Lehengerlő Scarlett Johansson sci-fijének első előzetese

Páncélba zárt szellem
Vágólapra másolva!
Animerajongók milliói várják epedve, vagy épp aggodalommal a Ghost in the Shell – Páncélba zárt szellem című legendás cyberpunk rajzfilm amerikai élő szereplős feldolgozását. Azok után, hogy pár hónapja napvilágot látott öt rövid kedvcsináló részlet, most befutott az első előzetes, amiből teljesebb képet kaphatunk, mire számítsunk a Scarlett Johansson főszereplésével készült sci-fitől.
Vágólapra másolva!

A Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell) kétperces előzetese elsősorban Scarlett Johansson karakterére, az Őrnagyra koncentrál. Láthatjuk akcióban, ahogy testszínű páncélban leveti magát egy felhőkarcoló tetejéről, majd Mátrix-os lassításokkal terít le egy rakás öltönyös figurát.

Scarlett Johansson a Páncélba zárt szellem című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Mindez alatt a Depeche Mode Enjoy the Silence című slágerének egyik feldolgozása szól, a narrációban pedig Johansson az identitásválságáról filozofál. Nem érti, miért érzi magát elszigetelve mindenkitől, kutatni kezd a múltjában, mígnem az előzetes végén közlik vele, egész életében hazudtak neki.

Felbukkan Juliette Binoche – aki a gyerekei kedvéért vállalt el a Godzilla után egy újabb popcornmozit – az általa alakított tudós arra figyelmezteti az Őrnagyot, hogy korántsem sebezhetetlen.

Megismerhetjük továbbá a főhős partnerét, a szembeültetéses Batót is, akit a dán Pilou Asbæk (Trónok harca, Lucy) kelt életre. Az ősz kefehaj egy fokkal kevésbé áll jól neki, mint Kitano Takesinek, akit viszont sajnos csak egy másodperc erejéig vágnak be, és azt a részletet is láthattuk már korábban.

Scarlett Johansson a Páncélba zárt szellem című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A látványt illetően az effektesek odatették magukat: a futurisztikus, kiborgoktól hemzsegő New Port City ugyan nem szolgál sok újdonsággal a műfaj klasszikusainak, teszem azt, a Szárnyas fejvadász-nak a dizájnjához képest, de a dobozlakótelepek, a torony méretű holoreklámok, a neonfényes utcák hűen visszaadják az eredeti manga és anime képi világát.

Scarlett Johansson a Páncélba zárt szellem című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Az akciójelenetekben a lövöldözések dominálnak, a kedvenc részletem rögtön a trailer legelején található, melyben egy félig szétlőtt gésarobot pókjárásban vonszolja magával Michael Wincottot. Az érces hangú színész szerepeltetése nem lehet véletlen, hiszen neki köszönhetjük a kilencvenes évek több sötét tónusú sci-fijének és fantasyjének nagyszerű gonosztevőit (Strange Days – A halál napja, A holló). De remek az a pillanat is, amiben Johansson sztriptízrúdhoz bilincselve rúgja ki egy fickó kezéből a pisztolyt.

Scarlett Johansson a Páncélba zárt szellem című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Az előzetes előtt már nappal egy rövid werkfilmet is feltettek a netre, melyben betekintést nyerünk a forgatásba. Érdekes megtudni például, hogy mely jeleneteket vették fel zöld háttér előtt, és mennyi a praktikus trükk a filmben. Az alkotók szokás szerint körbedicsérik egymást, ezenkívül megszólaltatják Osii Mamorut, az animeverzió rendezőjét is, aki azt jósolja, hogy „ez a film lesz a Ghost in the Shell-univerzum legszebb fejezete”.

Johanssonról sincs egy rossz szava sem: „Felülmúlta minden várakozásomat.” Ezzel a stúdió minden bizonnyal arra a filmet ért kritikára próbál választ adni, miszerint Hollywood kifehérítette az Őrnagyot, így azon kevés főszerepek egyikétől estek el ázsiai vagy ázsiai-amerikai színészek, amiket kifejezetten rájuk írtak, ez pedig azért probléma, mert egyébként csak elvétve (mostanában például a Tűzgyűrű-ben) kapnak ekkora lehetőséget mainstream blockbusterekben.

A Hófehér és a vadász-t jegyző Rupert Sanders sci-fijét 2017. március 31-én mutatják be a magyar mozik.