Szét kell tenni a lábad, az a belépő

Félvilág
Vágólapra másolva!
Az Origo Filmklubon nézheti meg először a Félvilág című kosztümös thriller borzongatóan erős, erotikától túlfűtött előzetesét. Három nő szerelmi háromszögét és egy kegyetlen gyilkosság történetét meséli el a Monarchia végnapjaiban játszódó film. Kovács Patrícia egy manipulatív, a legmagasabban körökben forgó luxuskurvát játszik, Gryllus Dorka szürke komornaként féltékenykedik, Döbrösi Laurának pedig szépen lassan szertefoszlik az ártatlansága. Nagyszerű filmélmény közeledik felénk.
Vágólapra másolva!

A Félvilág moziplakátjának már a csodájára jártunk, a teasert nézve leizzadtunk az izgalomtól, az olvasók pedig 2015 második felének premierei közül a Félvilág-ot szavazták meg a legjobban várt magyar filmnek. Most itt van a titkoktól, szexuális játékoktól és női alsóneműktől roskadozó hosszú előzetes, amelyet az Origo Filmklubon láthat először.

1914 januárjában megfojtott nő holttestét sodorta partra egy utazókosárban a Duna. A nyomozás megállapította, hogy a meggyilkolt személy Mágnás Elza luxuskurva volt, akinek a halála hónapokig lázban tartotta a közvéleményt. A "Mágnás" vezetéknevet annak a szokásának köszönhette, hogy csak gazdag kuncsaftokat vállalt. A halála előtti időkben Schmidt Miksa, kiscelli bútorgyáros szeretője volt.

Gonosz játékot űz vele - Döbrösi Laura és Kovács Patrícia a Félvilág című filmben Forrás: Szupermodern

Elég pár mondatot olvasni Mágnás Elza életéről ahhoz, hogy rájöjjünk, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró egy aranybányára lelt. A film a legmagasabb körökben forgó kurtizán életének utolsó időszakára koncentrál, és egy titkolt vágyakkal terhelt szerelmi háromszögbe nyerhetünk általa betekintést.

Döbrösi Laura játssza az ártatlan szobalányt, akivel Mágnás Elza (Kovács Patrícia) gonosz játékot űz. Mindent bevet, hogy megrontsa, a saját képére formálja a visszafogott lányt. Megismertetve őt a nagyvilági élet hívságaival prostituáltat próbál belőle nevelni. Ezt azonban egyre kevésbé nézi jó szemmel Mágnás komornája (Gryllus Dorka), akit puszta munkakapcsolatnál sokkal szorosabb szálak fűznek „a nagyságához”.

Az előzetes második felében kosztümös thrillerhez szokatlan módon torzított gitárok szólalnak meg, és ezzel párhuzamosan felpörögnek az események. Szex, riadt arcok és pohárba ömlő vörösbor váltakozó képeivel ránt be az eddigieknél is erősebben a trailer a Monarchia láthatatlan, bűnnel és pompával teli világába.

A naiv szobalány és a féltékeny komorna - Döbrösi Laura és Gryllus Dorka a Félvilág című filmben Forrás: Szupermodern

Szász Attila annyit árult el nekünk a film zenéjéről, hogy a trailerben hallottakhoz hasonlóan nagyon eklektikus lesz. Míg a film világában felcsendülő zenék „szigorúan korhűek”, addig az aláfestő zenék között lesz pár „erősen anakronisztikus darab, amelyek egyeseknél könnyedén kiverhetik a biztosítékot”.

Kemény verseny előtt áll a most kiadott hosszú előzetes. A Félvilág teaserét eddig 87 692-en nézték meg az Origo videómegosztóján, ezzel felülmúlta a Star Wars: Az ébredő Erő legtöbbet kattintott trailerét, és így az idei filmelőzetesek közül a második legnépszerűbb lett (az első helyet az Ifjúság csípte meg).

A Félvilág elsősorban három gyönyörű és izgalmas női karakter filmje, és ebből a legkevésbé ismert színésznő, Döbrösi Laura nyerheti a legtöbbet. Az Aranyélet kapcsán már elmondta róla az egyik kollégája, hogy mindenki belé fog szeretni - könnyen lehet, hogy a Félvilág is ezt a hatást fogja kiváltani a nézőkből.

Szerelmi háromszög - Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kovács Patrícia a Félvilág című filmben Forrás: Szupermodern

A további szerepekben Kulka János, Sándor Péter, Hajduk Károly, Takács Katalin, Elek Ferenc, Fekete Ernő, Bordán Irén, Lőte Attila és a nemrégiben elhunyt Haás Vander Péter tűnik fel, de néhány másodpercre többek között Sztarenki Dóra, Szandtner Anna és Takátsy Péter is tiszteletét teszi a 88 perces filmben.

Hiába néz ki úgy a Félvilág, mint egy mozifilm, először a tévében láthatjuk majd: december végén fogja leadni a Duna TV, valószínűleg a két ünnep között.