Még izgalmasabb lett a magyar Oscar-verseny

Hajdu Szabolcs, Ernelláék Farkaséknál
Vágólapra másolva!
Tavaly ilyenkor már rég megvolt, melyik filmet küldi Magyarország az Oscar-versenybe: naná, hiszen a Saul fia addigra már meglepetésfilmként letarolta a fesztiválok jó részét. Idén nem ennyire egyértelmű a választás, ráadásul az utolsó előtti percben egy újabb jelölt is befutott a két másik mellé. Szeptemberben fog dönteni a héttagú bizottság, a Liza, a rókatündér rendezője is voksol.
Vágólapra másolva!

Tavaly június 10-én a világ összes országa közül elsőként hazánk jelentette be, hogy melyik filmet nevezi a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. A választás evidens volt: a Saul fia egy hónappal korábban megkapott egy olyan jelentős díjat Cannes-ban, amilyet magyar film előtte harminc éve nem nyert, és Nemes Jeles László alkotásának amerikai forgalmazási jogait az a Sony Pictures Classics vette meg, amelyik már évek óta dominálja az idegen nyelvű kategóriát az Oscaron. A filmről a nemzetközi filmes szaklapok az első cannes-i vetítéstől fogva Oscar-éllovasként írtak.

Nemes Jeles László a Saul fiáért elnyert Oscar-díjjal Forrás: AFP/Robyn Beck

Az idén azonban nincs olyan magyar film, ami ilyen egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből.

Magyar mozikban vetített filmek versenyezhetnek

A 2017-es idegen nyelvű Oscarra azokat a filmeket lehet nevezni, amik 2015. október 1. és 2016. szeptember 30. között legalább egy hétig futottak adott ország mozijaiban. Ennek a kritériumnak a következő magyar filmek felelnek meg az idén:

Veszettek, LogIn, Anyám és más futóbolondok a családból, Új esély, Az éjszakám a nappalod, Szerdai gyerek, Hajnali láz, A Lovasíjász, Gondolj rám, Az itt élő lelkek nagy része, Zero, Hurok, Tiszta szívvel, Liliom ösvény, Kút, Ernelláék Farkaséknál

Egy hónappal ezelőtt részletesen kielemeztük azt a tizennégy magyar filmet, ami szóba jöhet nevezésként, és arra jutottunk, hogy a legvalószínűbb, hogy vagy Till Attila Tiszta szívvel, vagy Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét küldjük jövőre az Oscarra.

Most azonban egy harmadik film is megjelent lehetőségként,

ráadásul igen esélyes jelölt lehet a mezőnyben: ez Hajdu Szabolcs Ernelléák Farkasékkal-ja, ami pár héttel ezelőtt elnyerte az A listás Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, az egyik főszerepet játszó Hajdu pedig megkapta a legjobb színésznek járó elismerést.

Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál című filmjéért elnyert Kristály Glóbusszal Forrás: KVFF

Most már biztos, hogy az Ernelláék Farkaséknál szeptemberben a magyar mozikba kerül, és így nevezhetővé válik. Korábban már kétszer is küldtünk Hajdu Szabolcs-filmet az Oscarra: 2006-ban a Fehér tenyér-t, 2010-ben pedig a Bibliotheque Pascal-t, de azt se felejtsük el, hogy Hajdu volt a főszereplője a Félálom című filmnek, ami az 1991-es magyar Oscar-nevezett volt.

Nincs tuti recept arra, hogy milyen filmet érdemes Oscarra nevezni ahhoz, hogy később jelölést is kapjon, de mindenképpen segít, ha a nevezett filmnek Oscar-barát témája van, felkarolta már egy amerikai forgalmazó, pozitív kritika jelent meg róla a neves filmes szaklapokban, illetve ha van némi hype körülötte, sokat emlegetik a véleményformálók.

Balsai Móni és Fenyvesi Zoltán a Tiszta szívvel forgatásán Forrás: A Company Hungary

A három szóban forgó magyar film közül még egyiknek sincs amerikai forgalmazója, de úgy tudjuk, hogy az Ernelláék Farkaséknál és a Tiszta szívvel iránt több amerikai cég is érdeklődött Karlovy Varyban. Oscar-barát téma tekintetében a huszadik század történelmét egy család életén keresztül bemutató Anyám és más futóbolondok a családból és a testi fogyatékkal élők világához nagy empátiával nyúló Tiszta szívvel jobban teljesít, mint Hajdu Szabolcs visszafogott kamaradrámája (de ez sincs kőbe vésve, például a Dogtooth című, 2011-ben a végső öt jelölt közé került görög film témája minden, csak nem Oscar-barát).

Anyám és más futóbolondok a családból Fotó: Szlovák Judit / Vertigo Média

Till Attila kerekesszékes gengszterfilmjéről és az Ernelláék Farkaséknál-ról is ujjongóan pozitív kritikákat írtak a legfontosabb amerikai szaklapok, a legjelentősebb brit filmes magazin, a Sight & Sound pedig pont tegnap ajnározta mindkét magyar filmet a Karlovy Varyról szóló összefoglalójában, az Anyám és más futóbolondok a családból-lal még nem foglalkoztak a fontos médiumok.

Kis magyar Oscar-történelem

Magyarország 1965 óta nevez filmeket az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába.

Eddig kilenc alkalommal jelöltek magyar filmet Oscarra, és kétszer kaptuk meg a díjat: 1981-ben a Mephistóért, és az idén a Saul fiáért.

Szabó István az a magyar rendező, akinek a legtöbbször küldtük hadba filmjét (7 nevezés, 4 jelölés, 1 díj), a második helyezett Fábri Zoltán (4 nevezés, 2 jelölés), meglepő módon Jancsó-filmmel csak kétszer próbálkoztunk (1966-ban a Szegénylegényekkel, harminchárom évvel később pedig a Nekem lámpást adott kezembe az Úr, Pesten-nel).

Ötven év alatt egyetlen alkalommal neveztünk animációs filmet, 1986-ban a Macskafogót.

A magyar Oscar-nevezésről idén is egy héttagú bizottság dönt, az újonnan felállt testületben a következő filmes szakemberek foglalnak helyet:

  • Havas Ágnes (a Filmalap vezérigazgatója, producer)
  • Kálmán András (forgalmazási szakember, az InterCom volt igazgatója)
  • Kovács András Bálint (egyetemi oktató)
  • Andy Vajna (kormánybiztos, producer, az Amerikai Filmakadémia tagja)
  • Novák Emil (a Magyar Filmakadémia elnöke, operatőr)
  • Petrányi Viktória (Mundruczó Kornél filmjeinek producere)
  • Ujj Mészáros Károly (a Liza, a rókatündér rendező-forgatókönyvírója)

A bizottság szeptemberben fogja kiválasztani, hogy melyik filmet nevezi Magyarország a jövő évi Oscarra.

Az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába október 3-ig kell elküldeni a nevezéseket, december végén az Amerikai Filmakadémia közzétesz egy tízes szűkített listát a jelölhető filmekből, ezek közül kerül majd ki a végső öt jelölt. Az Oscar-jelöléseket 2017. január 24-én jelentik be, a díjkiosztó február 26-án lesz a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.