Oscar-jelölések: nézze élőben, szurkoljon a magyar filmnek!

Oscar 2015
Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután, magyar idő szerint fél háromkor hirdetik ki a 87. Oscar-gála jelöltjeit. Kövesse élőben az Origón a bejelentést, és drukkoljon a jelölésre esélyes magyar filmnek, Bucsi Réka Symphony no. 42. című animációs rövidfilmjének! 
Vágólapra másolva!

A mikrofonnál először J.J. Abrams (Star Wars: Az ébredő Erő) és a Gravitáció rendezéséért Oscart nyert Alfonso Cuarón fog állni, őket váltja nyolc perccel később Chris Pine (Star Trek) és az akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs, akik többek között a színészi kategóriákat és a legjobb film díjára esélyes jelölteket ismertetik. Az eseményt élőben követheti, csak rá kell kattintani a lentebb beágyazott videóra.

A díjátadó gála legfőbb esélyesének a Sráckor számít, diadalmenetét egyedül a Birdman állíthatja meg. Idén azonban a fő esélyesek versengése számunkra háttérbe szorul, ugyanis A nagy füzet után egy évvel ismét egy magyar filmért és egy magyar rendezőért szurkolhatunk, hogy bekerüljön a jelöltek közé. Bucsi Réka "harmincvalahány" fesztiválon díjazott Symphony no. 42 című alkotása ott van a legjobb animációs rövidfilm kategória tízes szűkített listáján, és 14:37 körül derül ki, hogy beválasztották-e a végső ötbe (ez lesz a hetedikként bejelentett kategória). Bucsi Réka lehetne az első magyar női Oscar-jelölt.

A 26 éves, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán tavaly végzett rendező kevés esélyét látja annak, hogy filmje bekerüljön a legjobbak közé, mivel nagy nevekkel, híres stúdiókkal és korábban Oscar-díjra jelölt vagy nyertes rendezőkkel versenyzik. Ennek ellentmond, hogy a The Hollywood Reporter nevű mérvadó filmes szaklap már a legjobb öt között látja a Symphony no. 42-t. Akármi is lesz, ma este gombapaprikást fog főzni a jelenleg Dániában élő rendező.

Az animációs rövidfilm kategóriájában eddig háromszor jelöltek Oscarra magyar alkotást: 2007-ben M. Tóth Géza Maestro, 1976-ban Jankovics Marcell Sisyphus és 1981-ben Rófusz Ferenc A légy című munkáját, ez utóbbi meg is kapta a díjat.

Micheal Keaton és Julianne Moore bent lesz

A legjobb film kategória fő esélyese a tizenkét éven át forgatott Sráckor, reális esélye egyedül a Birdman-nek van ellene. Ők ketten biztos ott lesznek a jelöltek között. Most leginkább annak lehet szurkolni, hogy a Golden Globe-on a legjobb vígjáték díját elhozó A Grand Budapest Hotel is csusszanjon be valahogy a jelöltek közé.

Ellar Coltrane a Sráckor című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A férfi főszereplők közül Michael Keatonnak (Birdman), Benedict Cumberbatch-nek (Kódjátszma) és Eddie Redmayne-nek (A mindenség elmélete) nem kell izgulnia, az ő nevük biztos el fog hangozni. Sokan dicsérik Jake Gyllenhaal ijesztő alakítását az Éjjeli féreg-ben. Bár nem éppen egy Oscarra való film a témája miatt, de hátha leveszi most a szemellenzőjét az Akadémia, és Gyllenhaalt is jelölik.

A női főszereplők versenyéből kiemelkedik Julianne Moore (Still Alice), de biztos, hogy ott lesz Reese Witherspoon is, és milyen gyorsan változnak az esélyek, most már az lenne a meglepetés, ha Jennifer Aniston mégsem kerülne fel a jelöltek listájára. A Holtodiglan bemutatásakor, mindenki Oscar-esélyesként üdvözölte Rosamund Pike-ot, most meg a jelöltek közé sem biztos, hogy bejut.

Itt nincs vége az esélylatolgatásnak, a főbb kategóriák versenyzőivel külön cikkben foglalkozott Oscar-ügyi szakértőnk. Fél háromkor kezdődik az élő közvetítés, addig elmélyülhet az Oscar-verseny jelenlegi állásában, vagy jobban megismerkedhet Bucsi Rékával.