Jackie Chan Oscar-díjat kap

Jackie Chan
Vágólapra másolva!
A világhírű akciósztár Jackie Chan, a vágó Anne V. Coates, a casting director Lynn Stalmaster és a dokumentumfilmes Frederick Wiseman kiemelkedő szakmai pályafutását ismeri el idén életműdíjával az Amerikai Filmakadémia.
Vágólapra másolva!

"A tiszteletbeli Oscar-díjat olyan művészek számára hoztuk létre, mint Jackie Chan, Anne Coates, Lynn Stalmaster és Frederick Wiseman, akik szakmájuk igazi úttörői és legendás alakjai. A kormányzói testület büszkén jutalmazza rendkívüli eredményeiket, és örömmel várja, hogy együtt ünnepelhessen velük a novemberi díjátadón" – fogalmazott közleményében Cheryl Boone Isaacs, a Filmakadémia elnöke.

Jackie Chan az 1994-es Részeg karatemester 2-ben Forrás: Vico

Jackie Chan nyolcévesen debütált a filmvásznon. Gyermekkorában a Pekingi Operában képezték, majd sikeres nemzetközi filmes karriert futott be. Szülőhelyén, Hongkongban több mint harminc harcművészeti filmben szerepelt, ezek egy részét forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is jegyezte. Elképesztő tornamutatványaival, izgalmas kaszkadőrjeleneteivel, határtalan karizmájával világszerte lebilincselte a közönséget.

Nagy sikert aratott a Részeges karatemester két részével, a Rendőrsztori-filmekkel, a Csúcsformában-sorozattal, pár éve pedig A karate kölyök remake-jével. Hatvankét évesen is még mindig a csúcson van: legutóbbi filmjét július végén mutatták be Kínában, a Skiptrace című akcióvígjáték Chan ötvenéves karrierjének eddigi legerősebb nyitását produkálta, hatvanmillió dollárt hozott a premier utáni első négy napban.

Jackie Chan és Johnny Knoxville a Skiptrace című filmben Forrás: Talent International Media

Jackie Chan eddig egyszer vett részt Oscar-díjkiosztó gálán, 1996-ban a híres kosárlabda-játékossal, Kareem Abdul Jabbarral közösen adta át a legjobb animációs rövidfilmnek járó elismerést. A nyertes bejelentése előtt a 218 centis kosaras olyan magasra tartotta a borítékot, hogy a 174 centis színész pont ne érje el, de aztán amikor Chan már harci állásba helyezkedett, mégis inkább átadta neki.

A brit Anne V. Coates féltucatnyi filmben szerzett tapasztalat után lett David Lean Arábiai Lawrence című klasszikusának vágója, amellyel első Oscar-díját is elnyerte. Dolgozott Sidney Lumet Gyilkosság az Orient expresszen, Richard Attenborough Chaplin és Steven Soderbergh Erin Brockovich – Zűrös természet című alkotásán.

A Becket, az Elefántember, a Célkeresztben és a Mint a kámfor című filmek vágásáért Oscar-jelölést kapott. Decemberben lesz 91 éves, de még mindig aktív, ő vágta a tavaly februárban bemutatott A szürke ötven árnyalata című erotikus drámát is.

Jennifer Lopez és George Clooney a Mint a kámfor című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A nebraskai színész, Lynn Stalmaster az ötvenes évek közepe óta dolgozik casting directorként. Az elmúlt ötven évben több száz produkcióhoz – köztük a Hegedűs a háztetőn, az Aranyoskám, a 9 és fél hét és az Óvakodj a törpétől című filmekhez – keresett tehetséges színészeket.

Többször dolgozott olyan kiváló rendezőkkel, mint Stanley Kramer, Robert Wise, Hal Ashby, Norman Jewison és Sydney Pollack, illetve olyan színészek pályájának adott lendületet, mint Jon Voight, Richard Dreyfuss, Scott Wilson, Jill Clayburgh, Christopher Reeve és John Travolta.

Bill Murray és Dustin Hoffman az Aranyoskám forgatásán Forrás: Mokép

A massachusettsi Cambridge-ből származó Frederick Wiseman 1967 óta szinte minden évben készített egy dokumentumfilmet, és a legtöbbnek 3-4 órás a játékideje. Kerüli a műfajban megszokott megoldásokat, például sosem használ narrációt, illusztrációt, de még beszélő fejes interjúkat sem.

Alkotóként azt hangsúlyozza, hogy a kíváncsiság hajtja. Legutóbbi filmje, a tavaly bemutatott In Jackson Heights a New York-i Queens negyedben élő, Amerika kulturálisan egyik legsokszínűbbnek tekintett közösségéről szól, amelyben 167 nyelven beszélnek. Két éve Velencében Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntették ki.

A tiszteletbeli Oscar-díjakat november 12-én adják át Hollywoodban.