jelenti, hogy Oscar-történeti pillanatnak voltunk tanúi: Kathryn Bigelow az első női rendező, aki hazavihette a szobrot. A bombák földjén az eddigi legalacsonyabb összbevétellel (világszerte összesen 21,4 millió dollárt hozott) rendelkező Oscar-díjas film, amely éppen a világ eddigi legsikeresebb filmjét, az Avatar-t kényszerítette térdre.

A színészi kategóriák sem tartogattak váratlan fordulatot: azt a négy színészt díjazták, aki teljesítményéért már elnyerte a Golden Globe-ot, illetve a színészek kamarájának (a színészi Oscar legjobb előrejelzőjének) elismerését. A legjobb női alakítás díját Sandra Bullock kapta A szív bajnokai-ért, és ezzel ő lett az első színésznő, aki ugyanabban az évben Arany Málna- és Oscar-díjat is nyert (persze nem ugyanazért az alakításért). A legjobb férfi alakítás Oscarja a Crazy Heart-ért Jeff Bridgesé, akit már ötször jelöltek (először 1972-ben), de most először kapta meg a szobrot. A legjobb női mellékszereplő Mo'Nique lett a Precious-ben nyújtott - kellően taszító - alakításáért, a legjobb férfi mellékszereplő pedig Christoph Waltz, a Becstelen brigantyk zsidóvadász Hans Landája.

Európai nézők számára talán az idegen nyelvű film díjazottja okozta a legnagyobb meglepetést: sem a remekbe szabott A prófétá-t, sem a szintén kiváló A fehér szalag-ot nem díjazták, helyettük a nézőbarátabb, argentin El Secreto de Sus Ojos kapta az Oscart. De teljesen ez sem váratlan: az Akadémiának eddig sem igen volt ínyére a kemény európai nyomasztás, emlékezzünk csak a 4 hónap, 3 hét, 2 nap-ra, amelyet hiába díjaztak agyon Európában, még az Oscar-jelölésig sem jutott el.

Az újítások terén a show szervezői nem voltak túlzottan radikálisak: csináltak pár érdekesebb montázst, beszerveztek sok fiatal színészt díjátadónak és bedobtak egy horrorfilmes blokkot abban a reményben, hogy ezek megnyerik a fiatalabb nézők tetszését, de igazán nem sikerült új színt vinniük a gálába. Steve Martin és Alec Baldwin közel sem volt olyan vicces, mint ettől a párostól reméltük, és a köszönőbeszédek sem lettek érdekesebbek - bár erről nem a szervezők tehetnek. A legjobb film díjára jelölt alkotások számának ötről tízre emelése sem feltétlenül tett jót a díjátadó ritmusának: idén mintha némiképp elsikkadtak volna a kategória jelöltjei, mert a szokásos filmklip előtt villámgyors felkonferálásban volt csak részük.

Forrás: AFP
Steve Martin és Alec Baldwin, a 82. Oscar-díjátadó házigazdái | Nézz még több képet!

A díjátadó percről percre

Jeff Bridges, Sandra Bullock, George Clooney, Helen Mirren, Colin Firth, Carey Mulligan, Gabourey Sidibe és Morgan Freeman a színpadon, ők nyitják a show-t. Meg persze Neil Patrick Harris, ismertebb nevén Barney az Így jártam anyátokkal-ból, aki mindjárt dalra is fakad. Látványos nyitótánc sok hiányosan öltözött, tollakkal díszített táncosnővel.

Alec Baldwin és Steve Martin, a 82. Oscar-gála házigazdái az égből ereszkednek le. Úgy tűnik a kettősük egymás szívatására lesz kihegyezve. Elsőként Meryl Streepet veszik célba, aki minden idők legtöbbször jelölt színésznője - bár Martin inkább goffriban számolja Streep sikerét (utalás a Julie és Julie-ára és az Egyszerűen bonyolult-ra, mindkettő gasztrotémájú film). Kipécéznek jelölteket a közönség soraiból, mindenki kap egy közepesen gyenge poént, Martin pl. "damn"-nek (átkozott) ejti Helen Mirren "dame" címét. Aztán vissza Streephez, felemlegetik a szép emlékű édes hármasukat az Egyszerűen bonyolult-ból.

James Cameron bemutatása után az Avatar medúzaszerű lényei jelennek meg Martin és Baldwin feje körül. Felemlegetik, hogy Cameron és Bigelow egykor házasok voltak. Most pont egymás mögött (elöl Bigelow) ülnek. Sandra Bullock tapsot is kap a két házigazdától. "Ki ne szeretné Sandra Bullockot?" "Lehet, hogy ma este még kiderül." Jeff Bridgesnek is jár a nagy taps. Úgy tesznek, mintha nem emlékeznének, hogy ki a másik négy jelölt a legjobb férfi alakítás kategóriájában - jelezve, hogy lényegében biztos Bridges győzelme ma.

Penélope Cruz jön a Kilenc főtémájára és bejelenti a legjobb férfi mellékszereplő-díj jelöltjeit: Matt Damon, Woody Harrelson, Christopher Plummer, Stanley Tucci és Christoph Waltz. Az első díj a papírforma szerint alakul: Waltz kapja a szobrot a Becstelen brigantyk-ért, a zsidóvadász Hans Landa megformálásáért. Waltz el van ájulva, hogy egyszerre megkapta az Oscart és Penélope Cruzt is. A Becstelen brigantyk-at egy furcsa expedícióhoz hasonlítja, amiben megtalálta a helyét, és ami miatt most itt lehet. És tényleg: egy éve még senki se tudta, hogy ki ez az osztrák tévészínész.

Forrás: AFP
Christoph Waltz és Penélope Cruz az Oscar-gálán | Nézz még több képet!

Ryan Reynolds felkonferálja az első legjobb film-jelöltet, A szív bajnokai-t, és már jön is a klip a filmből. Aztán Cameron Diaz és Steve Carell érkezik az animációs jelöltekkel. Carell saját szépségéről áradozik, aztán elárulja, hogy a szövegét eredetileg Jude Law-nak írták. Egy klipben elevenednek meg a jelölt filmek figurái: Mr. Fox, Coraline, a nyugdíjas bácsi a Fel-ből és a többiek. Az Oscart kevéssé meglepő módon a mindenki által imádott Fel kapja.

Amanda Seyfriedet és Miley Cyrust úgy konferálja fel Martin, hogy két színésznő, akinek fogalma sincs róla, hogy Martin és Baldwin kicsoda. A legjobb betétdal díja következik, és egy kis újítás: nem adják elő az összes jelölt dalt élőben, mindegyik nóta csak egy rövid klipet kap, hogy ne aludjanak el a nézők. Az Oscart a Crazy Heart The Weary Kind című betétdaláért Ryan Bingham és T Bone Burnett kapja.

A következő legjobb film-jelöltet is egy jóképű, fiatal színész, Chris Pine konferálja fel. A film a District 9. Ezután Robert Downey Jr. és Tina Fey jelenti be a legjobb eredeti forgatókönyv jelöltjeit. Downey Jr. őrültebben néz ki mint valaha, vastag műanyagkeretes napszemüvegben és kék csokornyakkendőben feszít. Civódnak: Fey a színészeket robotnak tekintő forgatókönyvírókat, Downey Jr. a jó megjelenésű színészeket képviseli a vitában. Az Oscart Mark Boal kapja A bombák földjén-ért, aki eredetileg haditudósító volt, és saját élményei alapján írta a forgatókönyvet. A díjat a még mindig Irakban, illetve Afganisztánban szolgáló amerikai katonáknak is ajánlja. Ez A bombák földjén első díja ma este.

Forrás: AFP
Molly Ringwald és Matthew Broderick | Nézz még több képet!

Molly Ringwald és Matthew Broderick emlékszik a tavaly elhunyt John Hughesra, a tinifilmek királyára, aki többek közt a Meglógtam a ferrarival-t, a Nulladik órá-t és a Tizenhat szál gyertyá-t rendezte, és aki mindkettőjüket elindította a pályán. Itt vannak a többiek is a Hughes-filmekből, köztük Maculay Culkin (a Reszkessetek betörők! forgatókönyve is Hughes-munka), aki idén lesz 30, de még mindig 12-nek néz ki.

Máris megtört a szép fiatal férfiak sora: Samuel L. Jackson konferálja fel a Fel-t, amit nem csak az animációs, hanem a legjobb film kategóriában is jelöltek. Viszont vannak szép fiatal nők: Carey Mulligan és Zoe Saldana vezeti fel a rövidfilmes díjakat. Egy friss ötlet: egy bejátszásban megszólalnak menő rendezők, akik fiatalon, rövidfilmmel nyertek Oscart, például Taylor Hackford és John Lasseter, és a rövidfilmes díj jelentőségét ecsetelik.

A legjobb animációs rövidfilm Nicolas Schmerkin Logoramá-ja (itt nézheted meg a filmet). Megköszöni a díjat a háromezer nem hivatalos szponzornak, aki megjelenik a filmben - ezzel arra utal, hogy a film márkalogókból épül fel. A kisfilmet hat év volt elkészíteni, úgyhogy Schmerkin úgy saccolja, kábé harminchat év múlva ugyanitt áll majd az első nagyjátékfilmjével.

A legjobb rövid dokumentumfilm Roger Ross Williams és Elinor Burkett Music by Prudence-e. A legjobb élőszereplős rövidfilm pedig Joachim Bach és Tivi Magnusson The New Tenants-e.

Forrás: AFP
Carey Mulligan és Zoe Saldana | Nézz még több képet!

Ben Stiller naavinak öltözve (még hosszú kék farka is van, nézd meg) érkezik és naavi nyelven beszél. Aztán szerencsére áttér angolra, és kiderül, hogy a legjobb smink díját fogja bejelenteni. Három jelölt van, az Il Divo, a Star Trek és Az ifjú Viktória királynő; a Star Trek nyer. A sminkescsapat egyik tagja az első, aki utal arra, hogy a hosszú köszönőlistáját majd a kulisszák mögött készülő videón fogja elmondani - eddig nem tűnik úgy, hogy a show producereinek sikerült volna gyökeresen megreformálniuk a beszédek stílusát, bármennyire is szerették volna.

Jeff Bridges konferálja fel a Coen testvérek legjobb film-díjra jelölt A Serious Man-jét, majd Jake Gyllenhaal és Rachel McAdams vezeti fel a legjobb adaptált forgatókönyv díját. A Precious írója, Geoffrey Fletcher viheti haza a szobrot. Fletcher nagyon megilletődötten sorolja a köszönetnyilvánításait, Lee Daniels, a Precious rendezője majdnem ugyanolyan megilletődötten nézi lentről.

Robin Williams jelenti be a legjobb női mellékszereplő díját. A jelöltek: Penélope Cruz, Vera Farmiga, Maggie Gyllenhaal, Anna Kendrick és Mo'Nique. A második színészi kategóriában sincs meglepetés: az Oscar Mo'nique-é a Precious-ben megformált igencsak antipatikus figuráért. Megköszöni az Akadémiának, hogy bebizonyították, a díj szólhat az alakításról is és nem csak a politikáról.

Forrás: AFP
Mo'Nique az Oscar-díjával | Nézz még több képet!

Az erősen lefogyott és rózsaszín selyemruhájában ragyogó Queen Latifah jelenti be az életműdíjakat: ahogy korábban kihirdették, Lauren Bacall, Roger Corman és Gordon Willis kapja az elismerést.

Colin Firth konferálja fel a következő legjobb film-jelöltet, az Egy lányról-t, aztán Sigourney Weaver jelenti be a legjobb látványterv jelöltjeit. Az Avatar kapja a szobrot, a kilenc jelölésükből ma este ezt sikerült elsőként díjra váltaniuk.

Tom Ford divattervező, rendező és Sarah Jessica Parker Az ifjú Viktória királynő jelmeztervezőjének, Sandy Powellnek adják át a legjobb jelmez díját. Powellnek ez már a harmadik Oscarja (a Szerelemes Shakespeare-ért és az Aviátor-ért nyert korábban). Nagyon jó fej: a szobrot azoknak a jelmeztervezőknek ajánlja, akik napjainkban játszódó filmekhez terveznek ruhákat és ezért általában nem kapnak annyi figyelmet és elismerést, mint azok, akik kosztümös filmeken dolgoznak.

Charlize Theron konferálja fel a Precious-t, a hatodik legjobb film-jelöltet. Utána megint Martiné és Baldwiné a terep, akik egy Paranormal Activity-t parodizáló szkeccsben egy hotelszobában alszanak egymás hegyén-hátán egy franciaágyban. A leghorrorisztikusabb történés az éjszaka folyamán, hogy Baldwin leesik az ágyról.

A fiatal nézők kedvéért megérkezett az Alkonyat-ból Taylor Lautner és Kristen Stewart, és a horror műfaját dicsőítő klipet vezetnek fel. Van itt minden a Pszichó-tól a Bárányok hallgatnak-ig és tovább. Tarantino elégedetten vigyorog - ő is bekerült az Alkonyattól pirkadatig-gal.

A hangvágás és -keverés díját Zac Efron és Anna Kendrick adja át, de előbb Morgan Freeman narrál egy klipet, ami a hangvágók és keverők feladatának fontosságát ecseteli A sötét lovag példáján. A legjobb hangvágás és keverés díja is A bombák földjén-é, ami izgalmas fejlemény: az Avatar ebben a két technikai kategóriában nem jut díjhoz.

Forrás: AFP
Kathryn Bigelow és James Cameron A bombák földjén hangvágás-díjának bejelentésekor

Elizabeth Banks gratulál a tudományos díjak nyerteseinek (ezeket már korábban kiosztották). Szép szürkés-ezüstös estélyit visel. Úgy tűnik, idén ez a legmenőbb szín.

John Travolta mutatja be a Becstelen brigantyk-at (a hetedik legjobb film-jelölt). Színre lép Sandra Bullock, aki szerint az operatőr legfontosabb feladata, hogy gondoskodjon róla, hogy ő jól nézzen ki a filmben. A legjobb operatőr díját az Avatar-t fényképező Mauro Fiorénak adja át, akinek ez az első jelölése, és korábban olyanokat fényképezett, mint a Kiképzés vagy A királyság. Fiora olaszul üdvözli a hazáját, Itáliát.

Demi Moore konferálja fel az Oscar legszomorúbb-legszebb pillanatát, az elhunyt filmesekre emlékező klipet. James Taylor a Beatles In My Life című dalával festi alá a montázst, amiben feltűnik többek közt David Carradine, Brittany Murphy, Michael Jackson, Natasha Richardson és Karl Malden is.

Jennifer Lopez és Sam Worthington adják át a legjobb filmzene díját, de előbb egy táncprodukciót láthatunk, amiben a jelölt filmek fő zenei témáit dolgozták fel. Pont az ilyen betéteket lett volna érdemes kiirtani a pörgősebb gála érdekében, rövid filmklipek szerencsésebbek lettek volna. Az Oscart a Fel zenéjéért Michael Giacchino kapja.

Gerard Butler és Bradley Cooper adják át a legjobb vizuális trükk díját, amit nem meglepő módon az Avatar alkotói vihetnek haza. Ez James Cameron filmjének a harmadik szobra. Aztán Jason Bateman gyorsan felkonferálja az Egek urá-t, ami számára azért volt nagy élmény, mert dirigálhatott benne George Clooney-nak.

Baldwin felkonferálja az első hollywoodi forgatókönyvírót, akinek sikerült becsajoznia: Matt Damon adja át a legjobb dokumentumfilm díját. Az elismerést Louie Psihoyos és Fisher Stevens The Cove-ja kapja, amely delfinek lemészárlásáról szól, és állítólag olyan izgalmas, mint egy thriller.

Tyler Perry jelenti be a legjobb vágás jelöltjeit. A bombák földjén két vágója kapja a díjat. Ez Bigelow filmjének negyedik elismerése ma este.

Forrás: AFP
Pedro Almodóvar és Quentin Tarantino | Nézz még több képet!

Keanu Reeves konferálja fel A bombák földjén-klipet, aztán átadja a színpadot Pedro Almodóvarnak és Quentin Tarantinónak. Almodóvar azt állítja, egy szót sem ért Tarantino filmjeiből. A legjobb idegen nyelvű film díja következik. A fehér szalag és A próféta egyaránt hoppon marad: a könnyebben fogyasztható, romantikus-izgalmas argentin El Secreto de Sus Ojos, Juan Jose Campanella filmje kapja a díjat. És el is érkeztünk az utolsó legjobb film-jelölthöz: Kathy Bates konferálja fel az Avatar-t.

A legjobb férfi alakítás díjának felvezetéséhez öt színész jön a színpadra. Idén marad a tavaly bevezetett rendszer, hogy egy-egy színpadon álló színész személyesen megszólít és bemutat egy-egy jelöltet, de ebben az évben nem (feltétlenül) korábbi Oscar-díjasokat kértek fel erre a feladatra, hanem olyan színészeket, akik most vagy korábban dolgoztak a jelöltekkel. Michelle Pfeiffer mesél az Azok a csodálatos Baker fiúk forgatásáról, amiben Jeff Bridgeszel játszott. Ahogy dicséri, Bridges láthatóan elérzékenyül. Vera Farmiga szól George Clooney-hoz, a partneréhez az Egek urá-ban, aki minden jó tulajdonsága mellett még rókának is kiváló. Julianne Moore az A Single Man-en dolgozott együtt először Colin Firth-szel, aki minden előzetes elvárását felülmúlta. Tim Robbins beszél Morgan Freemanről, akit az Invictus-ért jelöltek - a kapocs a két színész közt A remény rabjai. Colin Farrell S.W.A.T.-os emlékeit eleveníti fel Jeremy Rennerrel.

Forrás: AFP
Jeff Bridges a Crazy Heart-ban nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjával | Még több kép

Szokás szerint a tavalyi legjobb női alakítás-nyertes, azaz Kate Winslet adja át az Oscar-díjat, mégpedig Jeff Bridgesnek a Crazy Heart-ért, amelyben a színész egy alkoholista zenészt játszik. Bridges röhögcsél és kurjongat, és az ég felé emelve a tekintetét köszönetet mond a szüleinek, akik imádták a showbusinesst. Nagy elánnal, vidáman beszél, üdítő az elfúló hangú köszönetnyilvánítások sokasága mellett. Sok mindenkinek köszönetet mond, köztük Sue-nak a feleségének, akivel már 33 éve együtt vannak.

A legjobb női alakítás díja a következő. Forest Whitaker, aki a Majd elválik-ban rendezte Sandra Bullockot, méltatja a színésznőt A szív bajnokai-ért. Michael Sheen, aki A királynő-ben játszott Helen Mirrennel, a The Last Station-ért dicséri Mirrent, és elárulja, hogy nagyon vonzónak találta, amikor együtt dolgoztak, csak az zavarta picit, hogy az angol királynőnek tetkói voltak. Peter Sarsgaard büszkén kijelenti, hogy Carey Mulligan kétszer is beleszeretett, mert ez nem csak az Egy lányról-ban, hanem egy színdarabban is megesett már. Oprah Winfrey, a Precious producere szól Gabourey Sidibéhez, a Precious főszereplőjéhez. Stanley Tucci is vallomást tesz: évek óta szerelmes Meryl Streepbe, partnerébe a Julie & Juliá-ban. Tucci javasolja, hogy határozzák meg maximum 16-ban az egy személyre jutó Oscar-jelölések számát, és még egyszer ne kelljen elmondania senkinek Streepről, hogy ő a legjobb.

A tavalyi színész-nyertes, Sean Penn adja át a díjat, amit Sandra Bullock vihet haza. Bullock nem mosolyog, ahogy kimegy a színpadra. "Tényleg megérdemeltem ezt vagy csak bejött a kifárasztó-taktikám?" - kérdezi. Mindegyik riválisát megemlíti név szerint, Streepnél azt emeli ki, hogy zseniálisan csókol. Az elején nagyon összeszedetten beszélt, de aztán jönnek a könnyek.

Forrás: AFP
Kathryn Bigelow a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjjal | Nézz még több képet!

Barbra Streisand jelenti be a legjobb rendező díjának jelöltjeit, kiemeli, hogy az Oscar történetében ma először nyerhet egy nő vagy egy afroamerikai. Megint egy klassz újítás: a klipben olyanok méltatják a jelölteket, akik a filmen dolgoztak velük. A nyertes Kathryn Bigelow, A bombák földjén rendezője. Lihegve köszöni meg az Akadémia összes tagjának, Mark Boalnak, sok más embernek, és azoknak ajánlja a díjat, akik az életüket kockáztatják a hazájukért.

Tom Hanks jelenti be a legjobb filmet, nem teketóriázik egy pillanatig sem, hanem közli, hogy A bombák földjén viszi haza az Oscart. Ez sem meglepő, de szép. Nem csak a producerek vonulnak ki a színpadra, hanem a főszereplők is, összekapaszkodva. Az egyre kevésbé összeszedetten beszélő Bigelow most már két Oscart szorongat, ami nem kis teljesítmény, mert egyenként kb. 4 kilósak.