Mi a fene folyik ezen a plakáton?!

2016.08.01. 16:50

Ez a film ugyan miről szólhat? - nyilallt belém a kérdés, amikor először megláttam a Quit Staring at My Plate (Ne bámuld már a tányéromat!) című horvát film moziplakátját. A cím túl sok támpontot nem adott, a kép viszont beindította a fantáziámat. Miért feküdhetett be ez a fiatal lány pocakos, alvó nyugdíjasok gyűrűjébe?

A Quit Staring at My Plate című film plakátjaForrás: Velence

Az biztos, hogy nem örül a helyzetnek. Próbál minél kisebb testfelületen érintkezni a körülötte fekvő emberekkel, az arcáról viszont kétségbeesés helyett inkább dac olvasható le. Egy bizarr orvosi kísérletet képzeltem el, amiben személyes dolgaiktól, privát szférájuktól megfosztott embereket egy szűkös teremben tartják megfigyelés alatt, és a gyors pénzszerzés reményében jelentkező lány már rég megbánta a döntését. Elege van abból, hogy a kamerákon keresztül figyelik őt, és abból is, hogy az alsógatyában izzadó férfiak is mind őt bámulják, és próbálnak minél közelebb férkőzni hozzá.

Önnek mi jut eszébe erről a plakátról? A velencei filmfesztiválon debütáló Quit Staring at My Plate-hez egy előzetest is kiadtak, így az elméletét a történetről most rögtön össze is tudja vetni a valósággal.

Az előzetes és a film szinopszisa alapján jobban is elengedhettem volna a képzeletem, a moziplakát képe nem egy konkrét jelenetből van, hanem a 24 éves főhősnő (Mia Petričević) érzéseit összegzi. Nagyobb szabadság után vágyakozik, de el sem hagyhatja a családját, mivel agyvérzést kapott apja helyébe lépve ő tartja el anyját és testvérét. Ők négyen egy parányi lakásban élnek együtt őrületbe kergetve a másikat.

Mia Petricevic a Stop Staring at My Plate című filmbenForrás: Venice Film Festival

"Az embereknek szükségük van szeretetre és egymás közelségére, de gyakran könyörtelenül viselkednek, rátelepednek a másikra, különösen azokra, akiket szeretnek. A legrosszabbul pont a családtagjaikkal tudnak bánni" – mesélt a filmje mögött húzódó gondolatokról Hana Jušić író-rendező, és ezzel a moziplakátot is értelmezte.

A Quit Staring at My Plate világpremierje az augusztus végén kezdődő velencei filmfesztivál Venice Days szekciójában lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK