Oscar 2012: A The Artist a legjobb film, Meryl Streep a legjobb színésznő

Oscar 2012, Jean Dujardin
Vágólapra másolva!
A hétfő hajnali 84. Oscar-díjkiosztó gáláról a The Artist öt díjat vitt haza, köztük a legjobb film, rendezés és férfi főszereplő díját. A legjobb női főszereplő Meryl Streep lett. Martin Scorsese A leleményes Hugója a technikai kategóriákban kapott öt elismerést.
Vágólapra másolva!

A 84. Oscar-díjkiosztó tartogatott pár meglepetést, de a legfontosabb kategóriákban az előre jelzett eredményt hozta: Michel Hazanavicius tíz kategóriában jelölt The Artist című fekete-fehér némafilmje vitte haza a legjelentősebb elismeréseket. A film öt szobrot kapott: a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő (Jean Dujardin), legjobb zene és legjobb kosztüm díját zsebelte be.

Az este legnagyobb meglepetése az volt, hogy a legjobb női főszereplő kategóriában nem Viola Davis (A segítség) győzedelmeskedett, annak ellenére, hogy a színészi kamara Oscart általában előrejelző díját ő kapta január végén. Helyette Meryl Streepet tüntette ki az Akadémia Margaret Thatcher megformálásáért A Vaslady-ben. Streepnek igencsak kijárt már ez az elismerés: bár volt már két Oscarja, ezeket '80-ban és '83-ban nyerte, és összesen tizenhétszer jelölték, tehát tizennégyszer üres kézzel ment haza.

A mellékszereplői díjak viszont a papírforma szerint alakultak: a legjobb férfi mellékszereplő Christopher Plummer lett, aki a Kezdők-ben Ewan McGregor meleg apukáját játszotta, a legjobb női mellékszereplő pedig Octavia Spencer A segítség öntudatos házvezetőnőjének megformálásáért. Spencer mindössze a hatodik fekete színésznő, aki Oscart nyert.

Idén Martin Scorsese A leleményes Hugo című látványos mesefilmjét jelölték a legtöbb díjra: a film tizenegy jelöléséből szintén ötöt tudott díjra váltani, azonban ezek a győzelmek mind a technikai kategóriákban születtek meg: a legjobb operatőr (Robert Richardson), látványterv, hangvágás, hangkeverés és vizuális trükkök díját kapta meg a film.

Woody Allen megkapta negyedik Oscarját az Éjfélkor Párizsban forgatókönyvéért, Alexander Payne pedig a másodikat az Utódok adaptált forgatókönyvéért. A legjobb idegen nyelvű film díját a Nader és Simin - Egy elválás története nyerte, így ez lett az első Oscar-díjas iráni film.

A gálát 2004 óta először megint Billy Crystal vezette, akire nem lehet ráfogni, hogy sziporkázott volna, de ezzel nem lógott ki a sorból: a gegírók szabadságra mehettek, mert emberemlékezet óta ez volt a leghumortalanabb, legérdektelenebb Oscar-díjkiosztó. Még Sacha Baron Cohen se csinált semmi balhét, csak közel-keleti diktátornak öltözve, integetve végigment a vörös szőnyegen. A szervezők előzetesen azt ígérték, hogy a mozi varázsát állítják majd a gála középpontjába, de a műsort megszakító klipek, amikben sztárok beszéltek arról, hogy miért fontos számukra a mozi, nem személyesek és viccesek voltak, hanem semmitmondók és nyálasak.

* * *

A vörös szőnyeges bevonulás:

Megérkezett a vörös szőnyegre George Clooney és a barátnője. A legjobb férfi főszereplő kategóriában jelölt Clooney szerint nem neki, hanem Jean Dujardinnek, a The Artist főszereplőjének kell ma este köszönőbeszéddel készülnie. Clooney-t három kategóriában is jelölték, de ő inkább a legjobb betétdalért szeretne nyerni. Azt mondja, csak azért sikítoznak a rajongók, amikor meglátják, mert fizetett nekik.

Forrás: AFP
George Clooney és barátnője, Stacy Keibler | További képekért kattintson a fotóra!

Judd Apatow szerint Jonah Hillnek nem sok esélye van a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, mert még nem múlt el hatvan. Ezzel arra utal, hogy a kategória átlagéletkora igencsak magas idén: Christopher Plummer és Max von Sydow 82, Nick Nolte 71 és Kenneth Branagh is 51 éves már. Állítólag befutott Sacha Baron Cohen, de sajnos Octavia Spencert, a legjobb női mellékszereplő kategória fő esélyesét mutatják. Octavia a barátainak üzen. Hol a diktátor?!

Viola Davis úgy volt a fejemben, ahogy A segítség-ben festett, de a rövid vörösesbarna hajával kifejezetten szexi és menő. A lefogyott Jonah Hill viszont furán fest, talán azért, mert kicsit beesett az arca és karikás a szeme. Na, itt a diktátor! Jonah Hill nem túl lelkes kommentje: "vicces csávó". Aztán kiderül, hogy amikor húszéves volt, Hill íróként dolgozott Cohennek. A diktátornak öltözött Cohent két pornószínésznőnek tűnő, katonaruhás nő kíséri.

Jean Dujardin aranyos francia akcentusával azt mondja, hogy "irracionális"-nak és "absztrakt"-nak érzi, hogy itt van. Némán tátog a kamerába illusztrálva a megfelelő némafilmes játékstílust. Elárulja, hogy első dolga az volt a The Artist forgatásának befejezése után, hogy leborotválta filmbeli bajszát. Zack Galifianakis pedig arról beszél, hogy kivételesen megfürdött és még a bajszát is megmosta az Oscar tiszteletére.

Forrás: AFP
Michelle Williams Emma Stone

Emma Stone-nak gyönyörűen áll a piros estélyi! Persze ő bármiben jól nézne ki. Jennifer Lopeznek csaknem derékig ér a dekoltázsa, de kevésbé dekoratív, mint Emma. Michelle Williams arról mesél, hogy gyanútlan idegeneken gyakorolta a Marilyn Monroe-skodást, például a postásnak Monroe-ként nyitott ajtót.

Egy klipben sztárok anyukái nyilatkoznak a gyerekeikről. Gary Oldman anyukája cuki nénike. Melissa McCarthy és anyukája a vörös szönyegen. Melissa máris elérzékenyült.

Tina Fey követeli, hogy Billy Crystal, az este házigazdája nagy zenés számmal nyisson, ahogy régen mindig szokott. Esélyes, hogy megkapja.

Penélope Cruz elmondja, hogy a testvérével divatmárkát alapítottak. A lila estélyije csodás, de a (direkt) felemás frizurája kicsit furcsa az egyik oldalon. Cameron Diaz a Gucci-ruhájáról áradozik, de beismeri, hogy az uszály kicsit nehéz.

Forrás: AFP
Cameron DiazPenélope Cruz

Bradley Cooper furán fest bajszosan, Gwyneth Paltrow pedig palástban. Glenn Close viszont meglehetősen odatette magát. Bár őt meg utoljára Albert Nobbsként láttuk, ahhoz képest nem nehéz jól kinézni.

Sandra Bullock vicceskedve megjegyzi, hogy a Rém hangosan és irtó közel-beli partnere, Tom Hanks kissé arrogáns fazon, de aztán persze agyondicséri. És még a feleségét is. A tavalyi legjobb női főszereplő nyertes Natalie Portman azt mondja, tavaly annyira izgult, hogy szinte magánál se volt, ma viszont van ideje a többiek ruháit nézegetni. Ő is pirosban van. Végül a gála kezdete előtt Tom Hanks megmutatja a folyosót, amin a nyertesek végigmennek a sajtószobába, ahol a díj átvétele után a fotók készülnek róluk, és magát a sajtószobát is.

* * *

Az Oscar-díjkiosztó percről percre:

Elsőként Morgan Freeman lép a színpadra, aki a mozi varázsáról beszél. A vásznon máris egy részlet a The Artist-ból, kissé átköltve. Aztán Clooney, aki haldokló felesége helyett Billy Crystalt csókolja életre. Crystal a Pénzcsináló baseball-menedzsereinek panaszkodik, hogy nincsenek viccei, aztán az Éjfélkor Párizsban-ba csöppenve kap jó tanácsokat. A segítség-ben vitázik Octavia Spencerrel, és a pitéről a Koszorúslányok hányós jelenetébe ugrunk. Megtapizza a 3D-s Tom Cruise-t, aztán kiugrik az ablakon egyenesen a Tintin kalandjai-ba.

Forrás: AFP
Billy Crystal

Billy Crystal a színpadon. Idén kilencedszer vezeti ő a show-t, legutóbb 2004-ben volt Oscar-házigazda. A felvezetőszövege gyenge, de aztán dalra fakad, beteljesítve Bullock álmát. A szövegbe szokás szerint beleszövi a jelölteket, Brad Pittet például azzal vigasztalja a nótában, hogy ha nem is fog nyerni, a gála utáni partyn ehet majd sütit. Az élet fájá-tól szerinte Isten is kiakadt. Nem röhögtük halálra magunkat.

Tom Hanks jelenti be az első díjat, ami az operatőri. Az Oscart A leleményes Hugo-ért Robert Richardson kapja, akinek ez a harmadik Oscar-díja. Ez máris meglepetés, mert a The Artist-ot vagy Az élet fájá-t tartották esélyesnek ebben a kategóriában. Már jön is a látványtervezés díja, és ezt is A leleményes Hugo viszi el. Úgy fest, a The Artist nem tarol le minden kategóriát.

Billy Crystal dicséri a mozibajárás élményét, és egy klip jön Titanic-kal, Avatar-ral, Amélie-vel. Eddig elég régimódi és ötlettelen stílusban ünnepli ez a díjátadó a mozi szépségét.

Cameron Diaz és Jennifer Lopez adja át a legjobb kosztüm díját. Ez már a The Artist-nak megy, pontosabban Mark Bridges kosztümtervezőnek. Nem felejt el köszönetet mondani Harvey Weinsteinnek, nem fogják leüvölteni a fejét. A legjobb smink díját pedig A Vaslady sminkesei kapják, akik Meryl Streepet Margaret Thatcherré változtatták.

Forrás: AFP
Jennifer Lopez és Cameron Diaz | További képekért kattintson a fotóra!

Újabb klip következik, amiben sztárok az első meghatározó filmélményükről mesélnek. Sajnos inkább uncsi áradozásokat nyomnak arról, hogy milyen csodás dolog ott ülni a moziban, mint vicces kis anekdotákat.

Sandra Bullock a színen. A legjobb idegen nyelvű film díja jön. Mivel Kínában 1,2 milliárd ember él, kicsit Kínaiul fog beszélni - mondja, és elkezdi nyomni németül. A díjat nagyon megérdemelt módon a Nader és Simin - Egy elválás története kapja. Ez az első alkalom, hogy iráni film Oscar-díjat nyer.

Christian Bale, a tavalyi legjobb férfi mellékszereplő-díjas adja át a legjobb női mellékszereplő díját. Nincs meglepetés: Octavia Spencer kapja A segítség-ért. Ő mindössze a hatodik fekete színésznő, aki Oscart nyer. Hatalmas ováció köszönti, könnyek közt mond köszönetet. Ő talán az első az Oscar történetében, aki azt kéri, hogy keverjék le, mert belezavarodik a beszédébe.

Billy Crystal arról beszél, hogy A segítség után szeretett volna megölelni egy fekete nőt, de ehhez Beverly Hillstől legalább 45 mérföldet kell autózni. Fekete-fehér klip jön az 1939-es Óz, a csodák csodája tesztvetítéséről. Úgy tűnik, ebbe a szkeccsbe se sikerült poénokat írni.

Forrás: AFP
Octavia Spencer | További képekért kattintson a fotóra!

Tina Fey és Bradley Cooper konferálja fel a legjobb vágás díját. A tetovált lány vágói kapják. Na, legalább egy csontot dobtak Fincher filmjének is, habár sovány vigasz. A legjobb hangvágás megint A leleményes Hugó-é. Ez a harmadik díjuk az este. A legjobb hangkeverést is megkapják, négy. Valószínűleg nagyjából itt a vége a Hugo díjainak, de poén lenne, ha nem így volna, akkor legalább meglepődnénk.

Breki és Miss Röfi egy páholyból jelentkeznek be első moziélményükről mesélve. Röfi meg van sértődve, hogy nem állhattak a színpadra. A vásznon olyan filmklasszikusok jelennek meg, mint például a Metropolis, előtte pedig a Cirque du Soleil produkciója összekombinálva azzal, ami a vásznon megy. Nemcsak a színpadot használják, belebegnek a nézőtér fölé is. Jól néz ki, még Clooney is mosolyogva bámul.

Gwyneth Paltrow jön immár palást nélkül és Robert Downey Jr. egy kétszemélyes filmstábbal, mert, mint mondja, egy dokumentumfilmet forgatnak "The Presenter" címmel. A legjobb dokumentumfilm jön. Downey Jr. az utánahurcolt steadycambe beszél. Az Undefeated című film nyer, ami egy amerikaifoci-csapatról szól. Az alkotók bocsánatot kérnek attól a haverjuktól, akit lehülyéztek, mert azt mondta, Oscart fognak kapni a filmjükért.

Forrás: AFP
Robert Downey Jr. és Gwyneth Paltrow

Chris Rock eloszlatja a mítoszt, hogy az animációs film nehéz műfaj, azt illusztrálva, milyen könnyű animációs filmet szinkronizálni. A legjobb animációs film a Rango. Gore Verbinski köszönőbeszédében megemlíti, hogy maga sem tudja, hogy gyerekfilm-e a Rango.

Ben Stiller és Emma Stone a színpadon. Ők se viccesek, de Stone legalább bájos, ahogy idétlenkedik azzal, hogy kiélvezi az első alkalmat, amikor díjat ad át. A vizuális trükkök díját konferálják fel, amit A leleményes Hugo kap. Ötnél tartanak! Ez a fickó is elsősorban Scorsesenek mond köszönetet, mint eddigi kollégái mind - érthető módon.

A tavalyi legjobb női mellékszereplő nyertes, Melissa Leo adja át a legjobb férfi mellékszereplő díjat. Ez is borítékolva volt: Christopher Plummer kapja a Kezdők-ért. A 82 éves színésznek ez még csak a második jelölése volt, és ezzel a díjjal ő lett a legidősebb színész, aki valaha Oscart nyert. Állva tapsolnak neki. Plummer a szoborhoz beszél: "hol voltál egész életemben?". Aztán bevallja, hogy amint megszületett, elkezdte gyakorolni a köszönőbeszédét, de az már olyan régen volt, hogy nem emlékszik rá. A feleségének mond utoljára köszönetet, aki szerinte Nobel békedíjat érdemelne.

Forrás: AFP
Christopher Plummer | További képekért kattintson a fotóra!

Billy Crystal azt állítja, gondolatolvasó. Szerinte Brad Pitt a hat darab rá váró szülői értekezleten tűnődik éppen. Martin Scorsese hadarva instruáló gondolatait egész jól utánozza. Ezután az Amerikai Filmakadémia elnöke köszönetet mond mindenkinek, jó uncsi, majd Billy Crystal megköszöni neki, hogy így felajzotta a tömeget, és "Mr. Izgalom"-nak szólítja. Ez legalább találó.

Penélope Cruz és Owen Wilson adják át a legjobb filmzene díját. A The Artist zeneszerzője, Ludovic Bource kapja. Először a többi jelöltnek mond köszönetet. Will Ferrell és Zach Galifianakis hófehér frakkban, cintányérokkal jönnek, hogy átadják a legjobb betétdal díját. Két jelölt van csak: a díjat a Man or Muppet kapja a Muppets-ből, a Rio hoppon marad. Hatalmas poén: bénáznak a cintányérokkal, leejtik őket. Közben egy ismételten fölösleges közjáték: régimódi áruslányok popcornt osztogatnak a nézőknek.

Billy Crystal "az eredeti tetovált lány"-ként konferálja fel Angelina Jolie-t. Jolie mindig is vékony volt, de most tényleg ijesztően vékonyak a karjai. A legjobb adaptált forgatókönyv díja következik: Alexander Payne és két írótársa kapja az Utódok-ért. Az anyjának ajánlja a díjat, mert miután megnyerte az első Oscarját a Kerülőutak-ért, az anyja megígértette vele, hogy akárcsak Javier Bardem, legközelebb ő is ezt teszi. A legjobb eredeti forgatókönyv Oscarja pedig Woody Allené az Éjfélkor Párizsban-ért. Woody nem jár díjátadókra, természetesen most sem jött el. Ez a negyedik Oscarja, korábban az Annie Hall rendezéséért és forgatókönyvéért, illetve a Hannah és nővérei forgatókönyvéért kapott szobrot.

Forrás: AFP
Angelina Jolie | További képekért kattintson a fotóra!

Sacha Baron Cohen szinte már vicces: az újabb mozis klipben azt mondja, hogy "olyan filmeket csinálok, amiket én magam szívesen megnéznék. És én az ilyen beteg dolgokat nézném." Ezután Milla Jovovich elmeséli a korábban átadott tíz technikai díjat.

Jönnek a Koszorúslány-csajok. Kristen Wiignek nem áll túl jól a bőrével szinte egyszínű ruha, amit visel, Maya Rudolph lilája teljesen elnyomja. A legjobb élőszereplős rövidfilm a The Shore című északír film. A legjobb rövid dokumentumfilm a Saving Face. A legjobb rövid animációs film a The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore.

Michael Douglas konferálja fel a legjobb rendezés díját. Michel Hazanavicius kapja a The Artist-ért. A felesége, Bérénice Bejo nagyon édes mosollyal nézi a férjét a színpadon. Hazanavicius megköszöni az Oscart Uggie-nak, a filmbeli kutyának is.

Forrás: AFP
Michel Hazanavicius | További képekért kattintson a fotóra!

Billy Crystal szerint Meryl Streep külön Oscart érdemel azért, mert már tizennégyszer ült a közönség soraiban jelöltként úgy, hogy nem ő nyert, és el kellett játszania a lelkest. Streep a korábban átadott életműdíjakat konferálja fel, amit James Earl Jones színész (Darth Vader hangja) és Dick Smith sminkes kapott. Oprah Winfrey a Jean Hersholt-díjat kapta meg.

Jön a tavalyi év halottjaira emlékező klip. Benne többek közt Jane Russell, Ken Russell, Whitney Houston, Peter Falk, Sidney Lumet, Steve Jobs, Ben Gazzara és Elizabeth Taylor. Utána a színészek még egy klipben sorolják a közhelyeket a mozi és a filmkészítés csodájáról.

Natalie Portman adja át a legjobb férfi főszereplő díját. Egyenként megszólítja és dicséri a jelölteket. Kár, hogy feltűnően olvassa a szövegeket, ez némiképp aláássa a személyességet. A szobrot Jean Dujardin, a The Artist főszereplője viszi haza. Ez az első alkalom, hogy a legjobb férfi főszereplő kategóriában francia színész nyer. "Szeretem az országotokat!" - kezdi a beszédét. Douglas Fairbanksnek köszöni az inspirációt. A végén nagy köszönömöt kiabál franciául.

Forrás: AFP
Jean Dujardin | További képekért kattintson a fotóra!

Colin Firth az előbb Natalie-nál megismert módszerrel szólítja meg a női főszereplő díj jelöltjeit. Viola Davis máris teljesen meg van hatódva. Firth is olvas, de legalább Merylről van személyes élménye a Mamma Mia! miatt. Most különösen érződik, hogy sokkal jobb volt az a módszer, amikor minden jelölthöz hívtak külön felkonferálót, olyat, akinek tényleg volt mit mondania a jelöltnek. És az Oscart Meryl Streep nyeri A Vaslady-ért, nem pedig Viola Davis A segítség-ért! Na, ez végre egy kicsit meglepő. Mintha Streep megkönnyebbülten sóhajtana. Ő viszont úgy érzi, hogy "amikor kimondták a nevemet, úgy éreztem, fél Amerika sóhajt, hogy 'na ne már, hogy megint ő!'. De sebaj." Kijelenti, hogy tudja, hogy soha többé nem fog itt állni. Streepnek ez volt a 17. jelölése, és korábban csak kétszer nyert, '80-ban a Kramer kontra Kramer-rel és '83-ban a Sophie választásá-val.

Forrás: AFP
Meryl Streep | További képekért kattintson a fotóra!

Végül Tom Cruise adja át a legjobb film díját. A kilenc jelöltből a The Artist nyer - nincs meglepetés. Hazanavicius a gyerekeinek üzeni, hogy mivel Párizsban reggel 6 van, rögtön menjenek aludni.

* * *

A 2012-es Oscar-díj jelöltjei és győztesei (pirossal kiemelve):

Legjobb film:

The Artist - A némafilmes (rendező: Michel Hazanavicius)
Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris, rendező: Woody Allen)
Az élet fája (Tree of Life, rendező: Terrence Malick)
Hadak útján (War Horse, rendező: Steven Spielberg)
A leleményes Hugo (Hugo, rendező: Martin Scorsese)
Pénzcsináló (Moneyball, rendező: Bennett Miller)
A segítség (The Help, rendező: Tate Taylor)
Utódok (The Descendants, rendező: Alexander Payne)
Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud and Incredibly Close, rendező: Stephen Daldry)

Legjobb rendező:

Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Michel Hazanavicius (The Artist - A némafilmes)
Terrence Malick (Az élet fája)
Alexander Payne (Utódok)
Martin Scorsese (A leleményes Hugo)

Legjobb férfi főszereplő:

Demián Bichir (A Better Life)
George Clooney (Utódok)
Jean Dujardin (The Artist - A némafilmes)
Gary Oldman (Suszter, szabó, baka, kém)
Brad Pitt (Pénzcsináló)

Legjobb női főszereplő:

Glenn Close (Albert Nobbs)
Viola Davis (A segítség)
Rooney Mara (A tetovált lány)
Meryl Streep (A Vaslady)
Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Kenneth Branagh (Egy hét Marilynnel)
Jonah Hill (Pénzcsináló)
Nick Nolte (Warrior)
Christopher Plummer (Kezdők)
Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel)

Legjobb női mellékszereplő:

Berenice Bejo (The Artist - A némafilmes)
Jessica Chastain (A segítség)
Melissa McCarthy (Koszorúslányok)
Janet McTeer (Albert Nobbs)
Octavia Spencer (A segítség)

Legjobb külföldi film:

Bullhead (Belgium)
Footnote (Izrael)
In Darkness (Lengyelország)
Nader és Simin - Egy elválás története (Irán)
Monsieur Lazhar (Kanada)

Legjobb eredeti forgatókönyv:

The Artist - A némafilmes
Éjfélkor Párizsban
Koszorúslányok
Margin Call
Nader és Simin - Egy elvállás története

Legjobb adaptált forgatókönyv:

A hatalom árnyékában
A leleményes Hugo
Pénzcsináló
Suszter, szabó, baka, kém
Utódok

Legjobb operatőr:

The Artist - A némafilmes (Guillaume Schiffman)
A tetovált lány (Jeff Cronenweth)
A leleményes Hugo (Robert Richardson)
Az élet fája (Emmanuel Lubezki)
Hadak útján (Janusz Kaminski)

Legjobb animációs film:

Chico and Rita
Csizmás, a kandúr
Egy macska kettős élete
Kung Fu Panda 2
Rango

Legjobb látványterv:

The Artist
Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2
A leleményes Hugo
Éjfélkor Párizsban
Hadak útján

Legjobb kosztüm:

Anonymous
The Artist
A leleményes Hugo
Jane Eyre
W. E.

Legjobb vágás:

The Artist
Utódok
A tetovált lány
A leleményes Hugo
Pénzcsináló

Legjobb smink:

Albert Nobbs
Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2
A Vaslady

Legjobb filmzene:

Tintin kalandjai (John Williams)
The Artist (Ludovic Bource)
A leleményes Hugo (Howard Shore)
Suszter, szabó, baka, kém (Alberto Iglesias)
Hadak útján (John Williams)

Legjobb betétdal:

Man or Muppet a Muppets-ből
Real in Rio a Rió-ból

Legjobb hangvágás:

Drive
A tetovált lány
A leleményes Hugo
Transformers 3
Hadak útján

Legjobb hangkeverés:

A tetovált lány
A leleményes Hugo
Pénzcsináló
Transformers 3
Hadak útján

Legjobb vizuális trükk:

Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2
A leleményes Hugo
Vasököl
A majmok bolygója: Lázadás
Transformers 3

Legjobb egész estés dokumentumfilm:

Hell and Back Again (Danfung Dennis és Mike Lerner)
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (Marshall Curry és Sam Cullman)
Paradise Lost 3: Purgatory (Charles Ferguson és Audrey Marrs)
Pina 3D (Wim Wenders és Gian-Piero Ringel)
Undefeated (TJ Martin, Dan Lindsay és Richard Middlemas)

Legjobb rövid dokumentumfilm:

The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Rights Movement
God Is the Bigger Elvis
Incident in New Baghdad
Saving Face
The Tsunami and the Cherry Blossom

Legjobb animációs rövidfilm:

Dimanche/Sunday
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
La Luna
A Morning Stroll
Wild Life

Legjobb élőszereplős rövidfilm:

Pentecost
Raju
The Shore
Time Freak
Tuba Atlantic