Végre értjük, mit magyaráznak a földönkívüliek

Érkezés, Arrival
Vágólapra másolva!
Csütörtökön reggel a velencei filmfesztiválon lesz a világpremierje a Szárnyas fejvadász 2-t jelenleg Magyarországon forgató Denis Villeneuve Érkezés című új sci-fijének, ami novemberben jut majd el a hazai mozikba. A film magyar feliratos előzetesét először az Origón nézheti meg.
Vágólapra másolva!

A Sicarió-t jegyző és éppen a Szárnyas fejvadász 2-t Magyarországon forgató Denis Villeneuve rendező új filmjében egy nyelvészen (Amy Adams) és egy matematikuson (Jeremy Renner) múlik az emberiség sorsa. Az Érkezés (Arrival) magyar feliratos előzetesét az InterCom jóvoltából először az Origo Filmklubon láthatja, a tökéletes megértést elősegítő feliratra most tényleg nagy szükség van, hiszen ez a sci-fi az emberiség és a minket meglátogató földönkívüliek közti nehézkes kommunikációról szól, és itt egy félreértett szó akár egy háború kitöréséhez is vezethet.

„Fegyver ajánlás” – olvasható magyarul, mire fordította le a nyelvész az idegenek mondandóját. Ahogy az eredeti angol szöveg, úgy a magyar felirat sem egyértelműsíti, hogy mit is akart ezzel közölni a földön kívüli lény. Vannak, akik hadüzenetnek veszik, Amy Adams viszont azt valószínűsíti, hogy az idegenek nem ismerik a fegyver és az eszköz közti különbséget. Idővel a tét egyre nagyobbá válik, mivel Kína támadásra szánja el magát az egyik űrhajó ellen.

Amy Adams az Érkezés című filmben Forrás: InterCom

Az Érkezés (Arrival) című sci-firől már többször is írtunk, és mindannyiszor hangot adtunk abbéli vélekedésünknek, hogy ez a film simán ott lehet majd az év legjobbjai között - a maga műfajában mindenképpen. Az első kritikákra már nem kell sokat várni, az Érkezés világpremierjét szeptember 1-jén reggel tartják a velencei filmfesztiválon, tehát csütörtökön dél körül már elkezdenek majd záporozni a vélemények.

Villeneuve filmjét a Story of Your Life című Ted Chiang-novella (amelyet novembertől magyarul is elolvashatunk majd az Agave jóvoltából), illetve a Sapir–Whorf-hipotézis inspirálta, miszerint a nyelv megváltoztatja, hogyan érzékeljük a valóságot. A rendező a következő gondolatokat osztotta meg az Érkezés-ről a fesztivál honlapján:

„Heptapodok látogatják meg a Földet világos cél nélkül, a bolygó legkülönbözőbb részeiről származó nyelvészek próbálják megfejteni a látogatás okát. Közéjük tartozik Dr. Louise Banks, aki az alázatosság egy új típusát teszi magáévá az utazás végén. Úgy tűnik, hogy az ember tanulhat a Hallálal való párbeszédből, a csendeken túl. Nem tudom, Walt Disney nyomott-e LSD-t életében, de azt hiszem, ez a trip izgatta volna őt is.”

Jeremy Renner az Érkezés című filmben Forrás: InterCom

A magyarországi bemutatóra sajnos még több mint két hónapot kell várni, az Érkezés november 11-től lesz látható a hazai mozikban.