Az új Star Wars-előzetes legészbontóbb pillanatai

Star Wars: Az ébredő Erő
Vágólapra másolva!
A Star Wars: Az ébredő Erő végső előzetesében minden van, amiről csak egy rajongó álmodhat: űrcsaták, fénykardpárbaj, Han Solo, Leia hercegnő, Csubakka, a kedélyeket pedig Luke Skywalker feltűnő hiánya borzolja. Mi lehet vele? Mindjárt felébred az Erő, de addig is összeszedtük az előzetes legkirályabb momentumait.
Vágólapra másolva!

Mielőtt még nagyon belemerülnénk a részletekbe, itt van még egyszer a végső előzetes, amelyre YouTube-on négy és fél millió kattintás érkezett nyolc óra alatt. Hátha még nem látták néhányan, vagy csak a reggeli félálomban nem ragadt meg minden fontos pillanata.

Kezdjük tehát a mélyelemzést, számomra ezek a végső előzetes legkirályabb pillanatai!

A lezuhant csillagromboló belsejében Forrás: Fórum Hungary

Ránézésre egy csillagromboló belsejében jártunk, legalábbis a padlón heverő TIE vadászgépszárny erre utal. Ha ez a helyzet, akkor valószínűleg (és a roncsban mozgó figura öltözete is erre utal) a sivatagos Jakku bolygón vagyunk. Ez az az égitest, amit eddig is láttunk a teaserekben, és rendre összekevertük a Tatooine-nal. Esélyes, hogy a karakter maga Rey (Daisy Ridley). Vagy esetleg épp most találja meg valaki Luke első fénykardját a Bespinen? Ez azért sokkal valószínűtlenebb.

Rey és BB-8 bandukol a sivatagban Forrás: Fórum Hungary

Nem egy kettős naplemente – az könnyen lehet, hogy megugorhatatlan –, de Rey és BB-8 elég szimpatikusnak tűntek az eddigiek alapján, hogy folytassák a skywalkeri hagyományokat. Nem tudom, Rey botja mi lehet, de tetszik, a gurulós robot is rendben van, és ahogy a narrációban hallhatjuk, a lány egy senkinek gondolja magát. Pont, mint Luke sok-sok évvel ezelőtt.

Finn zuhanása Forrás: Fórum Hungary

A First Orderben (Első Rend) katonáskodó, de aztán dezertáló Finn zuhanása nagyban emlékeztet az Új remény elejére, amikor C-3PO és R2D2 egy mentőkabinban landolnak a Tatooine-on. Kár, hogy amúgy a karakter maga eddig nem különösebben mozgatott meg. Egyébként ő sem találja a helyét a galaxisban.

Nem találja a helyét Forrás: Fórum Hungary

A pszeudosith Kylo Ren Darth Vader sisakjához beszél, hogy majd ő befejezi, amit Vader elkezdett. Kylo Rennel kapcsolatban felmerült egy érdekes teória, hogy ő nem is egy új karakter, hanem a rossz útra tért Luke Skywalker – akit amúgy nem nagyon mutogattak eddig, illetve de, csak ezek szerint sisakban.

Darth Vader sisakja Forrás: Fórum Hungary

Ez elég érdekes elképzelés, bár szerintem J. J. Abrams ezt nem meri meglépni. Főleg, hogy az előzetes egy későbbi pontján láthatjuk, ahogy Kylo és Finn összecsapnak, előbbi sisak nélkül van, és a legvalószínűbb az, hogy nincs itt semmi kavarás, és Adam Driver hajkoronáját láthatjuk.

Kylo Ren a parancsnoki hídon Forrás: Fórum Hungary

A fenti képen amúgy úgy tűnik, hogy a plakáton is szereplő bolygópusztító fegyver sugarát (azaz a lens flare-t, höhö) láthatjuk működés közben. Itt pedig a hatását:

A csodafegyver működés közben? Forrás: Fórum Hungary

Habár nagyon úgy tűnik, mintha ez utóbbi csak egy vízió lenne, amit az izzadt Poe Dameron lát, miután Kylo Ren megsimogatta a homlokát vagy valami. Ez a részlet azért is érdekes, mert Abrams azt nyilatkozta, hogy Kylo Ren nem Sith, de közben nagyon úgy tűnik, mintha az Erőt használná Poe megtörésére.

Semmi különös, csak egy légi csata Forrás: Fórum Hungary

Semmi különös, csak a Millennium Falcon menekül pár Tie vadászgép elől egy csillagromboló roncsa fölött.

Rájönnek, hogy a mese igaz volt Forrás: Fórum Hungary

Han Solo elmondja Rey-nek és Finn-nek, hogy minden igaz volt: a Sötét oldal és a Jedi... Hát itt érzékenyül el úgy igazán a rajongó, mert egyrészt újra valami ősi vallássá, mítosszá, mesévé vált az Erő, így indult anno '77-ben is. Elmehetnek a búsba a midikloriánok, a mítosz itt a lényeg.

Han Solo az Erőről mesél Forrás: Fórum Hungary

Másrészt ezt Han Solo mondja, az a Han Solo, aki nem hitt másban, csak a saját szerencséjében és a pénzben. A hatásra rájátszik, hogy felcsendül az Erő zenei témája, hipertérbe lép a Sólyom, és olyan csatajeleneteket kapunk, hogy attól már most eldobtam az agyam.

Légi csata Forrás: Fórum Hungary

Az elemzés a Sugárvető blogon folytatódik, még hátravannak az előzetes legszexibb pillanatai, és Leia hercegnő első feltűnéséről is megemlékezünk.

A hétfőn elindult jegyelővétel akkora forgalmat generált itthon, hogy meghalt az online rendszer, és csak személyesen lehetett jegyet venni (de Angliában és Amerikában is ugyanez történt).

A Star Wars: Az ébredő Erő-t J. J. Abrams rendezi, szerepel benne többek között Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, Andy Serkis és Gwendoline Christie. Ha bárki esetleg elfelejtette volna: a hetedik rész december 18-án kerül a magyar mozikba.