Törőcsik Franciska lesz a meglepetés az új horrorszenzációban

Törőcsik Franciska, Veszettek
Vágólapra másolva!
A javarészt Magyarországon forgatott Vaksötét című horror előzetesétől még nem dobtuk el az agyunkat, de arra elég volt, hogy utánaolvassunk a filmnek. Kiderült, hogy a külföldi kritikusokat lenyűgözte a Vaksötét, amely a maximumot hozza ki a szűk térre korlátozott alaphelyzetből. Három fiatal betör egy háborús veterán házába, aki a vaksága ellenére eredményesen száll szembe a betolakodókkal. Bár az előzetesben nem bukkan fel, Törőcsik Franciska megerősítette nekünk, hogy ő is játszik a filmben, szerepe ráadásul meglepetést is tartogat.
Vágólapra másolva!

Az előzetese alapján korrekt kis horrornak tűnt a Vaksötét, olyan ijesztgetős filmnek, amelynek szűkre szabott játékideje alatt biztosan a szívünkhöz kapunk majd párszor. Semmi nem mutatott abba az irányba, hogy a műfaj egyik kihagyhatatlan darabjával lenne dolgunk. Szerencsére beleszaladtunk a filmőrült Jason Osiason lelkendező tweetáradatába, aki mesterinek nevezi a filmet, illetve azt állítja, hogy a hollywoodi stúdiórendszerből már hosszú ideje nem gördült ki annyira jó horror, mint a Vaksötét.

Alaposabban utánaolvasva a filmnek kiderült, hogy a mérvadó filmes szaklapok nem fogalmaznak ugyan ennyire végletesen, de őket is lenyűgözte az uruguayi Fede Alvarez (Gonosz halott) alkotása. Három detroiti fiatal a könnyű zsákmány reményében egy vak háborús veterán házába tör be, a férfi azonban sokkal veszélyesebb annál, mint amit a rablók hittek róla. A kritikák alapján ebből a faék egyszerűségű alaphelyzetből hozta ki a maximumot a Vaksötét.

Dylan Minnette, Jane Levy and Daniel Zovatto a Vaksötét című filmben Forrás: InterCom

A Hollywood Reporter kritikusa szerint, ha előbb ezt a filmet rendezi meg Alvarez, és csak utána jön a Gonosz halott remake-je, senki nem aggódott volna amiatt, hogy ez az ismeretlen uruguay-i fickó megszentségteleníti a zsáner egyik legnagyobb klasszikusát. A Variety arról ír, hogy a Vaksötét végig képes fenntartani a feszültséget a térbeli és a koncepcióból fakadó korlátok ellenére is, és anélkül képes mindig új kihívásokkal szembesíteni a főszereplőket, hogy ettől túlzóvá válna.

A Vaksötét fontos erényének tartják, hogy a nézői szimpátia többször is ingadozhat a szereplők között, mivel egyikük sem makulátlan, és a játékidő előrehaladtával súlyos titkok derülnek ki róluk. Könnyű együtt érezni például a női főszereplővel (Jane Levy), aki a fiatal kislányával együtt szeretné elhagyni a válságba jutott, elnéptelenedő Detroitot, de hogy emiatt rablásra adta a fejét, az már minimum problémás. A vak embert az Avatar-ból ismert Stephen Lang játssza, akivel alapból szimpatizálnunk kellene, hiszen a saját otthonában törnek rá, de brutális módszerei ezt szinte lehetetlenné teszik.

Dylan Minnette és Stephen Lang a Vaksötét című filmben Forrás: InterCom

Az előzetesből ezt senki sem találná ki, de a Vaksötét jelentős részét Magyarországon vették fel. A film külső felvételeit Michigan államban rögzítették, majd a pomázi Stern filmstúdióban felépítették az amerikai ház hasonmását, teljesen új belső teret adtak neki, és az összes négy fal között játszódó jelenetet ott forgatták le – derült ki a ComingSoon filmes lap helyszíni riportjából.

Jane Levy a Vaksötét című filmben Forrás: InterCom

A trailerben nem tűnik fel magyar színész, de a szereplők listáján kiszúrtuk Törőcsik Franciska nevét. A Swing-ből és a Veszettek-ből ismert 26 éves színésznő telefonon megerősítette az Origónak, hogy valóban játszik a filmben. Hat napot forgatott tavaly nyáron a Vaksötét stábjával, erre kellemes élményként emlékszik vissza, külön kiemelte, hogy milyen közvetlenek és jófejek voltak az amerikai színészkollégái.

Azzal kapcsolatban viszont, hogy kit játszik a filmben, nem akart nyilatkozni, mivel a szerepe meglepetést tartogat. Annyit azért még elárult, hogy habár viszonylag nagy szerepe van, nem szólal meg a filmben, illetve hogy Pomázon kívül egy Csepel környéki romos épületben is forgattak.

Törőcsik Franciska a Veszettek című filmben Forrás: Hungaricom

Törőcsik Franciska hollywoodi karrierjének első állomását, a Vaksötét című filmet augusztus 25-től vetítik a magyar mozik.