Zsigmond Vilmosról díjat neveztek el Amerikában

Zsigmond Vilmos
Vágólapra másolva!
Két Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos és Haskell Wexler nevét fogja viselni idén az amerikai operatőrök társasága (ASC) diákoknak szánt elismerése, amelyeket minden évben átkeresztelnek a testület egy-egy volt tagjára emlékezve.
Vágólapra másolva!

"A filmszakos diákok évek óta tanulmányozzák Vilmos lenyűgöző képeit, és ez még hosszú ideig így is lesz. A művész mindig is bőkezűen bánt az idejével, folyamatosan megosztotta tapasztalatait a világ különböző pontjairól származó, feltörekvő filmkészítőkkel és diákokkal. Óriási hatással volt erre a művészeti ágra, mind a saját, mind a szárnyai alatt nevelkedett alkotók munkáin keresztül" - méltatta a néhai magyar operatőrt Kees van Oostrum, az ASC elnöke.

Bette Midler és Zsigmond Vilmos A rózsa című 1978-as film forgatásán Forrás: Cannes Film Festival

Az idén januárban, 85 éves korában meghalt Zsigmond Vilmos a Harmadik típusú találkozások című sci-fi fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémiától az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az ASC életműdíját.

A világhírű művész nevéhez fűződik továbbá A szarvasvadász című klasszikus fényképezése, amiért Oscarra jelölték, ahogy A folyó és a Fekete Dália című filmekért is. Zsigmond Vilmos 1962-ben kapott amerikai állampolgárságot. Idén az ő nevét fogja viselni az ASC Student Heritage Award elnevezésű kitüntetése - írta a The Hollywood Reporter.

A nagyszerű magyar operatőr munkásságáról szóló Közeli találkozások Zsigmond Vilmossal című friss dokumentumfilmet az idei cannes-i filmfesztiválon mutatták be, a héten levetítették a miskolci CineFesten, országos moziforgalmazásba pedig november 3-án fog kerülni.

Disznóság volt, hogy csak én kaptam érte Oscart

Az '56-os szerepvállalásáról és Hollywood legizgalmasabb korszakában készült filmjeiről kérdeztük Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrt. Megtudtuk, mi volt a legrázósabb pillanat, miközben a forradalom eseményeit rögzítette. Elmesélte, hogyan járt pórul a nagy mellénnyel érkező munkatársa a Gyilkos túra forgatásán. Felelevenítettük a botrányt kavaró Oscar-köszönőbeszédét, A szarvasvadász kapcsán pedig a rendező és az operatőr közti ideális kapcsolatról beszéltünk. Olvassa el interjúnkat!

A tavaly decemberben, 93 éves korában meghalt Haskell Wexler a Nem félünk a farkastól (1966) és a Dicsőségre ítélve (1976) című filmek fényképezésért kapott Oscar-díjat. A hatvanas, hetvenes évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert meghatározó alakja ugyancsak megkapta az ASC életműdíját. Wexler nevét fogja viselni idén a testület Student Documentary Award elnevezésű kitüntetése.